bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Björndansen
Edward Finnigans upprä..
Flickan under gatan
Odjuret
Tre sekunder
Två soldater
Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBox 21

 
Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning, prostitution
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9164201546
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En roman om ett Sverige vi inte vill se, ett Sverige där handel med unga flickor pågår bakom låsta dörrar. En av dessa flickor tar gisslan på ett bårhus, en langare drygar ut sitt amfetamin med tvättmedel. Kriminalkommissarie Ewert Grens och kriminalinspektör Sven Sundkvist leder plötsligt två brottsutredningar från en operationssal på Södersjukhusets akutintag.


Medelbetyg: 3,64 (36 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Box 21 :


Caramilla 2005-07-23 18:28
Jag hade höga förväntningar när jag satte tänderna i denna bok. Det kanske var mitt misstag, jag skulle nog inte ha förväntat mig så mycket. Tyvärr blev jag lite besviken. Handlingen är naturligtvis dramatisk, men jag sökte ändå mer spänning.

Boken väver samman tre människoöden; lettiska Lydia som lever som fånge i en lägenhet någonstans i Stockholm. I tre års tid har hon varit tvungen att ta emot tolv kunder om dagen. Vi får också lära känna den ärrade och gamle kommissarien Evert, och hans maniska jakt på en brottsling som för 20 år sedan satte Everts älskade i rullstol. Dessutom träffar vi på den tungt narkotikaberoende Hilding.

Jag blev aldrig riktigt biten av handlingen, jag kände avsky för kommissarien, tyckte att han var i högsta grad osympatisk. Och jag listade ganska snart ut hur allt hängde ihop och den lilla twisten i slutet var inte alls någon twist för mig.
Betyg 3

Synnez 2005-08-08 07:29
Spännande men inte lika bra som den förra, Odjuret. Dock en väldigt aktuell bok om en verklighet som många kanske inte ens vet existerar men som kom i dagern i och med filmen "Lilja 4-ever". Skrämmande och otäcka skildringar av alla de perversa män som besöker flickorna i deras låsta lägenheter, framför allt som man vet att detta faktiskt händer. Hela tiden... Parallellt med historien om lettiska Lydia som blivit ett offer för den omfattande verksamheten trafficking pågår jakten på en nyss utsläppt mördare och vi får även bekanta oss med narkomanen Hilding som säljer amfetamin utblandat med tvättmedel för att finansera sitt eget missbruk. Det är dock Lydias öde som berör mest och som gör att man vill fortsätta läsa.
Betyg 3

deer 2006-02-13 18:44
En spännande kriminalroman som beskriver en hemsk sida av samhället som får ögonen att tåras.
Här pågår handeln med liv på ett mycket brutalt sätt.
En förvaringsbox nr 21 gömmer två unga oskyldiga kvinnors liv.
Läs den!
Betyg 5

Rosa 2006-06-26 19:38
Plus:

Ett aktuellt och skrämmande ämne - trafficking.
Lättläst

Minus:

Två författare - förvillande tycker jag.
Väldigt osympatisk huvudperson - Ewert.
Den samlade (nästan) poliskåren handlar omoraliskt.
Delar av handlingen - payback time - är lite overkliga vilket författarna själva nämner i eftertexterna.
Betyg 3

Phenomena 2006-10-28 15:54
En stark och brutal kriminalroman som väcker många tankar. En bok som gör ont att läsa. En verklighet som inte borde få finnas.
Kvinnor utnyttjas och fråntas sin identitet, sitt hopp och sin livslust. Kvar finns förnedran och skam. Det handlar om trafficking, handel med unga kvinnor i Östeuropa.
Betyg 4

swedeangel 2007-03-24 16:58
JAG TYCKTE OM BOKEN ! OSYMPATISKA MÄNNISKOR JA , OTÄCKT ÄMNE JA , MEN VÄLSKRIVET TAJT OCH MEDRYCKANDE !
KLART LÄSVÄRD !
Betyg 4

helix 2007-05-10 18:11
Att nästan genast efter författarparets debut "Odjuret" läsa "Box 21" kanske sätter den senare i alltför dålig dager. "Box 21" känns lite långsammare, mer förutsägbar och - faktiskt - lite tråkig i mitten.
Men. Det är en bra svensk kriminalroman (det finns ju så många dåliga). Roslund och Hellström vinklar sina historier lite annorlunda, det blir intressant. Och det känns som om de skriver initierat.
Det blir en fyra ändå. Men en svag.
Betyg 4

Nessa 2007-09-15 19:57
En rätt så bra bok. Den är fängslande och lättläst.
Betyg 3

millennium 2008-03-26 19:10
Lyssnade som ljudbok, skittråkig inläsare - Shanti Roney.
Trots detta har ju boken ett stålande innehåll med oväntat slut.
Full pott
Betyg 5

lottaliza 2008-05-12 14:55
När jag läser deckare vill jag i vanliga fall ha lättsmält underhållning. Med Roslunds & Herrströms "samhällspatos" blir detta lite svårt och i början tyckte jag nog att Gren var en alldeles för konstig och dyster man.

Men när historien är så väl underbyggd och intressant som denna är det svårt att tycka illa om och efter ett tag kunde jag inte sluta läsa.

Mest plus blir det dock för slutet: hur ofta lyckas deckarförfattare med att göra en tvist (som faktiskt fungerar!)? Än mer imponerad blev jag dessutom när jag läste nästa bok "Edward Finnigans upprättelse" och författarna lyckades överraska mig återigen... Bra jobbat!
Betyg 4

h. 2008-06-19 03:08
den andra boken jag läser av dessa 2 författare och blir inte besviken. intressanta, samhällsaktuella och viktiga ämnen som man vill tro är fiction men föstår att de är så många flickors vardag, i sverige, idag. alla borde läsa, alla borde stå upp för dessa flickor.. man tappar tyvärr helt tron om svenska män, fy faaaan, det är så vidrigt!!!!
Betyg 4

m.johanna 2008-07-23 17:49
Med ett ämne som rör mig djupt i magen fullkomligt slukade jag denna bok. Bitvis lite långsam, men ändå välskriven och otroligt gripande.
Betyg 3

anette.lenander 2008-09-27 16:09
Det var en spännande bok.Det är hemskt när man tvingar unga
kvinnor att sälja sina kroppar mot sin vilja.Det värsta av allt var
att det var en polis inblandad i fallet.
Betyg 5

soffilina 2008-10-09 22:35
en stark bok som verkligen får en fundera på vad som för hemska saker föresigår bakom vilken lägenhetsdörr somhelst.... språket är bitvis på gränsen till för grovt, samtidigt som det passar historien mycket bra och gör den starkare och mer verklig. bitvis är boken lite hackigt skriven (beror på två olika författare månne?) och detta gör att de partierna enligt mej är lite ryckiga att läsa.jag tycker också att handlingen föll lite platt på slutet... det är en stark och bra bok, och trotts att sättet den skrivs på stör mej lite och att slutet för mej har mer att önska, så är det en stark bok som väcker mycket funderingar så det får bli en fyra.
Betyg 4

TessaA 2008-11-17 10:15
Tycker att denna bok är den bästa av Roslund & Hellströms böcker. Slutet är förvånande och boken är både spännande och engagerande.
Betyg 4

tetris 2009-08-31 21:26
En mycket bra uppföljare till Odjuret. Jag gillar sättet som författarparet skriver på och de kan ju onekligen konsten att sätta griller på läsaren i slutet av boken. Betyget dras ned av att boken tappar lite i fart någonstans i mitten. Den är inte medryckande hela tiden, men en mycket bra fyra!
Betyg 4

vikingo 2010-03-10 01:42
Ganska trist bok med en hjälte som man omöjligt kan tycka om
Betyg 2

koala_75 2010-04-11 19:40
Den är inte lika bra som deras andra böcker. Lite för förutsägbar. men ändå ett viktigt ämne och ganska så spännande.
Betyg 3

schitzo-cookie 2011-05-25 13:22
[...] Verkar som om jag är en av få som inte älskar den här boken. Minns att den låg högt upp på boktopplistor hos tex pocketshop och adlibris men det är inte för att jag är besviken som jag är arg, utan för att karaktärerna i boken gör mig så gruvligt förbannad. Tror inte jag kan fortsätta läsa något mer av Roslund och Hellström. Efter den här boken har jag ingen respekt kvar för kriminalkommisarierna /poliserna i boken (lite spoiler men jag hoppas inte för mycket). [...]

Läs hela recensionen på min blogg: http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/05/titel-box-21-forfattare-roslund.html
Betyg 3

Marre 2011-11-23 19:27
Jag gillade den här väldigt mycket för en kriminalroman, den var om ett aktuellt ämne och den var skön att läsa. Fanns inte så mycket jag inte gillade, till skillnad från alla andra kriminalromaner så höll jag intresset uppe hela boken!
Betyg 4

emsku 2012-08-28 09:43
Jag tyckte denna va bra, inte lika bra som odjuret, men helt klart läsvärd!
Betyg 3

Anfield 2013-11-27 11:44
Bra Bok !
Betyg 4

kali05 2015-03-01 10:32
Box 21 skildrar en mörk sida av samhället, trafficking.
Ewert Grens och Sven Sundkvist leder plötsligt två utredningar från Södersjukhuset.
Mycket intressant historia som ger eftertankar.
Betyg 3

gun 2015-05-14 13:46
Starkt obehag och en obehaglig känsla kunde inte stoppa läsandet. Detta är verkligen en roman som väcker känslor. Alla dessa unga oskyldiga flickor som lockas med jobb i Sverige och som istället råkar i människohandlares klor. Att läsa om deras öden var skakande. Men samtidigt så får man som läsare fundera på skyddande av person och förstörande av bevis, Det känns som att det finns mycket att ta ställning till efter att ha tagit del av boken.
Betyg 4

rbodforss 2017-04-28 12:11
Denna hade verkligen potential, men är bara förutsägbar och ospännande. Boken tar upp ett väldigt aktuellt problem, men är väldigt dystopisk och saknar nästan helt sympatiska karaktärer. Miljöbeskrivningarna kunde varit bättre och karaktärerna lite mer flerdimensionella.

Som tidsfördriv dög den men den utmanade inte och slutet var alldeles för uppenbart.

De sekvenser i boken som skulle kunnat bjuda på spännande läsning hastar författarna förbi, eller kastar in läsaren efter fullbordat faktum. Mönstret kanske är en effekt av att boken har två författare som inte kommunicerat ordentligt kring handlingen.

Hittar du den på loppis och inte har något bättre att göra i 10 timmar, så köp den för all del, men förvänta dig inte ett litterärt mästerverk eller någon vidare spänning.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Box 21


  Köp boken som film på cdon: