bokrecensioner boktips

Edward Finnigans upprättelse

Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9789164201881


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Sverige blir en man vid namn John Schwarz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död? I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på. Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel, men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse. Edward Finnigans upprättelse är en berättelse om vad strävan efter upprättelse kan göra med människor. Om vem som är offer och vem som är brottsling. Men framförallt är det en andlöst spännande och intelligent kriminalroman som engagerar och överraskar.

Medelbetyg: 3,91 (33 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Edward Finnigans upprättelse :
2007-06-24 23:09
Författarna debatterar dödstraffets vara eller icke vara. Och det är ett bra inlägg. Framförallt för att redan övertygade också kan få ut något av historien de presenterar. Den är finurlig och intressant. Dock saggar det lite mot slutet, trots att det är så viktigt för helheten, det som händer då.

Detta författarpar visar återigen prov på att kunna åstadkomma intriger utöver det vanliga, och paketeringen i vilka dessa vridna historier finner sig hemma håller väl.
Betyg 4
2007-08-03 17:24
Jag är av princip emot böcker med två författare men jag kunde inte annat än att njuta av denna bladvändare. Boken tar upp ett känsligt ämne - dödsstraffet - och handlingen är spännande, finurlig och oväntad.

Jättebra bok!
Betyg 5
2008-02-01 23:02
En väldigt spännande och intiligent bok! Vi får på ett otäckt och dramatiskt sätt följa ett par personers människo-öden. Dessutom tar de upp ett allvarligt tema i boken huruvida det omänskliga med döds-straff. En tänkvärd och spännande bok.
Betyg 4
2008-03-26 19:08
Man säger ju att hämnden är ljuv - och det får man verkligen njuta av här.
Betyg 5
2008-07-14 20:34
Berättelsen är helt fantastisk, egentligen för fantastiskt för att kunna vara sann. Men boken är bra, mycket bra.
Det är en fruktansvärd nersabling av det amerikanska rättsväsendet. Boken är bra, mycket bra!
Betyg 5
2008-07-23 17:27
Ett mycket intressant ämne i en mycket spännande bok!
Betyg 4
2008-12-11 23:47
detta är en av de bästa böcker jag läst!
den är spännande från början till slut, och jag kände hela boken igenom att jag ville veta vad som skulle hända, hur saker och ting låg till.. ända in i slutet en riktig nagelbitare. har även läst box 21 och där störde det hackiga språket mej något och man märkte av att det var två författare, det upplevde jag inte alls denna gång, vilket var mycket positivt.
enda lilla minuset kan väl kanske vara att delarna med grens och anni, är rätt trista enligt mej, men dom e så få så det stör inte :)
en klar femma!
Betyg 5
2008-12-12 10:22
Det var ett tag sen jag har läst den, men jag vet att jag tyckte jätte mycket om den. Boken väcker många tankar om rättsystemet både det svenska och amerikanska. Jag har läst alla andra böcker som är skrivna av Anders Roslund och Börge Hellström och jag rekomenderar de alla, varenda en tar upp viktiga saker som finns i vårt samhälle och får en att tänka efter.
Betyg 4
2008-12-19 17:57
trodde inte på den här boken när jag läste baksidestexten, men ack vad jag förtog mig! lika hög standard som deras övriga böcker och som jag längtar efter flera..
Betyg 4
2008-12-20 08:23
Läste boken i sommaren 2008. Här får den höga betyg, visserligen en intressant ämne, man man fick sega sig igenom sidorna. Många gånger fick jag läsa om meningar, saknade det rätta flytet i författarnas språk. Kanske beror det på att boken har två författare.

Rekommenderas inte!
Betyg 2
2009-03-03 18:03
Denna bok höll mig i ett hårt grepp från början till slut. En tankeväckande story med starkt driv. Om dödsstraffs vara eller icke vara…
Betyg 4
2009-04-08 21:45
Trodde inte så mycket om denna bok alls, men den var bättre än väntat. Det som stannade kvar hos mig var författarnas inlägg efter själva "storyn", de allra sista orden i boken: "Hämnd är något du tar. Upprättelse, däremot, något du får."

Det ställer det hela på sin spets lite grand, var går gränsen mellan den upprättelse, som man i det amerikanska rättssystemet håller så högt och också menar att dödsstraffet bidrar till att ge, och den hämnd som anhöriga många gånger vill utkräva av en gärningsman och som samhället på så sätt bidrar till att utkräva genom att utdöma dödsstraff? Detta dilemma fångas i ordväxlingen mellan Vernon Eriksen, vaktchef på Death Row på fängelset i Ohio, och Lothar Greenwood, en av läkarna där (s 166):

- Så här... så här tror jag det är. Jag vill inte se på när en vän upphör. Inte en till. För mig är det nog så. Som min familj... jag har inte så många andra. Det kanske kan vara svårt att förstå. För er, menar jag. Men så är det.
- Det låter tragiskt.
- Det är jag som går där och vaktar dom. Människorna som samhället kräver upprättelse från. Som samhället ska ta hämnd på. Mörda. Varje dag vaktar jag dom. Och jag blir liksom... fysiskt delaktig. Jag är ju med och genomför det. Mordet. Förstår ni? Men det är inte min hämnd. Jag tror inte på den där förbannade upprättelsen längre, på hämnden, på ett samhälle som tar liv...

Läsvärd bok!
Betyg 4
2009-12-11 21:29
Ett viktigt ämne, spännande bok som är svår att släppa ifrån sig.
Betyg 4
2010-01-04 11:46
Boken har en viktig innebörd, och gör att den kan diskuteras och få folk att tänka efter. Den var mycket bra skriven, med en enligt mej genial historia.
Tyvärr blev jag rätt deprimerad av den, därför får den ingen femma av mej. Den lämnar efter sig en känsla av orättvisa och jag mår nästan lite illa.
Jag rekommenderar ändå att man läser den, för trots att man mår lite dåligt av den är den ändå något att ta ställning till.
Betyg 4
2010-03-10 01:44
Nja inte så bra som jag skulle vilja
Betyg 2
2011-01-09 15:12
Den här boken hade jag höga förväntningar på efter att ha läst bra recensioner. Den motsvarade inte vad jag trodde. Helt ok förvisso, men den passade inte alls mig. den kändes annorlunda jämfört med Roslund/Hellströms andra böcker och slutet tilltalade mig inte. Intressant med en debatt kring dödsstraffet däremot!
Betyg 3
2012-09-02 13:15
Jag tycker faktiskt dom 2 böckerna innan var bättre... Denna blev jag bara uttråkad av.
Betyg 2
2014-06-12 14:36
lite seg i bland men mycket mycket bra !
Betyg 4
2015-01-03 21:58
Lite lång och seg, men intressant och engagerade story, en klar protest mot dödsstraff. Oväntat och tänkvärt slut.
Betyg 4
2015-03-01 10:35
Kanadensaren Johan Scwartz blir häktad för misshandel på en Finlandsfärja.
Ewert Greens tar sig an fallet och det var inte så enkelt som han trodde utan det har förvecklingar till USA. En mycket bra och tänkvärd bok.
Betyg 5
2017-05-27 09:35
En fantastisk berättelse om hur en död återuppstår flera år efteråt. Något som inte kan hända men som ändå händer. Sverige spelar en flat roll när USA kräver att en man som är dömd till dödsstraff utlämnas. Politikerna får igenom ett snabbt avvisande. Det är mycket intressant att följa hur makthavare stryker varandras ryggar för att nå ännu längre. Romanen speglar ett samhälle där även de oskyldiga kan dömas till det slutgiltiga och där det inte går att rätta till efteråt om någon annan skyldig träder fram till brotten. En mycket bra och spännande bok.
Betyg 4
2020-09-09 09:57
En något orealistisk historia. Blir lite väl polemisk i berättandet ibland, men det kanske man får räkna med med tanke på ämnet. Sedan kan man undra om det skulle kunna finnas så kompletta idioter även i en svensk regering...
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Edward Finnigans upprättelse
Liknande böcker:
Den som offrar sig
 S. Ventus
En otrogen man
 P. Hammesfahr
Hermelinleken
 A. Richter
Häxans död
 C. Barling
Stilla vatten
 N. McCrery
En fråga om skuld
 F. Fyfield
En bondes död
 N. Naseh