bokrecensioner boktips

Giftträdets bibel

Författare: Barbara Kingsolver
Genre: Roman
ISBN: 9789171334961


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Belgiska Kongo 1959. Den amerikanske baptisten Nathan Price anländer med fru och fyra döttrar för att inleda sin missionärsgärning i den lilla byn Kilanga. Men tillvaron får en olycksbådande vändning. Hela familjen utsätts för svåra påfrestningar och familjefadern framstår alltmer som en intolerant och självgod tyrann.

Giftträdets bibel är berättelsen om en familj i upplösning men, också om det av västmakterna underblåsta postkoloniala kaos som rådde i Kongo under 1960-talet.

Berättarjag i Giftträdets bibel är modern och de fyra döttrarna som från olika psykologiska och filosofiska utgångspunkter rekonstruerar missionärsfamiljens liv i ett Afrika, där deras rädsla för giftormar och giftträd är större än rädslan för att inte få syndernas förlåtelse.

Av Barbara Kingsolver har Bra Böcker tidigare utgivit Som stjärnor på himlen (1994) och Påfågelstadens döttrar (1996). Originalets titel: The Poisonwood Bible


Utdrag ur boken:
Ett insektsbett kan bli inledningen till världens undergång, säger man i Kongo. Så enkelt mycket här i världen börjar.
Medelbetyg: 3,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Giftträdets bibel :
2003-10-11 14:44
Helt fantastisk familjekrönika om en missionärsfamilj som flyttar till Belgiska Kongo med hela sitt bagage av civilisation och fördomar. Modern och döttrarna lär sig snabbt att anpassa sig till världen omkring dem medans den mer fanatiske fadern drivs till bristningsgränsen i sin iver att omvända byborna med svavelosande predikningar. Det hela låter kanske inte så kul men boken är en upplevelse, en resa.
Betyg 5
2003-11-26 17:08
En baptistpastor med hela sin familj skickas till Afrika för att missionera.
Frun och de fyra döttrarna finner snart att platsen inte är som de tänkt sig.
Efter svåra påfrestningar löper mannen amok, och situationen blir ohållbar för familjen.

En psykologisk, lite ruggig skildring om en familj i kris.
Betyg 3
2006-07-02 18:53
Detta är en mycket bra bok!
Vi följer en familjs kamp genom mamman och de fyra döttrarna i familjen Price.

Fader är en baptistisk missionär hängiven sin tro. Han är totalt besatt av att frälsa den Afrikanska Kilanga befolkningen. Men problem uppstår. Kongo bubblar av politisk oro. Befolkningen i Kilanga är inte så roade av missons budskapet vilket gör att fadern blir tyrannisk mot sin familj.

Boken innehåller mycket tragik men den är spännande och intressant. Om man vill veta mer om Kongos öde så läs Kung Leopolds vålnad.
Betyg 5
2006-11-12 17:53
Jag förstår inte de positiva omdömen som den här boken har fått. Jag läste kanske femtio sidor och sedan blev boken liggande i två veckor. Varje dag tänkte jag att jag skulle ge boken en ny chans, och det hände att jag tog upp den och läste en eller två sidor till, men den greppade aldrig tag i mig och till slut gav jag upp.
Betyg 1
2010-11-08 17:49
Ger upp på sidan 40. Berättelsen lyckas inte fånga mig.
Betyg 2
2013-08-02 08:59
Det var mycket intressant att ta del av den här berättelsen om missionären som drar iväg till Kongo med fru och fyra döttrar. Alla umbäranden och andra svårigheter som familjen fick genomlida utan att baptistpastorn tycktes förstå. Han hade ju fullt upp med att försöka komma åt att döpa oförstående afrikaner. För mig verkade han totalt rubbad i sin fanatism.
Boken var intressant just genom att det var genom de fem kvinnligas röster som man får en djupare inblick i deras tillvaro. Jag gillade den.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Giftträdets bibel
Liknande böcker:
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann
Saknad
 M. Fischer
Zonen
 P. Ahlmark
Ristmärken
 J. Theorin
Del av möblemanget
 M. Wesley
Årsboken
 S. Karlsson
Sniglar och snö
 A. Pleijel