bokrecensioner boktips

Blot

Författare: Håkan Östlundh
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9170373558


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ambulanshelikopter flyger över Östersjön med kriminalpolisen Fredrik Broman. Han har en svår skallskada och ingen vet om han kommer att klara sig.

Tre veckor tidigare har två människor hittats mördade på en gård i Levide. En kvinna, dödad med ett enda hugg. En man, massakrerad till oigenkännlighet. När de hittas på den blodiga stavparketten i det exklusiva vardagsrummet har de redan varit döda i två dagar.
Huset ägare, Arvid Traneus, har nyligen kommit hem efter flera år som storföretagskonsult i Japan. Polisen utgår först från att Arvid är den slaktade mannen. Kvinnan vid hans sida har ju identifieratrs som frun i huset.
Men när det visar sig att den döde mannen inte är Arvid utan hans kusin, tar utredning en ny vändning. Och de misstänkta tycks försvinna spårlöst.

Håkan Östlundhs deckare Blot med den fjärde delen i serien om Fredrik Broman och hans kollegor vid Visbypolisen. Liksom de tidigare delarna Släke, Dykaren och Terror utspelas Blot på det idylliska men isolerade Gotland, där det visar sig vara svårare än i storstaden att undkomma sitt förflutna.
Med Blot har Östlundh skapat en både annorlunda och klassisk deckare, som håller läsaren i spänning från första till sista sidan.
Medelbetyg: 3,75 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Blot :
2008-05-15 20:30
Min första bok av Håkan Östlundh.
Klart läsvärd, men troligen inte en bok som fastnar.

Betyg 3
2009-01-26 15:38
En välarbetad deckare med bra intrig och bra personbeskrivningar. Saknade kanske lite av privatlivet i den här boken. Nu blev det mest utredningsarbete den handlade om.

Ett plus för den härliga miljön på Gotland.
Betyg 4
2009-09-02 19:24
fantastiskt duktig författare! ska läsa allt med honom nu! riktigt välskriven deckare!
Betyg 4
2010-05-16 21:41
Jag gillar Östlundhs böcker mer och mer. Ser verkligen fram emot nästa. Hoppas den kommer snart. Jag vill veta hur det går för Fredrik Broman.
Det är mycket hoppande från nutid till vad som hänt i denna bok. Inte mycket om polisernas privatliv denna gång men det är kanske inte så konstigt då polishuvudpersonen ligger på sjukhus med skallskador...
Intrigen är bra och det är inte helt lätt att förutse vem som är "boven".
Fortsätt skriva Östlundh för du är bra på det.
Betyg 5
2012-09-10 15:06
Östlundh fortsätter att skriva lika bra. Jag finner det lite störande med hoppandet i tid, men inte värre än att det funkar fint ändå. Och det är ju lätt att förstå varför. Intrigen är lite snårig, och tar ett tag innan det står klart vem mördaren. Bra bra, fortsätt så här!
Betyg 4
2012-11-22 15:43
En färgstark deckare med flera mord. Den här kändes annorlunda mot de tidigare böckerna. Mycket blodig och mycket skildringar om sex. Lite förvirrande med olika tidsskeende där jag började undra om författaren blandat ihop namnen.
Betyg 3
2013-01-02 12:20
Bra Deckare
Betyg 4
2019-08-07 22:01
Under flera år har Arvid Traneus arbetat i Japan. Där har han sin älskarinna som lyder hans minsta vink. Hemma i Levide på Gotland väntar frun Kristina som även hon hittat kärleken på annat håll.
Arvid tar beslutet att flytta hem igen och kort efter hans hemkomst hittas Kristina och hennes älskare mördade i deras hus. Av Arvid själv finns inte ett spår.
Kriminalpolis Fredrik Broman får fallet på sitt bord.

En lagom bra kriminalare. Snabbt tempo och lättläst. Detta är bok nummer fyra i en serie. Tyvärr har jag inte läst föregångarna vilket alltid är en fördel då man ska lära känna nya karaktärer.
Betyg 3
Liknande böcker:
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt