bokrecensioner boktips

Stiftelsen

Författare: Isaac Asimov
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: framtid, spänning, vetenskap, äventyr
Utgivningsår: 1970
ISBN: 9127051110


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4,6 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stiftelsen :
2006-01-25 20:53
Planen påbörjas och hundratusen vetenskapsmän med familjer reser till planeten Terminus i vintergatans utkant. Deras uppdrag är att grunda Stiftelsen, vars syfte är att sammanställa allt mänskligt vetande i en enorm encyklopedi.
Efter några decennium hotas deras existens av de omgivande planeternas äregiriga hunger efter deras vetenskapliga kunnande. Stiftelsen ställs inför den första Seldonkrisen. På grund av de förutsättningar som Planen förutsett och förberett är det med 97,9 procent sannolikt att Stiftelsen oundvikligen kommer att klara sig förbi krisen, och därmed växa. Det blir så och en stärkt Stiftelse går vidare mot nästa kris åttio år senare.

Första boken slutar efter tvåhundra år och tre Seldonkriser. Det är självklart att boken inte kan stå för sig själv och man måste genast kasta sig över tvåan för att se hur det går.
Drivkraften i boken är att följa Planen och fascineras av alla maktkamper och smarta vändningar.
Och ovanpå flyter alla fantastiska världsvisioner som Asimov fabulerat fram. Exempelvis det gamla imperiets huvudplanet, Trantor, som är bebyggd till varje kvadratmeter och bebos av 40 miljarder imperieadministratörer som övervakar samtliga 120 miljarder bebodda planeter i vintergatan.

Första boken är ett rejält avstamp och känns bättre än de efterföljande böckerna då denna utlovar allt och överlämnar till efterföljarna att leva upp till löftena.
Betyg 4
2009-01-03 11:07
En framtidsroman som lika gärna skulle kunna vara den första i sitt slag, åtminståne fick jag känslan av det. Det kunde lika gärna varit Asimov som uppfunnit den här typen av romaner, för han kan verkligen sin sak.
De politiska och psykologiska betraktelserna är helt geniala, och jag hänger aldrig med och kan tänka lika smart som hans karaktärer.
Jag kommer helt klart att fortsätta läsa på Stiftelsetrilogin.
Betyg 4
2010-02-10 03:24
Stiftelsen är första boken i Stiftelse-trilogin som allmänt anses vara bland det bästa som skrivits inom science fiction. Och jag instämmer. Boken är uppbyggd av ett antal avslutade noveller (ursprungligen publicerade i ett SF-magasin).

Det finns en samlingsvolym med alla tre böckerna i trilogin (Stiftelsen, Stiftelsen och imperiet, Den segrande stiftelsen) som även den ibland kallas Stiftelsen fast det riktiga namnet naturligtvis är Stiftelsetrilogin.

Betyget på den första boken, Stiftelsen, blir en femma plus. Hela trilogin får en självklar femma.
Betyg 5
2011-07-16 10:30
Jag läste böckerna på engelska. Första boken börjar bra men sedan blir den jättetråkig. Den innehåller knappt något annat än politiska konversationer och den målar inte upp någon världsbild som man borde kunna vänta sig i en SF-bok. Det är konstigt att Asimovs sämsta bok är hans mest kända. Andra och tredje böckerna är bättre då de innehåller mer av den trevlighetsfaktor som gör Robot-böckerna läsvärda.
Betyg 3
2019-02-22 09:30
Den bästa science fiction boken jag läst!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stiftelsen
Liknande böcker:
Uppdrag Hail Mary
 A. Weir
Nightflyers
 G. Martin
Code Walkers
 S. Laguna
Oxygen och Aromasia
 C. Lundin
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest