bokrecensioner boktips

Dårfinkar & dönickar

Författare: Ulf Stark
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, ungdom
Utgivningsår: 1984
ISBN: 9163820706


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Första dagen i nya klassen misstar fröken den tolvåriga Simone för att vara kille o kallar henne Simon. Simone spelar med o lögnerna växer. Populära Katti blir kär i henne, den tuffe Simon, o själv har hon känslor för Isak, vilket blir komplicerat.

Övrigt
När kortklippta Simone stiger in i klassrummet första dagen i den nya klassen tror fröken att hon är en kille. Och som den tuffa Simon hamnar hon i kärlekstrassel när snygga och populära Katti blir kär i henne. Snart är Simone intrasslad i en karusell av lögner som snurrar allt fortare. Till slut utmanar hon också Isak, som hon egentligen känner något annat för ¿ Dårfinkar och dönickar är en berättelse där allvar och sorg samsas med galenskap och humor. Flera gånger skrattar man högt samtidigt som tårarna är nära. Ulf Stark är en mångsidig och välkänd författare. Han har tilldelats många både svanska och internationella priser för sina böcker, t. ex. Augustpriset, Nils Holgerssonplaketten, Deutcher Jugendliteraturpris, Astrid Lindgren-priset och Heffaklumpen. Ett stort antal av Ulf Starks böcker har också filmats, och filmatiseringen av Dårfinkar och dönickar vann Egaliapriset. Dårfinkar och dönickar ingår i Bästa Bokvalet, vår nya serie för unga läsare. Ett urval av de bästa böckerna som utkommit under den senare delen av 1900-talet. Moderna klassiker som varit starka läsupplevelser för en ung läsargeneration. Det är böcker som genom kvalitet och tidlöshet har alla möjligheter att leva länge till. I Bästa Bokvalet hittar du de böckerna.
Medelbetyg: 4 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dårfinkar & dönickar :
2005-12-17 13:57
En typisk ungdomsbok. Jag har definitivt vuxit ur dom. Boken tom började ungdomsboksclicheaktigt: "Det var tyst i huset. Dom första solstrålarna letade sig in mellan husen på torget och träffade mig i ansiktet." Det är domdär solstålarna jag irriterade mej på...

Men trots allt lade jag inte ifån mej boken då. Boken skulle nämligen handla om en flicka som börjar i ny skola och blir tagen frör pojke och börjar handla därefter. Låter intressant, detdär med könsbyte. Jag var nog ganska nyfiken på hur det skulle gå. Så därför lade jag inte boken ifån mej... Men till slut blev boken nog en besvikelse ändå. Riktigt så intressant som jag trodde blev det inte. Och dessutom måste en del underliga sidohandlingar vara trängda in i boken. En morfar som kommer hem från långvården för att dö... Hmm. Allt blev ganska orealistikt. Och inte särkilt djupt. Men troligen var det en rätt så bra ungdomsbok ändå.
Betyg 3
2005-12-21 19:37
Jag är inte heller någon ungdom längre, men den här boken läste jag med stor behållning. Mycket skratt om idiotiska förvecklingar och missförstånd, och ändå också lite sorgligt. En riktigt bra ungdomsbok!
Betyg 4
2006-03-23 12:20
Jag gillade den och den vra rolig:)
Betyg 4
2006-04-14 11:45
Jag tycker att den är bra och roliga att läsa. Filmen var också bra =)
Jag gör ettt författarprojekt om Ulf Stark så det här ska bli spännande ;)
Betyg 4
2008-12-03 15:53
En av de bästa böckerna jag har läst och serien är även bra med men det är inte samma uppöevelse som boken
Betyg 5
2011-07-24 17:31
Simones mamma har träffat en ny man och därför ska de alla flytta samman i ett hus. Det visar sig att hunden inte kommer med och Simone blir förtvivlad. Trots att de är ute och söker efter honom så finner de inte hunden, Kilroj. Simone börjar i en ny skola och det blir en del problem och missförstånd.
Helt plötsligt så dyker morfar upp vid det nya huset iklädd långkalsonger, nattskjorta och högklackade stövlar.
Boken rymmer en hel del humor och en hel del allvar. Mycket läsvärd både för ung och gammal.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dårfinkar & dönickar
Liknande böcker:
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud