bokrecensioner boktips

Känslomässigt udda

Originaltitel: Emotionally Weird
Författare: Kate Atkinson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9176437329


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På en vindpinad ö med torv och ljung utanför Skottlands västkust tar Effie och hennes gåtfulla mor Nora sin tillflykt till sina förfäders stora söndervittrade hus. De fördriver tiden med att berätta historier för varandra. Till en början avslöjar inte Nora inte något som Effie verkligen vill veta, till exempel vem hennes far är.
Effie berättar om sitt liv i Dundee, där hon läser på universitetet och lever i ett stendött förhållande med Bob. När Bob någon gång öppnar munnen är det för att halse en öl eller i värsta fall för att upprepa en av alla de repliker i "Star Wars" som han lärt sig utantill.
Men det är mycket som inte stämmer. Varför är Effie förföljd? Vilken roll spelar egentligen den luggslitne detektiven Chick? Är det någon som systematiskt tar livet av pensionärer och universitetslärare?
Medelbetyg: 1,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Känslomässigt udda :
2008-01-30 12:41
En roman där författaren i förväg bestämt sig för att det ska "myllra" av personer och det ska hända en massa "tokroliga" saker hela tiden. Och så är det. Men det blir alltför utstuderat. Och så gott som aldrig roligt. Det känns som man läser en skrivövning, i vilkens instruktioner de ovan nämnda kriterierna skall vara en del.

Men allt är inte dåligt. Den delen av historien där Effie försöker få klarhet över sin egen bakgrund följer jag med intresse. Också romanens form är intressant, med de parallella historierna, mer eller mindre utvecklade. Detta grepp gör texten spännande att ta del av rent konkret. Men resten är bara påhängt fluff-fluff som mest är i vägen. Jag bryr mig inte.

En sak till. Baksidestexten ger vid handen att karaktären "Bob" citerar Star Wars. Det gör han inte alls. Det är Star Trek han är insöad på. Men det kanske inte spelar någon roll för de "äkta" kulturkonsumenterna...?
Betyg 2
2014-04-08 21:48
Det här är en svår bok att komma in i och ta till sig. Språket är lite ironiskt och nonchalant, berättelsen är otydlig, de människorna som beskrivs är inte särskilt intressanta. Kate Atkinson har skrivit väldigt bra böcker men den här boken är inte en av dem.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Känslomässigt udda
Liknande böcker:
Luciafirarna
 E. Grave
Tusentals äpplen
 I. Alfvén
Rödaste smultron
 L. Widding
Tistlar i handelsträdg..
 J. Clevström
Arvingen
 P. Frankau
Andras vänner
 L. Moriarty
Flykten
 S. Scarrow
Sabbaths teater
 P. Roth
År månader dagar
 Y. Lianke