bokrecensioner boktips

Snabba cash

Författare: Jens Lapidus
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, spänning
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9170014531


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Snabba cash är en spänningsroman för 2000-talet, en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla psykopater som saknar spärrar styr. Med ett rättframt språk och imponerande berättardriv skildrar Jens Lapidus brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som anas i medierna, men som vi inte riktigt vill kännas vid.

JW är stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom.
Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.
Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn.
Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför? För snabba cash!

Medelbetyg: 3,65 (78 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Snabba cash :
2007-04-14 11:05
Utan att veta ett dyft om den undre världen eller bratkulturen i Stockholm så får man känslan av att författaren vet vad han skriver om. En mycket medryckande berättelse med en skrivteknik som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Inget av den vanliga transporten i mitten där allt oväsentligt beskrivs och dras ut på för att få tjocklek på utgåvan. Varje stycke har en mening för att handlingen skall löpa vidare. En intressant psykologisk inblick i hur de olika personligheterna kan tänkas föra för resonemang i sitt innersta. Ett dåligt slut kan döda en bok fullständigt men här är det ett utmärkt sådant.
Betyg 5
2007-06-11 08:10
Vilket språk i boken ..... Spontan kommentar bara!

Vi får följa lite olika historier i Stockholms undre värld. Så småningom vävs de samman.

Det kändes som om författaren visste vad han pratade om. Helst vill jag nog inte veta hur han har tillskansat sig den informationen!

Boken är speciell och man minns den. Jag är lite kluven till den men det får bli en fyra i betyg.
Betyg 4
2007-06-23 16:36
En otroligt bra bok.
En som det känns väldigt verklighetsnära och realistisk historia, skickligt hopvävt med JW, Jorge och Mrados historier.

Personskildringarna är också fantastiskt bra skrivna, det känns som man känner personerna.

Jag rekommenderar verkligen denna bok och hoppas det snart kommer en fortsättning.
Betyg 5
2007-06-28 13:23
Boken är underhållande. Vi får följa med i Stockholms undrevärld. Eftersom författaren Lapidus har varit notarie har han säkerligen snappat upp mycket från den kriminella världen vilket gör att boken får en klang av trovärdighet. Boken är skriven lite speciellt, nästan som man pratar, inga konstiga formuleringar vilket gör att den är lättläst. Den är även är en pageturner, det betyder att han har lyckats den är underhållade och jag läste ut den snabbt ett tecken på att den är bra!
Betyg 4
2007-07-31 21:14
Mycket bra!! Intressant och spännande läsning. Blir ingen klassiker men definitivt en bok väl värd att läsa!!
Betyg 4
2007-08-07 23:07
Vissa delar var väldigt bra, andra lite sega. Annorlunda....och klart läsvärd!
Betyg 3
2007-09-10 22:54
De första sidorna störde jag mig aningen på språket. Men efter att jag läst klart den så tycker jag att det var ett bra drag att skriva som han gjorde, fast han kunde gjort det ännu bättre genom att variera mer mellan personerna.

Och så hittar man ordet "misstänksamt" när det ska stå "misstänkt" mitt i boken. Och då inser man ju att författaren inte har språkets gåva, vilket jag gärna ville tro. Det har kanske inte så stor betydelse, men i alla fall. Seriöst, man kan fan inte skriva "misstänksamt" när man menar "misstänkt" om man ska kalla sig författare, så är det bara. Ofattbart dåligt.

Hur som helst så är storyn väldigt bra och man har svårt att lägga boken ifrån sig.
Betyg 4
2008-03-18 08:50
Det första man vill kommentera: språket. Aldrig har man väl stött på en text skriven på det vis Lapidus här introducerar. Samtidigt har precis det i det närmaste ältats i medierna, så överraskningsmomentet fanns inte kvar. Men det är effektfullt, tempohöjande. Men jag måste medge att ibland saknar jag subjekt. Inte alltid, men ibland.
En av romanens stora styrkor är att vi får följa tre tämligen olika människors syn på händelserna. Det ger intressanta infallsvinklar. Men samtidigt känns det ibland som en svaghet i romanen att var tredje kapitel MÅSTE handla om respektive Jorge, JW och Mrado. Nånstans efter mitten känns det styltigt. Men sen blir det smidigt igen.
Och visst tusan är det sliskigt kul att få kika in i bratvärlden och i maffialivet. Stundtals är det en njutning.
Betyg 4
2008-03-25 19:21
Spännande. Men skrämmande när man tänker efter att verkligheten är så som det beskrivs i boken med kanark och bordeller i fina kretsar och hur det fungerar i den undre världen och i fängelset.
Betyg 3
2008-03-25 19:48
Lyssnade på den som ljudbok.
Morgan Alling är inläsare och han kan verkligen få till det.
Han får språket att komma till sin rätt.
Klart läsvärd !
Ser fram emot nästa - Aldrig Fucka Upp
Betyg 4
2008-05-14 17:22
En bok värd att läsa, var lite skeptisk i början men blev glatt överaskad när jag började att läsa.
Betyg 4
2008-05-17 15:18
Stämmer in i lovorden. Mycket trovärdig och spännande berättelse. Obehaglig att tänka på.
Betyg 4
2008-06-11 22:38
Jag var också skeptisk i början, men så fort jag börjat läsa så var jag fast. Riktigt bra historia, bra personskildringar och riktigt spännande läsning.
Rekommenderas varmt!
Betyg 4
2008-06-22 13:54
Fräck och kaxig debutroman av Jens Lapidus. Berättelsen handlar om Stockholms undre värld, vilken känns både rå och realistisk i den här boken. Jag jobbar själv inom ett av områdena som boken handlar om, och det är en väldigt bra beskrivning om det i boken. Detta gör att hela boken känns rätt trovärdig för mig.

Det märks att Jens har jobbat med eller åtminstone varit i kontakt med riktiga skurkar, och förstår att de i stort sett är som vilka människor som helst. De har känslor, är goda i vissa avseenden, även om de lever efter sina egna regler ibland. Just detta är en stor brist för många andra svenska deckarförfattare/författarinnor för tillfället. Där beskrivs de onda helt genomonda, och det blir inte realistiskt.

En 5-a till Lapidus som skapat en trendbrytande bok här. Jag gissar att många andra kommer bli inspirerade av den här boken, och börjar snegla på att skriva något liknande.
Betyg 5
2008-07-22 15:07
Spännande och intressant. Blir aldrig långsam tack vare hoppandet mellan de tre huvudkaraktärerna. Klart godkänd.
Betyg 4
2008-07-22 19:56
JAg var mycket skeptisk till boken, men fick den gratis och tänkte "äh, vaffan, jag läser den väl då". Och blev mer än nöjd.
Ett språk som jag trodde skulle bli krystat flyter på bara bra, (även fast jag tror att språket i boken kommer att åldras snabbt och kännas töntigt om fem år- Men det tror jag inte rör författaren i ryggen, och ska inte göra det heller) Karaktärerna känns äkta, åtminstone för mig, som inte rör mig i några av dessa världar, utan bara sett Efterlyst, och Stureplansbrats bara på håll.
Men det gav en bra läsupplevelse, och jag är glad att jag inte bara ställde boken i hyllan.
Betyg 3
2008-07-23 15:44
Gripande och intressant läsning! En annorlunda upplevelse med mycket inlevelse. Mycket bra!
Betyg 4
2008-07-31 17:36
Jag var också något skeptisk till boken i början.Fastnade dock genast från början i den och läste boken sedan med stor behållning.Språket,stockholmsslang och svengelska kryddat med litet rinkebysvenska,fungerar ju bra här.Kändes realistisk och spännande från början till slut.Intrigen var mycket bra.
En stark fyra.
Betyg 4
2008-08-16 01:46
Överraskande bra
Betyg 4
2008-09-21 19:06
Jag blev besviken. Verkligen. Jag fick kämpa mig igenom boken. Men jag måste säga att den blev bättre mot slutet. Typ sista kapitlet.
Betyg 2
2008-10-29 18:22
Ja Lapidus vet vad han skriver om. Bra historia och flyt i berättelsen. Dock, boken är way too heavy. För lång alltså. Och det är verkligen inget plus.
Betyg 3
2008-10-29 18:54
Super bra bok som beskriver hur maffian i Sverige ser ut, språket är laddat så det blir inte trist en minut. Det finns tre huvudpersoner och det häftiga är att ingen av de är någon som man i vanliga fall har någon sympati, för men i Snabba Cash lär vi känna de och får veta deras livshistoria och innan man vet ordet så börjar man heja på de och förstå hur de tänket och varför de gör det de gör. Det är bara att konstatera att i marginalerna är inget svart eller vit och fel kan lätt bli rätt.
Betyg 5
2009-01-05 12:51
Den är bra! Extra bra eftersom den hänger ihop med verkligheten. Det tog mindre än en vecka för mig att läsa ut den. Rekommenderas!
Betyg 5
2009-01-13 16:22
En helt okej bok tycker jag. Bra skriven.
Betyg 3
2009-01-19 10:19
Jag hade otroligt höga förväntningar på den här boken efter all bra kritik den hade fått. Måste säga att jag blev ganska besviken. Den var bra och lärorik, men inte så fantastisk som jag hade hoppats på.
Betyg 3
2009-03-06 12:43
Tråkig. Överskattad. Fast kanske lite lärorik, så det drar väl upp betyget lite antar jag.
Betyg 3
2009-03-21 15:53
Skildring av Stockholms brottslighet känns verklighetstrogen (men vad vet jag). Mycket bra bok.
Betyg 5
2009-04-09 15:47
En fantastisk debut med ett rappt och nydanande språk. Spännande. Hade trott att huvudpersonerna skulle återkomma i nästa bok, vilket en del gör om än i undanskymda roller. JW och Jorge är de karaktärer som ger boken en stor dynamik, eftersom de på sätt och vis är motsatser - långt ifrån varandra. Trots det dras de mot varandra. Denna dynamik hittar man inte i uppföljaren "Aldrig fucka upp". Där är det polismannen som tar JW:s "plats", vilket inte blir lika bra. Det man önskar är att de fem huvudpersoner som är kvar efter de första två böckerna, skulle sammanstråla i den tredje och sista (?) i serien.
Betyg 4
2009-06-15 19:19
härligt språk!
Betyg 4
2009-09-11 11:43
Blev väl inte så imponerad i början, men insåg ganska snabbt att detta var en bok som var väldigt svårt att lägga i från sig. Välskriven och gav en troligtvis ganska trolig bild om hur det kan vara i denna världen som den utspelar sig i. Läs den och se sedan den kommande filmen.
Betyg 4
2009-09-15 17:29
Inte min typ av bok. Möjligtvis lite intressant att få reda på en annan sida av Stockholm, vilken jag själv inte visste var så stor.

Det känns en aning som Lapidus försöker skapa "förebilder" av bad guys; eller åtminstone få en att känna empati för dem. Liksom andra har kommenterat är boken överskattad och utdragen i vissa delar.

Språket är inte det bästa, men inget som man kan förvänta sig utav en kriminalroman.
Betyg 2
2009-11-11 16:06
en så otroligt bra bok, bästa jag läst på väldigt länge.
jag fullkomligt ÄLSKAR språket lapidus använder sig av.
Betyg 5
2009-11-21 02:36
Ingen bra bok, men det är ett driv i berättelsen som gör att man ändå slukar den. För att vara dålig, är den ovanligt bra! ; )
Betyg 3
2009-12-03 00:34
En mycket bra bok med spännande läsning, har även hört den på talbok mycket spännande.
Betyg 5
2009-12-03 16:15
Fängslande! Spännande! Realistisk? - oavsett så är det en bra bok som ger några timmars underhållning och kanske lär man sig något om hur den svenska undre världen fungerar?
Betyg 4
2010-02-02 08:56
ett tag sen jag läste den och jag ansåg den medioker. ett plus för att den är så "samhällsaktuell". jag älskar blod och läskiga böcker men den här var inte i min stil.
Betyg 2
2010-02-19 20:22
En spännande bok om Stockholms undre värld. Hur många av personerna finns egentligen i verkligheten? och hur mycket är bara uppdiktat? ganska skrämmande bok...

Annorlunda språk som jag störde mig på i början men sen vande mig vid. Bra början och slut men något seg i mitten.
Betyg 4
2010-03-30 22:49
Fantastiskt bra!! Retade mig en aning på språket i början, inte så mycket ordvalen utan att han skriver så korta meningar men efter ett tag kommer man in i det och sen är det svårt att släppa ifrån sig boken. Man vill hela tiden få reda på vad som ska hända. Bitvis rå men helt klart läsvärd!!
Betyg 5
2010-05-29 19:29
Nä, den här passade inte mig alls. Framförallt var det språket som "ställde till det". Jag trivdes inte alls med de korthuggna meningarna och allt runtomkring. Handlingen var säkert ok, men jag orkade inte läsa färdigt boken.
Betyg 2
2010-12-23 21:39
Bra, men jag förväntade mig mer efter allt jag hade hört.
Betyg 3
2011-01-01 10:51
Spännande och trovärdig berättelse om Stockholms undre värld och knarkträsk. Latinokillen Jorge flyr från anstalten öståker för att ta revasch och bli kung. JW, en medelsvensson kille som lever dubbelliv och hänger med jetsetbratsen på Stureplan, halkar in på knarkhandel. Från två olika håll får man följa hur stan styrs av Juggemaffian.
Hänsynslösa män som håller hedern högt enligt ett kodex som skapats i kriget i före detta jugoslavien.
Jens Lapidius verkar ha en stor insyn i både den kriminella undre världen samt jetsetvärlden. Båda världarna framstår, för en oinvigd, som mycket trovärdiga och autentiska. Utöver det är spänningen på topp genom hela boken och trots all hänsynslöshet och kyla lyckas Jens få läsaren att känna med även den mest hårdnackade och grymma juggemördaren.

Morgan Alling läser in boken på ett imponerande sätt. På samma sätt som Jens gestaltar brats, latinos, jugoslaver och nyhetsuppläsare ger Morgan dem röster. Han växlar fram och tillbaks mellan olika dialekter och slangvarianter utan att det känns det minsta onaturligt.
Betyg 4
2011-02-21 11:13
Den börjar med att Jorge är på finkan och han ska fly från de dumma. Efter det ska han fixa snabba cash (cash=pengar). Och flyttar in hos JW som räddar han och skakar bilen, så dom dumma inte slår Jorge.
Jorge blöder (ute) i skogen, sen kommer Överklasskillarna och Jw tar en klacksko från tjej han sitter brevid och slänger upp på bordet.
Boken e dyr, så blir en 2a. Men jag är inte klar än.
Efter "skodramat" så går JW och rikemansungens tjej ut och sätter sig och kollar på solnedgången, berusade tillsammans av alkohol, tro det eller ej. Sen får inte barn läsa den, bara dom som är över 15år (året som man fyller 15 alltså kan man vara 14,5.).


Jorges farbror bor i Tyskland och det är där dom köper "kokset" som fixar de snabba cashen (cash=pengar).
Det var vad jag tyckte om boken, i slutet dör alla NÄSTAN inte JW, han rakar av håret och hamnar i fängelset. Glöm inte kolla på fågeln i UPP (VIKTIGT).
Betyg 2
2011-03-25 10:25
har inte läst den, så jag kan ju inte lägga en 5:a precis.
Betyg 1
2011-05-17 14:19
Tre killar som gör allt för att få snabba cash. Så skulle man enkelt kunna beskriva romanen.
Den handlar om JW, en stureplanskille som lever dubbelliv.
Jorge, latinon som kan allt om koks och lyckas med en unik rymning från anstalten och slutligen våldsamme Mrado som jobbar under Radovan.
De lever för sina snabba cash. Och tar enorma risker för att komma dit de vill.
Boken utspelar sig främst i Stockholm. Jag skulle gissa på 2000-talet ungefär.

Själv tycker jag boken är väldigt spännande, men damtidigt väldigt rå och extremt hemsk. Jag ger den en stark 4:a för den fångade verkligen mitt intresse!
Betyg 4
2011-07-20 15:30
Väldigt bra
Betyg 5
2011-12-03 09:39
Språket i boken var speciellt. Det var bra, men i längden tyckte jag det kunde bli jobbigt. Man saknade vissa ord i en del meningar.

Annars tycker jag att det var en riktigt bra bok. Det ger en bra inblick i den undre världen, och man känner verkligen med huvudpersonerna. Det tar ganska lång tid för boken att komma igång, innan deras historier börjar vävas samman. Men det är en mycket spännande bok. En stark fyra!
Betyg 4
2012-01-08 14:28
Jag satt klistrad vid den här boken! Spännande är bara början. Absolut läsvärd, riktigt upplysande och skildar en värld som är lite halvhemlig.
Betyg 4
2012-07-30 09:08
bra bok !
Betyg 4
2013-11-08 23:35
Användning av en massa kolon: Töntigt.
Lapidus har en riktigt bra historia att berätta men är inte författare nog att fånga mig. Att han envisas med korta solklara statements hela tiden drar ner betyget ordentligt.

Det är realistiskt och tempofyllt, som gjort för film.
Betyg 2
2017-10-08 21:15
I likhet med många är jag positivt överraskad. Undre världens ytlighet och brist på mening blottläggs skoningslöst. Handlingen känns rimlig, och målsättningen att göra de inblandade till människor av kött och blod är tilltalande. Spännande, bitvis våldsamt och blodigt. Normalt inte min grej, men här känns det ändå rätt ok.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Snabba cash
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh