bokrecensioner boktips

Vid hägerns skarpa skri

Originaltitel: The harsh cry of the heron
Författare: Lian Hearn
Genre: Fantasy
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9163853698


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Sagan om klanen Otori'' av Lian Hearn har gjort ett formidabelt segertåg över världen. Recensenter och läsare har varit eniga i sina lovord över trilogin som inleddes med Över näktergalens golv som utkom på svenska 2003. Samma år på hösten kom också bok nummer två På kudde av gräs, och under 2004 kom den avslutande boken Under lysande måne.

Vid hägerns skarpa skri är den fjärde delen och en uppföljare till trilogin. Vi får nu möta Takeo och Kaede efter 15 års äktenskap och gemensamt härskande över de tre ländernas rike. Profetian säger att Takeo endast kan falla för sin egen sons hand, och han har en son utom äktenskapet - som nu är 16 år! En son som Kaede inte känner till, hon som har fött honom tre döttrar, Shigeko som är 15 och tvillingarna Miki och Maya som är ett par år yngre, och hon vill inget hellre än föda honom en son.

Lian Hearn, som är en pseudonym, heter egentligen Gillian Rubinstein och är från Australien. Hon fick ett stipendie för att åka till Japan och studera den japanska kulturen och blev så gripen att hon vid 50 års ålder bestämde sig för att lära sig japanska och har sedan dess gjort många resor till japan.
''Sagan om klanen Otori'' är en fiktiv histioria men ändå väl planterad i den japanska historien - mytbilder, religion, könsroller, främlingsfientligheten, sederna och traditionerna är alla hämtade från den stolta och starka feodala medeltida historien.

Medelbetyg: 3,9 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vid hägerns skarpa skri :
2007-11-17 19:31
Jätte bra fortsättning. jag har inget emot tjocka böcker men nu blev det nom lite mycket text men det får man leva med om man nu vill läsa denna serien... OCH DET VILL JAG lian har inte tappat stinget!!=)<3
Betyg 5
2008-01-08 21:04
Jag tycker att den här boken har varit den bästa i serien hittlis.
Och Lian Hern har verkligen inte tappat stinget, boken var helt underbar och sorlig. Jag grät så att trårnana sprutatade i slutet och det lovar jag nästan att du också kommer att göra om du läser den ;)

Den var perfekt, ett av dom bästa sluten jag läst i en bok serien.
Älskar boken :)
Betyg 5
2008-02-17 19:19
Boken är som alla andra av Lian Hearn ett mästerverk - men i det här fallet ett för långt ett. Intervallvis är boken bättre och likaså orkar man ibland inte att ta upp och läsa den.

Men för alla som har läst de tre första böckerna, är denna bok en måste. Bit bara ihop vid de långdragna delarna och boken kommer falla tycke för en.

Betyget bero på att den inte når upp till de andra böckernas standard.
Betyg 2
2008-06-30 18:51
Del ett av trilogin var underbar, tvåan och trean ganska bra. Den här är inte läsvärd tycker jag. Upprepande gånger får vi veta vad som hänt i de förra böckerna, det blir segt. Jag är ingen vän av fantasy och tycker att den här delen innehåller för mycket spökerier.
Betyg 2
2008-08-23 21:54
Vid Hägerns Skarpa Skri är fjärde delen i Sagan om klanen Otori utspelar i ett mytomspunnet medeltida Japan. De tre första delarna är Över näktergalens golv, På kudde av gräs, och under lysande måne. Alla fyra böcker är skrivna med elegans och skönhet, det är en helt underbar saga om stridande klaner, maktbegär och passionerad kärlek. Verkligheten försvinner och man dras in i boken från första till sista sida.
Betyg 5
2009-11-18 21:21
Jag har nu läst alla böckerna (typ 3 gånger) och själv grina som en bebis varje gång jag läst den här.
Den sista boken är underbar allt från dom så verkliga bilderna man får i huvudet av den under bara miljön som Lian Hearn skriver om.
Hade man kunnat ge ett betyg som inte existerade för att den var för bra. Skulle jag get hela serien det.
Fast eftersom sidan inte har ett sånt betyg får den nöja sig med en
5 (++++++++)
Betyg 5
2011-05-13 01:40
Shigeru och Kaede har nu varit gifta i 16 år. År under vilka de även varit rättvisa och fredsbevarande härskare över de tre rikena. De har även fått tre döttrar varav två är tvillingar. Genom åren har Shigeru dock burit på hemligheter. Dels att spådomen om hans framgångar - som blivit en myt i de tre rikena - även innehöll det faktum att hans död kommer att vara för hans egen sons hand, och dels att han har en son - med en annan kvinna. Som uppfostrats av släktet och lärt sig att hata honom.
Samtidigt har kejsaren - efter 16 år - slutligen bestämt sig för att Shigerus maktövertagande över de tre rikena inte var lagligt och begär att han ska abdikera och lämna över makten till sin svåger som är rättmätig arvinge av rikena. För att undvika krig beger sig Shigeru med stort följe till huvudstaden för att imponera på kejsaren. Men i hans frånvaro smides intriger och planer för hur allt ska förändras och nya maktpositioner intas.

Den fjärde boken i serien är väldigt ojämn. Stundtals är den ganska spännande och intressant att läsa - med det driv som kännetecknade de första tre böckerna. Men stora delar av boken är både seg och ointressant bestående av olika människor som sitter och pratar om intriger och planer och sammanfattar sådant vi redan vet om vi läst de tidigare böckerna. Det mest spännande är att följa den nya generationen i Otoriklanen och hur de upptäcker och hanterar sina förmågor.
Men överlag är detta ett steg neråt som fick mig lite att tappa läslusten.

Fjärde boken lästes av Maria Samuelsson, som tillhör den kategori inläsare som gärna vill dramatisera lite och frånta mig som lyssnare min möjlighet att själv tolka boken. Men det är inte störande mycket och som van ljudboksläsare kan man sålla bort det och ändå njuta av inläsningen.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vid hägerns skarpa skri
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander