bokrecensioner boktips

Mamma försökte

Författare: Jens Lapidus
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789146222118


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nya sidor av Jens Lapidus

Vi har lärt känna Jens Lapidus som en författare med ambitioner att beskriva stora rörelser och brokiga kollektiv i Stockholms kriminella värld. Här ges en annan sida av berättaren, där den enskilda händelsen, det utmejslade minnet, den förtätade scenplatsen får sin alldeles särskilda laddning. I ett dussintal noveller, några nyskrivna och andra publicerade i olika sammanhang, får vi möta enskilda personer ur Lapidus Stockholm noir-värld, en och en i sina egna historier. Här finns också en del mer oväntade inslag, som ligger nära den klassiska skräck- och sf-novellen. Men rösten är densamma, den skarpa blicken för lögner och självbedrägerier, och känslan för både tragiken och komiken i denna värld av stora egon, alldeles för mycket vapen och ett outtömligt behov av cash.

Det är inte minst den moraliska aspekten av brottet som intresserar Jens Lapidus i denna samling. Hur förklarar en försvarsadvokat att han eller hon måste göra sitt yttersta varje gång man försvarar en brottsling, hur motbjudande handlingen än är, exempelvis barnmisshandel? Hur ser livet ut efter tio år i fängelse och en nedskitad meritförteckning? Och hur lever man som anhörig med tanken på att en bror och en son stängs in?
Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mamma försökte :
2013-09-29 16:28
Ofta blir novellsamlingar ojämna till helheten, så även här. Några bra historier, ett par mediokra och några platta noveller. Det började lovande men det var lite svårt att hålla upp intresset i mitten, även om det var lättläst. Sista novellen (Väntan) höjde sig också lite över genomsnittet.
Ger boken som helhet en svag trea.
Betyg 3
Liknande böcker:
Efter solen
 J. Eika
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Brist
 A. Schulze
Misstag i Moskva
 S. De Beauvoir
Kattmänniska: och andr..
 K. Roupenian