bokrecensioner boktips

Narnia 4: Caspian, prins av Narnia

Författare: C.S Lewis
Genre: Ungdom
Ämnesord: ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1951
ISBN: 9163833875


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den här berättelsen börjar på en järnvägsstation, där syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy sitter och väntar på tåget för att resa till skolan. Men plötsligt kändes det som om någon drog i dem bakifrån och i nästa ögonblick försvann hela järnvägsstationen... Istället stod barnen i ett busksnår. Kunde de ha kommit tillbaka till Narnia igen?
Eftersom Narnia har en egen tid, hade det gått hundratals år sedan barnen var där senast, förra hösten. Nu var mycket annorlunda. Människor hade erövrat landet och tystat djuren och träden och fördrivit dvärgar och fauner. Barnen ställs av lejonet Aslan inför uppgiften att jaga bort inkräktarna och uppsätta gammalnarniernas rättmätige ledare, prins Caspian, på tronen.

Medelbetyg: 3,67 (21 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Narnia 4: Caspian, prins av Narnia :
2004-08-05 20:59
Läses förmodligen bäst som den andra boken i den klassiska Narnia serien. Caspian, den unga prinsen, kallar på hjältarna från den gamla tiden - som kung Peter den store, Kung Edmund och drottningarna Lucy och Susan är för honom. Narnia hålls återigen av en grym diktator, Kung Miraz. Han vill döda Caspian, men denne rymmer och kallar på de gamla krafterna och Narnias gamla djur, att de inte ska gömma sig utan kämpa för frihet. Han måste lyckas med att kalla de gamla kungarna och drottningarna från Jorden tillbaks till Narnia, men när de är där, hur ska de finna den som kallat dem? Hur kan de lyckas mot Miraz överlägsna styrkor. Den här boken är den enklaste i serien om Narnia, men ändå underhållande.

Betyg 5
2004-08-23 17:32
Denna bok sträckläste jag första gången,tyckte om alla böckerna om Narnia.
Betyg 3
2004-10-18 11:06
Inledningen i Caspian, prins av Narnia präglas till stora delar av samma undergångsstämning som Silvertronen och Den sista striden. Skildringen av Caspians uppväxt, flykt och svårigheter att samla gammalnarnierna är spännande. Likaså de kungliga barnens försök att ta sig fram till Stenbordets kulle. Men vad händer sedan? Aslan, en duell och vips har allt i ett slag blivit bra. Och skildringen av hur lätt alla ansluter sig till Caspian, hur den tidigare så oövervinnerliga telmarinska armén bara upplöses i luften och hur enkelt frågan om framtida dissidenter löses blir mest parodisk.

Frågan är om bokens svaga slut är en frukt av den reaktionäre Lewis oförmåga att handskas med en revolution eller om han helt enkelt tappade inspirationen. Sammantaget känns det som att den goda inledningen leder fram till en antiklimax, vilket gör boken till den svagaste i serien (möjligen med undantag för Den sista striden). Till bokens förtjänster hör dock Nikabrik och Trumpkin, två av de mest sammansatta bifigurerna i alla berättelserna.
Betyg 2
2004-12-23 23:44
Lika hög kvalite på denna som på de flesta andra i serien.
Betyg 3
2005-05-09 18:45
skapligt bra serie...
Betyg 3
2005-08-03 22:31
Peter, Susan, Edmund och Lucy är på väg till skolan. Alla känner sig lite vemodiga över att sommaren är slut. Plötsligt hugger vinden tag i dem, och de finner sig vara tillbaka i Narnia igen. I Narnia tycks allt förändrat. Många hundra år har förflutit sedan barnen regerade i landet. Deras äventyr och regeringstid betraktas som amsagor. Det finns inte längre några talande djur, träd eller floder i landet. På tronen sitter den rättmätige Caspians farbror despotiskt. Han beslutar sig för att döda den unga Caspian som längtar efter det Narnia han bara känner till från sagorna. Men Caspian flyr och gammelnarnierna kommer till undsättning. De blåser i Susans horn för att kalla på hjälp....

Den fjärden boken i serien om Narnia. Ganska hastigt ihophamrad historia utan någon verklig ryggrad. Striderna känns klyschiga och lånar drag från flera av de andra böckerna i serien. Till skillnad mot dessa saknar denna berättelse karaktär och syskonen känns mest som platta och ointressanta. Återigen är det Lucy som känner Aslans närhet och återigen sviker de äldre syskonen. Då inget känns nytt under solen känner jag mig inte hågad att ge denna bok mer än en tvåa. Oinspirerad!
Betyg 2
2006-01-05 15:17
Nu börjar de hända lite coola grejer :P den rekommenderas!
Betyg 4
2006-02-25 16:33
Jag tycker att den här boken är väldigt bra, men jag tycker att det är sorgligt att Peter och Susan inte får komma tillbax till Narnia. jag tycker dock att häxan och lejonet är en mer spännande bok. Men det kanske beror på att jag läste den här boken i skolan och den andra hemma.
Betyg 3
2006-04-24 19:06
den va bra
Betyg 4
2006-07-30 09:51
Lucy Edmund, Peter och Susan står på en tåg perong på väg till skolan eftersommarlovet, när plötsligt det känns som om det är någon som drar i dem! någon osynlig kraft drar dem med till en annan värld för andra gången! Är dom tillbaks i narnia eller nån annan stans?

uttdrag ur boken:
...Släpp, Susan ! sa han.Vad är det med dig? Vad drar du i mej för?
- Jag rör dig inte, sa Susan. det ätr någon som drar i mej. Å...å...å....sluta!
Alla såg att de andra hade blivigt alldeles bleka.
- Jag kände precis likadant, sa Edmund andlöst. Som om någon drog i mej. Drog och drog - Hjälp nu börjar det igen!
-För mig med, sade Lucy. -Å, jag står inte ut!
-Akta er!skrek Edmund. Ta varan i hand och håll ihop det här är trolleri,det känner jag på mig. - Fort!

Narnia serien är nog den första serien jag läste själv och älskade, det var kanske oxå den som skapade mitt intresse för böcker. Rekomenderas! (läste boken mär jag var 8)
Betyg 5
2006-10-07 15:39
Tja, så bra var den inte som jag väntat mig, jag trodde den skulle vara lika bra som hästen och hans pojke.
Det är inte så kul att det gått tusen år sen dess och att Narnias befolkning är nästan helt utdött
Betyg 3
2007-04-03 20:43
En godkänd bok i serien om Narnia.
Betyg 3
2007-08-06 09:05
Går i skön still men den är den sämsta än så länge (har inte läst alla)
Betyg 4
2007-09-24 13:06
Den var väldigt bra
Betyg 5
2008-06-03 17:47
Bättre än trean.
Betyg 4
2008-06-03 22:27
3 an är bättre!
2009-03-05 18:27
Filmen är sämst boken är bra så beskriver jag boken som man vill läsa o läsa tills slutet.
Betyg 4
2009-03-13 08:11
Säger de förr och säger de igen. Han skriver alldeles för barnsligt. Känns som att hans Narnia historier hande kunnat utvecklas till nåt mycket bättre med lite bättre utvecklade karaktärer, mer detaljerat skrivande, lite blod och attityd.
Betyg 3
2009-04-29 11:57
spännande
Betyg 4
2010-03-18 13:44
den är bra (:
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Narnia 4: Caspian, prins av Narnia
Liknande böcker:
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Mika
 A. Stivell
Stenansiktets hemlighet
 P. A. Whitney
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud