bokrecensioner boktips

Narnia 7: Den sista striden

Författare: C.S Lewis
Genre: Ungdom
Ämnesord: äventyr, fantasy
Utgivningsår: 1956
ISBN: 9163846535


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Just som tåget körde in på stationen och Eustace och Jill tittade ut genom förnstret hördes ett fasansfullt brak - och så var de i Narnia igen. Aslan ordnade det på sitt eget sätt.

Det är till ett Narnia fyllt av förvirring barnen kommer den här gånen. Den unge kungen, Tirian, för en ojämn kamp mot fienden calormerna och mot den listiga och grymma tyrann som uppträder i Aslans namn. Landet är skövlat och folket vet inte längre vem de skall sätta sin lit till. Tillsammans utkämpar Tirian, barne och några trogna vapendragare en sista strid.
Medelbetyg: 3,33 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Narnia 7: Den sista striden :
2004-08-05 21:09
Sista boken i serien. Boken inledning är riktigt komisk, där en apa lyckas få en åsna att imitera aslan. Här drar jag tydliga paralleller till hyckleriet i Vatikanstaten. Guds "ställföreträdare".

Mycket spännade avslutning med gammaldags slagfält och krigare.
Betyg 5
2004-12-15 15:18
nästan lika bra som tvåan, men man var ju lite mer inbiten vid det här laget.
Betyg 4
2004-12-18 19:24
mmm fantasins värld är fantastisk! VAr rätt länge sedan j ag läste dem, men jag tyckte verklgien om dom och ska läsa dom igen snart!
Betyg 3
2004-12-23 23:47
Den näst sämsta boken i serien. Endast "Hästen och hans pojke" är sämre. Beror antagligen på en rätt trist inledning och att boken sedan saknar mycket av den hoppgivande magin som finns i de övriga delarna. Dessutom var jag rätt besviken över upplösningen. Att Susan utgick ur historien var ju dessutom rätt poänglöst och onödigt.
Till skillnad från de övriga delarna, så blir jag lite deprimerad av denna. De övriga böckerna får mig bara att må bra.
Betyg 3
2005-05-09 18:44
skapligt bra serie...
Betyg 3
2005-11-28 13:54
I den sista boken i serien om Narnia möter vi den godtrogne åsnan Pussel och hans "vän", gorillan Skift. Historien börjar när Skift tvingar åsnan att klä ut sig i ett lejonskinn och lura Narnias djur att han är Aslan. Apan utnyttjar åsnan för att ta makten över Narnia och sälja landets djur som slavar till grannlandet Calormen. Narnias djur tvingas underkasta sig "Aslans" vilja och foga sig för hans makt.

I denna sista bok märks en viss trötthet i berättandet. Historien om Pussel och Skift känns på ett sätt onödig. Det är deras handlande som driver fram det sista kriget. Den bagatell som Skift och Pussel utgör står inte i rätt propsition till förintandet av det gamla Narnia och skapandet av ett helt nytt land.

Barnen från vår värld som kommit Narnia till hjälp i tidigare böcker, återvänder tillsammans med professorn och hans fru Polly (som såg Narnia skapas). Deras intåg känns också konstruerat, ett litterärt grepp för att binda samman serien till en helhet.

Två paralella historier, varav den ena handlar om åsnan och hur giriga handlingar kan leda till katastrofala följder, går paralellt med historien om nyskapande i de dödas tecken.

Det onda i denna roman manifesteras i olika former, precis som Aslan kan visa sig i olika skepnader. Här är det onda manifesterat i guden Tash som vittnar om att Aslan INTE är den enda sanna guden (en trosats som står i konflikt med den kristna läran).

Det är många frågor som förblir obesvarade. Orsaken till Narnias undergång, den roll barnen spelar i skeendet och huruvida deras död var förutbestämd. För att förtydliga en aning för nya läsare. Barnen förolyckas i en tågolycka, men förblir ovetande om sin kroppsliga död fram till slutet av berättelsen. Susan är den enda av syskonen som inte är med i tågolyckan.

Något som väckte ännu mer frågor var karaktären Susan. I tidigare böcker är hon en av syskonen som skall regera i slottet Paravel. Hon följer inte med på Narnias sista färd. De andra syskonen uppfattar orsaken till detta, en trolöshet mot Aslan. Läsaren måste i sin tur fråga sig hur mycket hennes kroppsliga död har att göra med den andliga. Det är inte Aslan själv som tar avstånd från henne, men då syskonen får sista ordet; "Min syster Susan, svarade Peter kort och kärvt, är icke längre vän av Narnia" är det lätt att dra slutsatsen att hon står utanför Aslans räckvidd.

Jag ser dock för min inre bild en flicka som mister hela sin familj (för både mamma, pappa och kusinerna var med i tågolyckan). När vi lämnar Susan - är hon för min del, den mest intressanta karaktären, för HON får inget avslut.

Det är svårt att ge denna bok ett betyg utan att betygsätta hela serien. Och serien skiftar minst sagt, i kvalité. Mitt medelbetyg för hela Narnia blir en stark trea. "Den sista striden" ligger dock långt under medelbetyget.

Betyg 2
2006-01-05 15:21
Cool och bra...!
Betyg 4
2006-01-06 20:50
Narnia: Den sista striden är den sista i Narnia-serien. Jag tycker att Narnia-böckerna blir sämre och sämre ju fler böcker som skrivits (med undantag för Min morbror trollkarlen, som är rent dravel enligt mig, men så skrevs ju den inte först heller.) Allting känns lite framhastat och som jag kommer ihåg den så var den väldigt kort ochså. Det var ju två figurer som bodde vid den där sjön (en apa och nåt mer djur om jag minns rätt). Dom känns helt onödiga och överflödiga, han försökte nog nysta in alledes för många i den sista boken. Inte alls samma klass på den här som dom andra.
Betyg 2
2006-07-30 09:52
Narnia serien är nog den första serien jag läste själv och älskade, det var kanske oxå den som skapade mitt intresse för böcker. Rekomenderas! (läste boken mär jag var 10)
Betyg 5
2006-10-07 15:44
Jag tycker inte den är alls lika bra som de andra, den här är så mörk och dyster och det hela slutar liksom med att hela Narnia går under pga en apa och en åsna som klädde ut sig.
Och det faktum att Susan inte är med är helt ofattbart, hon var min favvoperson av de fyra.
Nä, gillade inte den här boken...
Betyg 2
2007-04-21 17:34
En bra och värdig avslutning på serien. Den gav mig en del att tänka på.
Betyg 4
2007-08-06 09:01
Den avslutande boken i serien som enligt mig innehåller de tydligaste parallellerna till Bibeln. Bibeln talar om "en ny himmel och en ny jord" och detta är något som också sker i Narnia. Aslan framträder tydligt som en Jesus/frälsar-gestalt och det finns åtskilliga paralleller till bibelns Gud.

En underbar avslutning på Narnia-serien.
Betyg 5
2008-06-03 17:49
Tydligt symboliskt språk och en bra avslutning till serien.
Betyg 4
2008-08-13 21:48
Suger så jävla hårt så att det faan inte går att suga hårdare. Ingen jäkla handling.Kuk
Betyg 1
2008-11-16 22:02
den här var nog en av de sämsta fantasyböcker jag har läst. Jag kunde knappt hålla ögonen öppna. Snälla Lewis, varför skrev du den? Vi fick så det räckte av narnia i och med häxan & lejonet...
Betyg 1
2009-03-16 07:00
Okej jag ogillade slutet skarpt så de drar ner betyget.
Betyg 2
2009-07-21 13:28
En av de starkaste böckerna i boken, och det var intressant att dra olika paralleller till bibeln.
Betyg 5
2012-06-11 15:52
Narnia är magiskt - som det alltid är. Ett fint avslut på en asbra serie böcker.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Narnia 7: Den sista striden
Liknande böcker:
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Mika
 A. Stivell
Stenansiktets hemlighet
 P. A. Whitney
Lillvärdinnan Måna i f..
 I. Brattström