bokrecensioner boktips

Inkräktaren

Författare: Håkan Östlundh
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning, svartsjuka
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789137135434


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Familjefoton med utstuckna ögon. Skrämmande brev utan avsändare. De nyblivna Fåröborna Henrik Kjellander och Malin Andersson står som levande frågetecken inför hoten som drabbat dem. Vem vill göra dem illa?

Fredrik Broman vid Visbypolisen tar saken på största allvar, men kan inte utesluta att alltihop är ett osmakligt skämt. När hoten trappas upp och parets dotter försvinner skingras alla tvivel.

Medan höstmörkret djupnar håller någon ögonen på familjen och bidar sin tid - väntar på rätt tillfälle att göra upp räkningen.

Inkräktaren är en nervkittlande och ruggig historia om svek och mörka hemligheter. Det är den femte fristående boken om Gotlandspolisen Fredrik Broman.
Medelbetyg: 3,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Inkräktaren :
2011-04-20 14:18
Recension av Håkan Östlundhs kriminalroman Inkräktaren

Boken är utgiven på Forum Förlag (2011) och innehåller 461 sidor.

Håkan Östlundh är född 1962 och bor med sin familj på Söder i Stockholm under vinterhalvåret och på Gotland på somrarna. Håkan har fått mycket uppskattning för sin deckarserie om Gotlandspolisen Fredrik Broman. Han har tidigare i samma serie utgett: Släkte, Dykaren, Terror och Blot. Han har även skrivit romanen Jag ska fånga en ängel.

Handling: Efter att ha varit på semester i fyra veckor återkommer Henrik Kjellander, hans sambo Malin Andersson och deras två små barn Ellen och Axel tillbaka till Fårö, Gotland. Under sin semester har de haft sitt hus uthyrt.
När de kommit in i huset upptäcker Malin att det inte är städat ordentligt, soporna är inte tömda och hon trampar på en stor glasbit på golvet. Hon börjar blöda ordentligt och blir ganska arg. På ovanvåningen ropar Ellen att hon hittat bajs i en av leksakslådorna. Henrik rusar upp och Malin hoppar efter på ett ben. Det ligger verkligen bajs i lådan, men inget djurbajs, utan det ser ut att vara människobajs. Vem kan göra något sådant fruktansvärt i ett barns leksakslåda? Malin upptäcker även att familjefotografier är försvunna från väggen och när hon letar efter dem, hittar hon ett annat familjefoto, där hela familjens ögon är urskurna. Nu har det gått för lång. Familjen tillkallar polisen.

Detta blir det första fallet som Fredrik Broman och hans kollegor får ta hand om, efter att Fredrik Broman just idag kommit tillbaka efter en längre tids sjukskrivning. Fredrik och hans kollegor tar allvarligt på det som hänt familjen Kjellander-Andersson. Det blir första prioritet och de upptäcker snart att de inte kommer att bli lätt att hitta den rätte. Många är misstänkta, de har alla alibi, men inte vattentäta sådana.
Så händer det mest fruktansvärda som kan hända en familj. Henrik Kjellander kommer hem en kväll och upptäcker blod överallt. Han ropar på Malin, men får inget svar. Henrik får obehagliga rysningar inom sig och tillslut hittar han både Malin och Axel livlösa i huset. Det ser ut som de fått slag i huvudet. Medan han väntar på helikopterambulansen, försöker han sig på upplivningsförsök på båda två. När läkaren äntligen kommer säger hon att både Malin och Axel tyvärr är döda och att de säkerligen varit det i ett par timmar.
Vad är det som händer? Vem vill familjen så fruktansvärt illa, att de till och med dödar ett litet oskyldigt barn? Det blir en lång och svår jakt för polisen för att kunna lösa denna gåta.

En riktigt otäck, men också en spännande kriminalroman. Författaren har en fantastisk berättarteknik och beskriver och gestaltar både karaktärer och miljöer på ett verklighetstroget sätt. Boken som var på 460 sidor gick fort att läsa. Det händer saker hela tiden, så jag hade mycket svårt att lägga den ifrån mig. Författaren skriver i sin epilog: ”Boken är delvis inspirerad av verkliga händelser, men alla personer är fiktiva, liksom berättelsen i sin helhet.”
En av händelserna får mig att tänka på det fruktansvärda dådet i Arboga, där två små barn blev mördade. Boken var i det hela mycket läsvärd, men den slutade lite för abrupt och jag stängde boken med frågan: Varför?

Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-04-19 (38) www.kristinasimarlektor.se
2011-05-13 08:17
Jag tyckte att boken var slätstruken och väldigt enkelt skriven. Den saknade djup och finess. Kan bara bli en trea i betyg.
Betyg 3
2012-01-23 15:43
Den här boken är bra och håller mig nyfiken hela tiden. Intrigen är bra.
Att räkna ut vem som är "boven" är inte lätt och så ska en bra deckare vara.
Jag gillar när författaren blandar in lite lagom om huvudpersonernas privatliv.
Betyg 4
2012-09-17 20:17
Håkan Östlundh håller samma klass även i denna bok. Spänning byggs upp eftersom och man har ingen aning om vem som är mördaren. Att familjen bor på Fårö gör förstås också sitt till, då det tar rejäl tid för polis och ambulans att ta sig dit. Jag tycker om Östlundhs sätt att skriva, enkelt och avslappnat, utan att bli för avskalat. Jag läser gärna mer av honom.
Betyg 4
2012-11-26 11:35
Detta är en riktigt spännande deckare som utspelar sig på Fårö. Det är en otäck och ruggig historia som Håkan Östlundh skrivit men den fängslade och gjorde att jag bara ville lyssna vidare.
Betyg 4
2013-01-10 09:28
Denna håller inte riktigt samma kvalitet som de förra, Storyn om kaninkokerskan är allt för tun. Klarar sig undan med en tun tun trea.
Betyg 3
2013-04-22 09:53
Tyvärr blir boken en enda lång transportsträcka, man vill veta hur det går, men är inte så intressant på vägen. Långa partier händer det faktiskt inte så mycket. När det händer dramatiska saker känns det ändå inte så dramatiskt. När slutet infinner sig lämnas läsaren åt sitt öde, vad hände egentligen och varför.
Betyg 2
2019-08-07 22:03
Henrik Kjellander, Malin Andersson och deras två barn återvänder hem till Fårö på Gotland efter fyra veckors semester. Huset har de haft uthyrt medan de varit bortresta. Känslan av att allt inte står helt rätt till kommer direkt. Det är inte städat ordentligt, glas på golvet, avföring i en leksakslåda men då familjefotografier, med samtliga familjemedlemmars ögon utstuckna hittas brister det totalt. Polis tillkallas.
Fredrik Broman och hans kollegor får fallet på sitt bord. Det första fallet för Fredrik efter hans olycka i förgående bok.

Bok nummer fem i serien. Spännande, obehaglig och otäck. Tyvärr sakandes sista kapitlet i min bok. Surt!
Betyg 3
Liknande böcker:
Katharinakoden
 J. Horst
Nattmannen
 J. Horst
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan
Blodsådd
 K. Janouch