bokrecensioner boktips

Narnia 5: Kung Caspian och skeppet Gryningen

Författare: C.S Lewis
Genre: Ungdom
Ämnesord: äventyr
Utgivningsår: 1952
ISBN: 9162274740


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eustace rusade fram mot tavlan.Edmond kastade sig efter honom och skrek åt honom att akta sig.Lucy högg tag från andra hållet.Då slog en blå våg upp kring dem och de kastades ut i tavlans hav.
Så kom syskonen Edmund och Lucy ännu en gång till landet Narnia och i släptåg hade de sin besvärliga kusin Eustace.
Tillsammans med kung Caspian seglar de med skeppet Gryningen till haven bortom de Ensliga öarna.Under den spännande färden i okända farvatten är Eustace odräglig i det längsta.Men när lejonet Aslan räddar honom ur en fruktansvärd knipa händer det märkliga,att t.o.m. Eustace förändras.
Medelbetyg: 3,96 (26 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Narnia 5: Kung Caspian och skeppet Gryningen :
2003-12-13 20:15
Den här boken är den allr bästa av de sju böckerna om landet Narnia.Den handlar om barnen Lucy, Edmund och deras ,i början, tjurige kusin Eustace Scrubb.De dras in till Narnia genom en tavla och kommer ombord på skeppet Gryningen som seglas av kung Caspian och hans män.Och musen Ripipip förstås.På båten och på öarna som de besöker får de uppleva många äventyr....
Boken är mycket bra,något lättläst men skrivit med ett mycket bra språk. Det är den femte delen och jag rekomenderar att ni även läser de andra böckerna.En mycket bra serie!
Betyg 4
2003-12-14 11:33
Jag tycker också att det var den bästa, känslan i den här boken är verkligen underbar! Själva handlingen är också mykt bättre än t.ex. Hästen och hans Pojke, som jag absolut tycker var den sämsta! Men Häxan och Lejonet & Kung Caspian och Skeppet Gryningen är bääst! Den tecknade narnia-filmen (Häxan och lejonet) är också otroligt bra, har älskat den sen jag ver liiten : )
Betyg 5
2004-03-08 01:02
Helt klart den bästa boken i hela Narnia-serien tycker jag. Hela berättelsen här är genomsyrad av en slags magisk känsla, som saknas i de övriga böckerna. Färden över havet mot öster, som verkar oändlig, och där allt sällsammare ting inträffar, väcker hos en själv som läsare en närmast hisnande förundran över världsalltet; det vi ibland brukar kalla kosmos. Nu är hela serien läsvärd och kan i stort sett läsas i vilken ordning som helst eftersom varje bok är fristående men vill man till att börja med nöja sig med en är "Kung Caspian och skeppet Gryningen" ett umärkt val.
Betyg 5
2004-04-28 07:35
Narnia-böcker är så lättsamma att ögonen flyger igenom raderna.
Betyg 4
2004-07-20 19:15
Edmund och Lucy tvingas bo hos sin odrägliga kusin Eustance en sommar. De ramlar bokstavligen rakt in i ett äventyr. Ombord på Caspians skepp "Gryningen" upplever de tre fantastiska äventyr.

Jag älskar den här boken, i serien om Narnia är den min favorit. Den liknar i utforming både "Odyssén" och "En världsomsegling under havet". Till skillnad från flertalet av de andra böckerna i serien är denna inte så övertydligt kristen. Letar man symboler finns de givetvis, men även en ateist kan nog uppskatta denna saga. Eustance förändring är den tydligaste etiska symbolen av dem alla och det är också den jag tycker bäst om. Men man kan trots allt bortse från etiken och ta boken som den ärv - en underbar läsupplevelse.
Betyg 4
2004-08-04 12:45
Som de andra böckerna, riktigt bra!!
Betyg 4
2004-10-18 13:43
Kung Caspian och skeppet Gryningen avviker mycket från de andra böckerna i serien genom att vara närmast en novellsamling med olika äventyr löst hopfogade av en ramhistoria. Den ger härigenom intryck av att vara något mindre inspirerad än de andra böckerna.

Låt mig först säga att jag verkligen gillade boken när jag var yngre. När jag i vuxen ålder läste om den fick jag anledning att revidera mina åsikter tämligen genomgående.

Viktigaste invändningen är att boken närmast får betraktas som kristen frälsningspropaganda. Öst om öster ligger himmelriket och väntar och där finns Aslan i form av ett lamm (!) som väntar på sina trognaste apostel Usama Bin Ripipip (utan tvekan den vedervärdigaste figuren i hela serien. Jag skulle hellre dra en lans för Vita Häxan). Och till skillnad från annika tyckte jag att Eustaces drakhudsömsning i sin kristna övertydlighet var direkt vämjelig.

Lägg därtill att Caspian är mycket blek, att skildringen av Studsfotingarna nedlåtande och parodisk och att civilisationen inte direkt avtar ju längre bort från Narnia man kommer, trots att sjöfart uppenbarligen inte förekommer, trots att det är små öar man befinner sig på, ja då förstår ni att det finns mycket att reta sig på i boken.

Positivt då? Introduktionen av Eustace, som är den mest mänskliga av alla huvudkaraktärerna. Och språket är helt OK. Och skönt var att Ripipip försvann till Aslans rike i slutet för att aldrig mer höras av (men så har jag aldrig varit svag för råttor heller).
Betyg 2
2004-11-12 11:34
Boken e riktigt bra!!!!!!
Jag har läst ``Min morbror trollkarlen-Silvertronen´´ Har precis börgat med Silvertronen.
Boken e bra för att den har läsglädge och det e en Fantasy bok
Betyg 5
2004-12-23 23:45
Lika hög kvalite på denna som på de flesta andra i serien.
Betyg 4
2005-05-09 18:45
skapligt bra serie...
Betyg 3
2006-01-05 15:18
Bra och spännande en stark trea
Betyg 3
2006-07-30 09:51
Edmund och Lucy och Eustes dras in i en tavla, en tavla föreställande ett skepp med purpur röda segel och ett gyllene drakhuvud i förren. Skeppet heter gryningen och leds av Caspian som nu är kung i Narnia. de ger sig ut på en hejdlöst spännande färd på jakt efter de sju försvunna riddarna och snart oxå värdens ände...

Narnia serien är nog den första serien jag läste själv och älskade, det var kanske oxå den som skapade mitt intresse för böcker. Rekomenderas! (läste boken mär jag var 8)
Betyg 5
2006-10-07 15:40
Den bästa i serien.!
Just för att jag älskar skepp och resor på haven.
Betyg 4
2007-02-06 19:26
Min klara favorit av Narniaböckerna. Spännande och samtidigt lika underbar som alla andra Narnia-böcker men det måste vara något speciellt med Kung Caspian och skeppet Gryningen. Mest chramigt med den måste vara att Lucy och Edmond är med. och Eustace förstås. Jag älskar den här boken och måste ge den en fyra. Om du inte läst den : LÄS DEN!!!
/Lisa
Betyg 4
2007-04-21 17:31
Det här är nog en av de bästa böckerna i Narnia-serien. Jag gillar verkligen stämningen i den.
Betyg 4
2008-06-03 17:47
Nu håller Lewis stilen.
Betyg 4
2008-11-16 22:01
Ettan klarade jag av, "Häxan och lejonet" också. Men sen blev min narniados överfull och den sista boken i serien orkade jag knappt att läsa ut. Den här är.. sådär. Ska man läsa narnia så läs de 2 första.
Betyg 3
2008-11-28 14:27
ooooooooooooooooottttttttttttttttttttttttttrrrrrrrrrrrrrooooooooooooollllllllllllllllllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiigggggggggggggggggggggggg bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbboooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkkkk
Betyg 5
2009-03-16 06:58
Samma problem som de andra Narnia böckerna. Barnsligt skriven och o detaljerad.
Betyg 3
2009-06-18 20:32
Spännad fantasy. Intressant att försöka komma på från vilken del av boken lewis har hämtat inspiration ifån.
Betyg 4
2017-07-27 18:47
Edmund och Lucy gillar verkligen att de sugits in på skeppet Gryningen genom en tavla men kusin Eustace hatar att befinna sig på sjön. Vem skulle kunnat tro att tavlan med skeppet skulle bli en verklighet och att ombord på det finns Narnias kung Caspian. Det blir en spännande färd över haven där det på öarna ibland sker mycket konstiga och otroliga händelser.
Det är en farofylld resa där de försöker nå Aslans rike. Trevlig fantasy-bok.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Narnia 5: Kung Caspian och skeppet Gryningen
Liknande böcker:
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Mika
 A. Stivell
Stenansiktets hemlighet
 P. A. Whitney
Lillvärdinnan Måna i f..
 I. Brattström