bokrecensioner boktips

Två soldater

Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, spänning, ungdom, unga kriminella
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789164203908


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Roslund & Hellströms Två Soldater. Det här är en bok som nästan golvade mig Styrkan hos Roslund & Hellström det är ju att de på något vis lyckas förena det här med hårdkokt samhällskritik och högkvalitativ spänning Det finns ett socialt patos som återspeglas i deras böcker och det tycker jag gör att de höjer sig i en annan klass än vanlig kriminallitteratur som egentligen bara handlar om underhållning. Jag tycker det får en annan dimension." Ingalill Mosander, Gokväll

"200% kärlek respekt stålthet broderskap plikt gemenskap."

José Pereira vid Sektionen mot Gängkriminalitet har en vägg fylld av stirrande ansikten. Unga pojkar som agerar som grovt kriminella män och klassas som farligast i Sverige. Han vet att han har ett problem som skenar - ytterligare femtusen svenska pojkar på väg in i kriminella nätverk.

"Vi är bröder. Vi är krigare och Fammilj in i döden."

Mitt på väggen sitter två ansikten. Leon och Gabriel. Redan som nioåringar gömde de vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum, tog vilka risker som helst för längtan efter att en dag få höra till.

Tio år senare skriver Leon från fängelsecellen på Aspsås brevet till Gabriel, "kärlek älskade bror", den ende han litar på. Brevet är början på den plan som med aggressivitet, våld, död ska föra dem allra högst upp på den där snutväggen. Gabriel väntar på andra sidan men är inte längre själv, han har Wanda. Och det starka band som funnits mellan Leon och Gabriel riskerar för första gången att brytas.

När Leon och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset börjar jakten och kriminalkommissarie Ewert Grens förs hastigt många år tillbaka när han sida vid sida med José Pereira söker en mördare som Grens vet mer om än vad han själv skulle önska.

Två soldater är Roslund & Hellströms mästarprov. Det är utan tvekan en av de starkaste, viktigaste och mest spännande kriminalromaner som har skrivits. En berättelse när dagar från TRE SEKUNDER möter nätter från BOX 21. En roman som tar dig i handen och visar dig en värld du aldrig sett.
Medelbetyg: 3,44 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Två soldater :
2012-07-03 23:48
Recension av Anders Roslund och Börge Hellströms kriminalroman Två soldater

Boken är utgiven på Piratförlaget (2012) och innehåller 686 sidor.
Anders Roslund har en bakgrund som reporter och chef på SVT där hand bland annat startade Kulturnyheterna.
Börge Hellström är kriminalvårdsdebattör och var en av grundarna till KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället). De möttes när Anders producerade en dokumentär och ur det gemensamma intresset för kriminalvård, brott, straff och brottsoffrets behov av upprättelse uppstod ett författarskap och tankar som sedan tematiskt präglat Roslund & Hellströms böcker. Vem är ond, vem är god? Vem har rätt, vem har fel? Vem är gärningsman och vem är brottsoffer eller både och? Roslund & Hellström vill med sina kriminalromaner underhålla, men också skildra ett samhälle, ge kunskap om en verklighet de flesta känner till. Källa: Piratförlaget.

Handling: På sin vägg vid sektionen mot gängkriminalitet ser José Pereira mängder av stirrande ansikten. Det är unga pojkar på cirka elva-tolv år som redan agerar som grovt kriminella män och klassas som farligast i Sverige. De är ofta från de mest segregerade förorterna i Stockholm – Hallunda, Norsborg, Eriksberg och Råby. Killarna ser ofta upp till de äldre kriminella männen. Deras högsta önskan är att bli som de. De flesta av killarna har haft frånvarande pappor därför att många av dem själva sitter i fängelse.
Leon och Gabriel var bara nio år när de gömde vapen i sina elevskåp och kapslar med amfetamin under frysdisken på Konsum. De tog gärna vilka risker som helst bara de fick tillhöra de kriminella gängen.
Nu tio år senare sitter Leo i Aspsås fängelse och skriver till sin bäste vän Gabriel som finns utanför murarna. Brevet innehåller en plan som kommer att leda till våld, död och aggressivitet. Allt är dock inte som förr, för nu när Gabriel inte sitter i fängelse har han träffat Wanda, som betyder mycket för honom. Vem kommer Gabriel till sist att välja, när han tvingas att välja mellan Leo och Wanda? När sedan Leo och två andra gängmedlemmar rymmer från fängelset dras vår gamle och lite specielle vän sedan tidigare böcker Evert Grens med i jakten på rymmarna tillsammans med José Pereira.

Som alltid en mycket genomtänkt och välskriven kriminalroman av Roslund & Hellström. Som vanligt går det inte att se vem som skriver vad, som annars inte brukar vara några problem att se i andra böcker som har två författare. Jag har läst alla deras böcker och haft stor behållning av dem. Författarna tar ofta upp aktuella ämnen. Att boken var på nästan 700 sidor skrämde inte mig. Den var lättläst och då var språket inte alls tråkigt. Det var en riktig bladvändare och jag hade svårt att lägga boken ifrån mig. Jag blir oerhört ledsen att läsa att så många unga killar väljer den brottsliga banan. Tycker detta är en perfekt sommarbok.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-03 (44) www.kristinasimar.se
Betyg 5
2012-08-06 22:43
spännande med risk för sträckläsning.
dock tycker jag att det annorlunda språket blir tröttsammt i längden. det drar ner betyget.
Betyg 3
2012-09-14 19:22
Uppfinningsrikedomen är stor i fängelset när det gäller att tillverka tatueringsredskap, skärbrännare m.m. Knarket flöderar vilt inom murarna och telefoner finns gömda lite varstans. Våldet härskar och styr både innanför och utanför murarna. De unga ser brottslingarna som idoler och strävar efter att deras foto också ska avancera på polisens anslagstavla.
Jag funderade på om det var f.d brottslingar som skrivit boken då allt verkade så äkta.
Betyg 3
2012-10-23 18:38
En skrämmande, och antagligen trovärdig beskrivnig av de miljöer som fostrar nya kriminella. Beskrivningen av polisarbetet däremot förefaller hämtad från den sämsta av kriminalserier från USA. Boken kommer gissningsvis att ligga i topp i utlåningsstatistiken på våra fängelser - det är nämligen fullt möjligt att, åtminstone indirekt, läsa den som en hyllning av den kriminella verksamhet som bygger på "solidaritet" och "respekt". Trots att det går åt helvete för de små brottslingarna. Men det gör det å andra sidan alltid, också för de stora.
Betyg 3
2012-11-22 22:30
Otroligt bra!! Kunde inte sluta läsa, känns verkligen som man är där med dom i boken. Har nu läst alla deras böcker och måste säga att denna och den förra (tre sekunder) helt klart är dom bästa. Jag är absolut inte missnöjd med detta köp!
Betyg 5
2013-01-07 11:11
Antagligen den bästa boken hittills av författarna. Den engagerar på rätt sätt, men tar även ut svängarna för att få läsaren att tänka till. Sedan är det befriande att konstatera att kommissarie Grens börjar förändras. Han har aldrig varit en favorit.
Betyg 4
2013-11-03 10:50
Sträckläsning på hög nivå som griper tag och skakar om.
En brutal, tragisk och skrämmande värld, som kan komma bli sann, om unga brottslingar i tungt kriminella gäng i förorterna.

Bok nummer sex i serien om kriminalkommissarie Ewert Grens.
Betyg 5
2013-11-25 10:33
Har tidigare läst Roslund/Hellström med behållning även om deras böcker tar upp ganska så tunga ämnen. Möjligen med undantag då av Tre sekunder som är en riktig nagelbitare, mer en action-thriller. Men Två soldater är bara för deprimerande. Orkade med 100 sidor, sedan var jag tvungen att lägga boken åt sidan. Och det har jag kanske gjort med 2-3 böcker i hela mitt liv. Bara eländes elände och en vuxenvärld som kapitulerar för barn och ungdomars kriminella leverne. Finns inget hopp, ingen humor, ingen framtid, ingenting. Svårt att veta varför Roslund/Hellström skrivit denna bok. Har påbörjat min terapi efter dessa 100 sidor med att läsa Håkan Nesser. Och försöka dra på smilbanden igen.
Betyg 2
2014-06-18 10:24
Bra men blir lite tröttsam efter ett tag .
Betyg 3
2015-04-13 00:38
Den var så trög i början och vissa stycken förstår jag inte vad som är tankar, vem som pratar eller vad som händer. Först ca 300 sidor in i boken börjar jag känna ett sug efter den och den börjar bli spännande. Men sen får det i vågor igen. Viktigt ämne men deras andra böcker är så mycket bättre.
Betyg 3
2015-05-24 21:00
Så bra beskrivning om gängkultur i förorten. Får uppfattningen att beskrivningen är väl underbyggd. Man blir mörkrädd för hur det kan fungera. Enda bristen är att den är lite för lång.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Två soldater
Liknande böcker:
Andnöd
 A. McCulloch
Vedergällning
 S. Avindell
Bestseller
 P. Engman
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant