bokrecensioner boktips

Aldrig fucka upp

Författare: Jens Lapidus
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9146218025


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jens Lapidus debutroman Snabba cash är en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Med läsare i alla grupper. En exportsuccé som hittills sålts till 18 länder, däribland England och USA. Den ska bli film. Nu kommer uppföljaren.
Det är nya karaktärer, helt nya huvudpersoner. Men det är samma Stockholm, samma undre värld, samma bossar i toppen. Juggebossen Radovan härskar fortfarande. Och nu, i Aldrig fucka upp är det även snutarnas stad, de verkliga snutarnas verkliga stad.
Det är initierat, detaljerat och skrämmande. Grymt trovärdigt. Med skoningslöst driv skildrar Jens Lapidus de kriminellas egen logik som ingen annan tidigare gjort. Vi vill ju helst att det ska vara svartvitt, de onda mot de goda, i Aldrig fucka upp är det inte så enkelt.
Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre, Stockholm Noir. Det Ellroy gjorde med femtiotalets Los Angeles i böcker som Los Angeles konfidentiellt och Den stora tomheten, gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet är the bad guys. Totalt.


"Smaken av metall i käften. Passade inte in. Som när man borstat tänderna och råkar dricka juice. Fullkomlig förvirring. Fast nu- egentligen passade den in. Blandad med rädsla. Panik, dödsångest.
En skogsdunge. Mahmud: på knä på gräset. Händerna på huvudet. Som nån jävla Viet Cong-lirare i en krigsfilm. Underlaget blött. Fukten trängde igenom hans jeans. Klockan: kanske nio. Himlen var fortfarande ljus. Runt omkring honom: fem shunnar, alla modell livsfarlig. Snubbar som inte bangade. Som säkert klippte killar som Mahmud till frukost en gång i veckan. Hur gärna som helst.
Chara.
Kyla i luften mitt i sommaren. Ändå kände han lukten av svett på sin hud. Hur fan hade det här gått till? Han skulle ju leva livet. Ute från kåken- fri som en fågel. Och sen kom det här. Kunde vara game over nu. Allti-fucking-hop.
Han försökte viska trosbekännelsen trots gannen i munnen. "Ash-Hadu anla-ilaha illa-Aallah."
Snubben som höll puffran i hans käft kollade ner på honom. "Sa du nått, eller?"
Mahmud vågade inte röra huvudet. Sneglade upp. Kunde ju inte säga något med en gann i munnen."
Medelbetyg: 3,12 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Aldrig fucka upp :
2008-07-01 00:57
Besviken - JA!
Tyvärr så blev nog den här boken skriven i brådskan.
Jag gillade "Snabba Cash" och trodde nog att den här skulle hålla samma klass.
Tyvärr!
Betyg 2
2008-07-14 09:57
Liksom i "Snabba Cash" beskrivs flera till synes oberoende personers öde upp till en dramatisk slutuppgörelse:
Niklas - fd legosoldat med ett brinnande hat mot kvinnoförtryck
Mahmud - smågangster som både vill komma upp sig och samtidigt tillfredsställa sin pappas förväntningar genom att sluta sälja knark
Tomas - Tuff polis som går rejält över gränserna.
Dessa tre kombinerat med en vag koppling till Palmemordet vävs ihop på ett intressant sätt, tyvärr alltför långdraget - kanske beroende på att jag lyssnat till boken som talbok.
Betyg 3
2008-07-17 07:15
Ja, här får vi då följa tre huvudpersoner som alla på ett eller annat sätt befinner sig i den undre världen. Skillnaden mellan god och ond kan vara hårfin. Och ibland vill man det goda så mycket så man tar till onda medel.

Språket är helt fascinerande precis som det var i Snabba cash. Men i den första boken kom det som en överraskning.

Boken var en aning långdragen. 500 sidor var att ta i lite väl mycket. Det hade varit bättre med 100 sidor färre.

Nu räcker det med böcker i den här stilen för Jens Lapidus tycker jag. Kommer det en till likadan så blir det rejält urvattnat.

En svag fyra blir betyget.
Betyg 4
2008-08-17 12:36
Jag tycker, tvärtemot de omdömen jag hört och läst, att den är lika bra som snabba cash. Om man är nyfiken på kriminella och skumma miljöer som man lever långt ifrån får man mycket insyn hur det kan vara (om nu Lapidus bild är verklighetstrogen). Intressanta personskildringar som tyvärr inte känns helt overkliga. Man blir ju lite rädd för hur det kan vara i Sverige idag.
Betyg 5
2008-10-09 13:46
Tyckte den var spännande. Skildrar en värld som jag inte vet så mycket om och som jag inbillar mig att det faktiskt kan vara, tyvärr. Bra skrivet, spännande, man vill läsa mer.
Betyg 4
2008-11-16 19:47
Tycker inte den är särskillt bra skriven, och inte heller så särskillt intressant. Det är först mot slutet som den börjar bli spännande. Fram tills dess känns det mest som en transportsträcka. Ändå ganska okej.
Betyg 3
2009-03-22 18:36
Riktigt bra och stilen trogen "Snabba cash".Språket är ju en riktig svengelska men flytet och spänningen finns där.Det blev stundom kanske aningen segt efter halva boken,men bättre mot slutet.Jag tycker att "Snabba cash" var snäppet bättre men blev ändå inte alls besviken på den här.
Betyg 4
2009-04-09 15:47
En bra bok i en fantastisk rolig berättarstil. Men jag blir aldrig riktigt klok på vad historierna mynnar ut i. Är det de vanliga pekpinnarna?
Betyg 3
2009-05-05 15:52
Boken är en stark fyra inom sin genre, mycket tack vare det originella språket, däremot tycker jag inte att Stockholm Noir som man nu kallar det har rätt att existera som egen genre. Fel att fokusera på (och nästan hylla) det kriminella utan motvikt i form av tillräckligt många "good guys" som vinner på slutet. (Vinner hela kriget, inte ett slag!)
En bok kan ej bedömas för sig utan att man samtidigt bedömer bokens genre och dess plats i samhället - ja ungefär som vi inte får bedöma Hitlers målningar på konstnärliga grunder utan att blanda in det faktum att målaren var en avskyvärd diktator med miljoner liv på sitt samvete.
Samma sak här: Förtjänar vi svenskar Stockholm Noir som framgångsrik genre? Är den genren något vi bör vara stolta över i vår litteratur?

Annars lätt att se varför boken blivit så populär. Hög igenkännande faktor. Boken bekräftar de fördomar vi svenskar har om invandrare, förorten, Stockholms undre värld, "spelreglerna", o d. Vi älskar ju att få de vi tycker bekräftat oavsett om det är rätt eller fel.
Har du samma inställning bör du absolut läsa boken. Tveksamt annars.
Betyg 2
2009-07-26 21:59
En ok uppföljare till "Snabba cash". Men den är lite för lång, ett par sidogrenar kanske skulle redigerats bort.
Jag tycker också (samma kritik som för Lapidus debut) att berättargreppet med tre huvudhistorier som berättas rullande i var tredje kapitel känns oflexibelt och ibland rent styltigt.

Men i grunden är det bra, varför betyget blir en solklar trea.
Betyg 3
2009-11-11 16:07
skitbra! helt otroligt bra ju.
Betyg 5
2009-11-21 02:38
Lite som hans första bok... En svag trea.
Betyg 3
2009-12-01 19:11
shit va den sög asså!
Betyg 5
2010-02-01 16:08
Förstår inte alls Lapidus-hypen, hans böcker är som klipp-ihop program på Mtv, snabba klipp, ofokuserat, ytligt, innehållsfattigt och själlöst.

Aldrig Fucka Upp är ett antal dåliga, långsökta och inte trovärdiga historier vars karaktärer är platta, karaktärslösa och så överdrivna att de är parodiska på sig själva.
Betyg 1
2010-06-14 23:49
Aldrig Fucka Upp är andra delen (fristående) , första delen var 2000 talets mest omtalande svesk bok snabba cash.

I Aldrig Fucka Upp får vi följa tre andra män.
Araben Mahmud som inte vill slita för andra utan bli sin egen kung på gatan.
Legosoldaten Niklas som startar ett eget krig mot män som utnyttjar kvinnor.
Snuten Thomas som plötsligt hamnar på fel sida av lagen.

Aldrig Fucka UPP är inte riktigt lika bra som snabba cash men det är fortfarande en mycket läsvärd och spännande roman.
Betyg 3
2010-06-28 20:52
Lik snabba cash. Gillar Jens stil att beskriva saker. Skildrar subkulturer på ett bra sätt. Flera historier som går hand i hand och möts senare i boken.
Betyg 4
2011-02-04 21:59
I ”Aldrig fucka upp” följer vi nya karaktärer, men det är samma Stockholms undre värld där allt utspelare sig. Så därför stöter vi då och då på karaktärer från Jens debutroman ”Snabba cach”. I denna uppföljare möter vi den muslimska bodybildaren Mahmud som vill göra sig fri från de muslimska värstingarna genom en uppgörelse med juggarna. Går dock från asken in i elden. Vi möter även polisen Thomas som råkar snubbla över ett mord som alla verkar vilja glömma bort och sopa under mattan. Och när han inte vill göra det samma börjar obehagligheter hända honom. När han ändå fortsätter kommer han en konspiration på spåren som verkar vara kopplad till Palmemordet 1986. Sedan har vi före detta legosoldaten Niklas som hemkommen till Sverige försöker fly sina inre demoner genom att starta ett privat enmanskrig mot våldtäktsmän och kvinnomisshandlare. Han jobbar systematiskt och professionellt och letar efter likar att utöka sitt krig med. Dessa tre människors öden vävs samman kring några händelser som vänder upp och ner på Stockholms undre värld.

”Aldrig fucka upp” är inte bara en värdig uppföljare till ”Snabba cash” utan i mitt tycke bättre. Karaktärerna känns mer sammansatta och äkta, deras mål och strävanden mer viktiga och det underliggande grundtemat mer angeläget. Man börjar ana Lapidus berättarstil. Liksom i den första boken får vi följa tre olika karaktärer som på olika sätt är insyltade i Stockholms undre värld. Ingen av dem är sympatiska, men ändå kan vi sympatisera med dem. För någon går det till slut bra, för någon går det verkligen åt helvete och för någon fortsätter livet i stort sett oförändrat. Detta vet vi i stort sett i början av boken, men för vem det kommer att gå på olika sätt för – det vet vi inte. Därför är boken in i det sista oförutsägbar och ger en realistisk känsla.
Lapidus kunskap om Stockholms undre värld är mig veterligen oöverträffad och han berättar om allting i både grod och fågelperspektiv på ett både samhällsbeskådade som djupt personligt plan. Jens Lapidus är en mycket intressant Svensk författare och jag ser fram emot att läsa fler av hans framtida böcker.

Boken läses in av Jonas Malmsjö som gör ett gott jobb, om än lite för förtjust i att försöka skapa en filmnior-känsla som redan finns i böckerna och blir överdriven när han försöker förstärka den.
Betyg 4
2011-07-20 16:02
Mycket sämre än Snabba Cash. Annars ganska lik.
Betyg 3
2012-01-08 14:30
Den här boken fick mig att börja undra lite över vad författaren var för mysko-typ. Var har han fått allt det här ifrån? Han ska ju vara advokat också. ännu en läsvärd bok som höll mig fastklistrad.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Aldrig fucka upp
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly