bokrecensioner boktips

Jag heter Ísbjörg jag är ett lejon

Författare: Vigdís Grímsdóttir
Genre: Roman
Utgivningsår: 1989
ISBN: 9187894300


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Under tolv timmar berättar tjugoettåriga Ísbjörg en historia för sin advokat. Platsen är hennes cell. Historien är hennes liv.
Denna roman är en hyllning till alla som inte låter sig knäckas, utan rätar på ryggen och visar klorna när gränsen är nådd. Men hur långt får man gå?
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag heter Ísbjörg jag är ett lejon :
2006-02-05 11:12
Detta är en grym historia om ett barn som kommit snett. Den försöker förklarar varför, och vad som kan hända i sådana fall.
Kanske lite konventionellt. Kanske inte så spännande. Visst är det synd om Ísbjörg, visst kan man förstå att hon inte mår bra, men har vi inte läst/hört det så många gånger förr?

Tidvis lyckas författaren dock behålla en viss nerv i historien och ett par gånger blir man faktiskt överraskad i någon vändning. Upplägget med flera olika berättarperspektiv som går in i varandra gör det levande.
Men jag gillar inte de avhuggna meningarna. Många kanske tycker det är bra och ger texten driv, men jag stakar mig ofta för att så många ord till och från är "svalda".

Trots allt blir det medelbetyg.
Betyg 3
2006-08-18 18:41
Så dyster, så mörk, så vemodig. Och näst intill händelselös. Språket är annorlunda, vackert och idérikt. Men jag tröttnar på långa beskrivningar på känslor och vill ha mer händelse.

Men ändå, spännande frågor om vad som gick snett, varför sitter hon i fängelse etc. Det blir en trea.
Betyg 3
2006-11-07 02:11
Boken är till det yttre skenbart händelselös.En ung tjej sitter i en cell,misstänkt för mord och berättar sin historia för en advokat som har ett förhållande med hennes mor.Han tror inte att Isbjörg vet om detta,men han har fel.
Isbjörg,enda barnet och nästan kvävd av sina dysfunktionella föräldrar,rullar upp en historia som är tragisk och grym,men samtidigt är hon en överlevare som överlevt till och med sina föräldrars känslomässiga misshandel.

Grímsdottirs böcker är alltid grymma och har en kall inramning.Karga landskap,människor som saknar,sörjer,mister.Det är svårt att inte bli berörd av hennes språk,hennes karaktärers öden och överlevnadsinstinkt trots att de blivit illa behandlade av dem som borde ha stått dem närmast.
Betyg 4
2007-11-11 01:31
Isbjörg har levt ett kallt och hårt liv, som började redan när hon var litet barn. Ingen gripande bok fastän man känner för Isbjörg och förstår. Jag gillade upplägget med ett kapitel för varje timme.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag heter Ísbjörg jag är ett lejon
Liknande böcker:
Den sista kvinnan
 A. Olafsdottir
Fiskarens barn
 V. Österman
Farlig förälskelse
 J. Blackmore
Lilla rosenknopp
 I. Noll
Tusen bitar
 M. Jarl
Nä, nu blommar det
 L. Holtti Claesson
Vinnarna
 F. Backman
Silverbröllopet
 M. Binchy
Om skönhet
 Z. Smith
Samma Författare: