bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bumerang
Colombes granne
Huset du älskade
Mocka
Ryskt Bläck
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Dolda talanger
 M. Carnehult
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSarahs nyckel

 
Originaltitel: Sarah's key
Författare: Tatiana de Rosnay
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9170281297
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Juli 1942: Sarah, en 10-årig judisk fl icka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fi ckan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer
Maj 2002: Inför 60-årsdagen av VeldHiv ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv.
Sarahs nyckel är en roman som tar upp de tabun och den tystnad som omger denna smärtsamma episod i Frankrikes historia.

Medelbetyg: 3,57 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Sarahs nyckel :


okidoki 2007-12-23 14:00
Första delen av boken pendlar mellan Paris 1942 och 2002. Den senare tiden berättas av journalisten Julia Jarmond. För tiden 1942 får vi följa "flickan" och hennes upplevelser när familjen arresteras och deporteras. Berättelsen om flickan är oerhört starkt beskrivande utan distans. Jag tycker mig vara i sällskap med en betydande författare. Andra hälften av boken är en besvikelse. Den är visserligen snabbläst och ”spännande”, men ytlig. Dom tröttar ut mig dessa hjältinnor i bok efter bok som är mycket vackra, mycket begåvade och mycket välbeställda. Och naturligtvis bor dom i innerstaden, i Paris, London eller New York.
Betyg 3

Rosa 2011-01-27 10:18
Boken är väldigt fängslande och beskriver en hemsk händelse i Paris under andra världskriget. Denna händelse har tydligen ägt rum i verkligheten vilket gör att man känner extra starkt när man läser om judehatet.

När det sen gäller nutidshistorien och huvudpersonens engagemang i det förflutna så känns det aningen överdrivet och lite väl sockersött. Den här boken balanserar på en tunn tråd mellan att vara en riktigt bra bok till att vara en sliskig kioskroman. Har inte riktigt bestämt mig för var den hamnar i mitt tycke. Men den är väldigt fängslande så det blir en fyra i betyg.
Betyg 4

schitzo-cookie 2011-05-27 10:00
[...]Men då jag var trött på att läsa deckare och fantasy kände jag att jag behövde något annat och tog denna. Vilket visade sig vara ett bra val, gillade den här boken och kände att den gav mig något.

Så om boken: i första halvan av boken växlar boken med att man i ett kapitel får läsa om Sarah under kriget och sedan av ett kapitel om Julia (journalisten) i nutid. Är inte ensam om att känna att boken tappar lite av sin gnista när Sarahs historia tar slut [...]

Läs hela recensionen på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/05/sarahs-nyckel.html
Betyg 4

koala_75 2011-08-30 09:59
En mycket spännande bok, allrahelst delen om Sarah på 40 talet. När den tar slut så försvinner spänningen och resterande är bara en transportsträcka tills boken tar slut ca 20 sidor.

Betyg 4

Dina.Tiger 2011-11-12 20:37
"Sarahs nyckel" tar upp det som inte borde ha glömts, som aldrig får glömmas: förintelsen. Vi får följa Sarahs, en judisk flickas, öde och samtidigt hur journalisten Julia nystar upp och påverkas av det. Lättläst, lätt att fastna i men ändå sorglig och chockerande.
Betyg 3

Thomas72 2013-02-07 21:37
Boken är bra när den handlar om 1942 men sämre i nutid.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Sarahs nyckel


  Köp boken som film på cdon: