bokrecensioner boktips

Drömmaren och sorgen

Författare: Eva-Marie Liffner
Genre: Roman
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9127113817


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under en läktare i Engelbrektskyrkan i Stockholm påträffas en liten pojkdocka som enligt de närvarande har en märkvärdig egenskap; ett bultande hjärta. Dockan försvinner spårlöst men visar sig bära på en sällsam historia. År 1897 får kyrkans arkitekt, Lars Israel Wahlman, i uppdrag av familjen Dickson att rita ett elisabetanskt slott vid halländska kusten. Wahlman reser till Skottland för att få idéer och hans upplevelser ger en försmak av de besynnerligheter som ska kanta hans arbete med Dicksons Tjolöholm - en storslagen byggnad där luften är tung av girighet, kärlek och plötslig död.
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drömmaren och sorgen :
2006-12-04 12:54
Liffner är för mig en ny bekantskap. En bekantskap som kanske kan vara värld att hålla vid liv.
"Drömmaren och sorgen" är en inte alltför omfångsrik roman rent fysiskt, men historien kringeikrokar sig och är detaljrik så den kan upplevas som väldig. Ibland blir det nästan lite snårigt.
Men man kan stå ut med det. Liffner lyckas ingjuta en stämning i sin historia - som sträcker sig mycket långt bak i tiden - som i det närmaste är oemotståndlig. Kuslig. Drömsk. Mörk. Men väldigt angenäm. Romanen har en dragningskraft som är stark.

Men kanske är lite för mycket faktiskt outtalat. Åtminstone den här recensenten har svårt att redogöra för vad det egentligen var som beskrevs... men det beskrevs förträffligt!
Betyg 4
2008-02-28 17:36
Tider: Nutid, 1893, 1897, 1922 och 1952. Berättare: L.I Wahlman och Lo Dickson. Berättelsen hoppar fram och tillbaks i tiden och är därför svårläst. Onaturliga, sagoaktiga inslag i boken. Berättelsen fascinerar just därför att den är mystisk och oklar. Poetisk i tonen.
Betyg 4
2012-10-24 12:38
Det finns något svårfångat, något svårdefinietrat som hörs genom berättelsen, som obehindrat rör sig över tid och rum. Och detta något ger boken en särskild klang som hörs inom läsaren också när vi tror att vi är färdiga med den. Som en viskning genom tiden.

» Ta bort» Ändra
Betyg 4
Liknande böcker:
Blandade kort
 G. Ekelöf
Till låns
 B. Plain
Att spegla sig i någon..
 H. Österlund
Falska toner och söta..
 E. Klingberg
En tid för mirakel
 K. Thompson Walker
John Carter och marsfu..
 E. Burroughs
Livet kan börja
 S. OFlanagan
Fågeltribunalen
 A. Ravatn
Djungelrummet
 C. Möller
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Samma Författare: