bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Huset med de sju gavlarna
 N. Hawthorne
Frank
 U. Persson-Nyberg
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Huset vid Peachtree Road
 A. Rivers Siddons
Den obetänksamme älskaren
 L. Panduro
Totalskada
 H. von Zweigbergk
Resa i månljus
 A. Szerb
Den vita staden
 K. Ramqvist
The Wasp Factory
 I. Banks
Serotonin
 M. Houllebecq

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEn spricka i kristallen

 
Författare: Cecilia von Krusenstjerna
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi
ISBN: 9185015199
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Cecilia von Krusenstjerna, född Gyllenhammar, växte upp i en familj där det mesta kretsade kring pappan. Hennes första bok, En spricka i kristallen, är en berättelse om ett känsligt och osäkert barn som har allt utom det viktigaste ett famn att krypa upp i.

Jag känner igen mig i Suss även om hon är en egen person. Jag växte upp bland karriärister, energiska och inspirerande människor. Men en ledsen flicka, udda och obegriplig, förmådde de inte länge se åt, säger Cecilia.

En spricka i kristallen handlar om Suss den felande länken i en utifrån sett exceptionellt lyckad familj där fasaden aldrig får ha fläckar. Som vuxen har hon svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och sin nya. När man som Suss lever i skuggan av framgång, blir känslan av misslyckande så mycket starkare.

Den här berättelsen har jag varit besatt av. Just för att de mest privilegierade i samhället inte får klaga. Det är fult, bortskämt och ingen vill höra. Vilken lärare vågar ringa upp en celebritet och säga 'Ditt barn verkar ha det jobbigt', och vilken lärare klarar av att se det?
Suss får representera det där barnet som inte passar in. En blyg flicka som försöker göra allt för att bli älskad och sedd. Men hennes osäkerhet blir bara allt mer irriterande för hennes mor.
Att växa upp i överklassen kan kännas som ett fängelse om man inte passar in. Det här är också en berättelse om obehagliga familjehemligheter. De göms undan tills de glöms för att sen bli till lögner. Allt för att den offentliga fasaden ska skina, glänsa, blänka, stråla.
En spricka i kristallen är en inträngande och smärtsam skildring av ett vuxenblivande i skuggan av löpsedlar, middagsbjudningar och företagsfusioner. Cecilia von Krusenstjerna har skrivit en starkt drabbande roman om makt och vanmakt, utanförskap och tillhörighet.

Medelbetyg: 2,86 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av En spricka i kristallen :


sisla 2005-06-29 11:27
Välskriven familjehistoria som är full av psykologisk insikt och rättmätig ilska, men även önskan om försoning. Jag tyckte riktigt mycket om denna roman och väntar ivrigt på nästa bok av Cecilia von Krusenstjerna.
Betyg 4

daisyb 2005-07-24 23:37
Kusligt självutlämnande självbiografi med imponerande språk. Det är svårt att släppa taget om boken. Att författaren är så osentimental bara bidrar till att öka den psykologiskt laddade stämningen.
Betyg 4

Phenomena 2005-09-24 17:48
Boken ger ett smärtsamt, deprimerande, sorgset intryck. Det är en tung bok som jag läser med en klump i magen.
Betyg 3

Fillifjonkan 2006-09-04 18:41
En helt ok bok men tyckte den var lite seg.
Betyg 3

knuttedotter 2008-06-03 11:41
En seg och tung bok. En mamma utan empati för sin äldre dotter. Hur framgång i karriär kan förstöra och sänka en hel familj. Man tycker synd om Suss, den lilla människan som försöker göra sig sedd, hur hemsk en mamma kan vara mot sitt barn.
Jag förväntade mig dock mera intriger och spänning, så jag blev besviken.
Mitt betyg blir en svag tvåa.
Betyg 2

derft 2008-06-03 15:44
Vad är detta för PÖRIG bok??
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till En spricka i kristallen


  Köp boken som film på cdon: