bokrecensioner boktips

Narnia 3: Hästen och hans pojke

Författare: C.S Lewis
Genre: Ungdom
Ämnesord: ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1954
ISBN: 9163839024


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Detta är berättelsen om något som tilldrog sig i Narnia och Calormen och länderna däremellan på Guldåldern, då Peter den Store härskade i Narnia och hans bror och systrar var kung och drottningar under honom. Yttre faror tornar upp sig i söder. Det mäktiga kejsardömet Calormen hotar att uppsluka sina grannländer Arkenland och narnia. Ska de bortrövade, hästen Bri och pojken Shasta, lyckas fly från det grymma Calormen, och varna kung Peter och hans syskon i tid? Ska det stora och goda lejonet Aslan, Narnias skapare, än en gång kunna inge Narnias invånare mod och kraft att stå emot de onda mater som hotar.
Medelbetyg: 3,48 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Narnia 3: Hästen och hans pojke :
2004-08-04 12:56
Inte riktigt lika bra jämfört med de andra böckerna, men i sig själv är den riktigt bra!

Betyg 4
2004-08-19 21:39
nog den bästa bok jag läst tror jag! Alltid varit ett riktigt stort Narnia fan och denna bok är nog den bästa i serien. somnade varje kväll som liten till Torsten Wahlunds inläsning av böckerna. Märkte för ett par år sen att det faktiskt ordagrant satt sig fast ihjärnan. Så nu har jag vallt som specialarbete att memorera hela boken helt utantill och sen ha enmansteather på den. Så banden är nu frammplockade igen och Wahlunds röst känns lika välbekant som en familjemedlems. Hur som helst läs Narnia serien och framförallt den här boken
Betyg 5
2004-10-18 13:22
Hästen och hans pojke är utan tvekan den bästa boken i Narnia-serien. Bäst story och mest spännande miljöer. Dessutom ett bra samspel mellan huvudpersonerna, framförallt mellan Shasta och Aravis. Skildringen av Tashban är färgstark och kontrasten mot det lantliga Narnia (och Arkenland) talande.

Dessutom har boken i Aravis det mest spännande kvinnoporträttet i någon Narnia-bok. Stark, egensinnig och modig står hon i bjärt kontrast mot de kvalmigt goda och utslätade tjejerna i de andra böckerna (främst Lucy).

Ska man bara läsa en Narnia-bok är detta ett bra val, eftersom det är den bok som är mest fristående. Sedan får man stå ut med en del kristet trams. Tyvärr.
Betyg 4
2004-12-23 23:43
Seg och rätt onödig spin off till resten av serien. Den enda jag inte orkar läsa om regelbundet.
Betyg 2
2005-05-09 18:45
skapligt bra serie...
Betyg 3
2005-11-12 18:08
Den unge pojken Shasta flyr från sin elaka styvfader. Tillsammans med den talande hästen Bri beger han sig till Narnia. På färden möter de stoet Vin och den kaxiga flickan Aravis.

"Hästen och hans pojke" utspelar sig under Narnias guldålder, då konung Peter den store regerade. Det är den tredje boken i serien om Narnia och skiljer sig från de andra då den inte handlar om något barn från vår värld som hamnar i Narnia. Kristen mystik till trots är detta kanske den bok i serien som är mest fantasyrelaterad. Barnen och hästarnas äventyr skildras humoristiskt och spännande. Mest tilltalande av personkaraktärerna tycker jag att den dryge hingsten Bri är. Han är en stolt och egensinnig häst som rymt från sin stridsherre. Ursprungligen kommer han från Narnia och hans högsta dröm är att återvända till sina hemtrakter. Flickan Aravis tillhör Narnias starkaste karaktärer och hon kontrasteras mot Susan som verkar mer mån om sitt utseende och sitt sociala liv, än om sitt lands väl. Flickor har annars en påfallande stark ställning i Narniaböckerna, vilket gjorde dem spännande att läsa när jag var liten. Flickor snarare än pojkar brukar falla för Aslans charm och deras tillit tycks aldrig falna. Aslan själv dyker upp flera gånger men inte lika påtagligt som i de andra böckerna. På sätt och vis är denna bok en "spin-off" till serien om de fyra syskonen och därigenom kanske inte lika intressant. För mig känns ett medelmåttigt betyg gott och väl.
Betyg 3
2006-01-05 15:15
En av dom mest spännande men inte bäst
Betyg 3
2006-01-24 10:59
Hej jag tycker att dena boken är ass bra läs dena
Betyg 5
2006-07-30 09:51
Boken handlar om Shasta (stavas hur?) som bor hos en fiskare som han kallar far, i Calormen. Men shastas riktige far är det inte det hör han när han tjuvlyssnar på fiskaren och en man som ville köpa honom och ha honom som slav. Shasta som aldrig älskat fiskaren som sin far blir på ett vis glad, för vist borde man älska sin far? Men hur skulle det bli som slav hos den okände mannen?

utdrag ur boken:
...-Han kanske slår mig i bojor och sätter mig att arbeta på åkrarna. Å, om jag bara viste!Hur ska jag få reda på det? Hästen här vet förstås. Om han bara kunde tala!
Hästen hade lyft huvudet. Shasta strök hans silkes lena nos och sade: -Å, vad jag önskar att du kunde tala, pållen min! I nästa stund trode han att han drömde, för klart och tydligt fast med mycket låg röst sade hästen: - Det kan jag ju.


Narnia serien är nog den första serien jag läste själv och ä lskade, det var kanske oxå den som skapade mitt intresse för böcker. Rekomenderas! (läste boken mär jag var 10)
Betyg 5
2006-10-07 15:37
En av de bästa i serien, det är bra med lite omväxling från Pevensie-syskonen.
Betyg 4
2007-04-21 17:30
Den här boken tillhör inte någon av de bättre om landet Narnia. Men den är klart läsvärd ändå.
Betyg 3
2007-08-06 09:04
Den bästa boken i serien
Betyg 5
2007-09-24 13:21
bra
Betyg 3
2008-06-03 17:47
Aningen sämre än föregångarna, men fortfarande bra.
Betyg 4
2008-06-03 22:26
jag tycker att boken är lång tråckig och dålig!
Betyg 1
2008-11-28 14:32
den här boken väkte största intresse för narnia tyckte jag.
Betyg 5
2008-12-17 09:09
En bok som successivt blir bättre och bättre. När jag var yngre orkade jag inte läsa ut den, men jag tänkte att jag måste ta mig igenom den och det var tur.

Visst håller inte boken samma nivå som de två första böckerna, men den är godkänd.

Ibland måste man offra sig själv för att inte tappa tron på sig själv...
Betyg 2
2009-03-13 08:06
Nog den sämsta boken i hela Narnia serien.
Betyg 2
2009-03-20 08:50
Nja lite trög...men hyfsat bra.
Betyg 3
2011-07-27 21:28
Shasta lever sin liv hos en fiskare som han tror är hans far. En dag kommer en främling på besök och vill köpa pojken. Det avslöjas då att fiskaren funnit pojken i en båt. Pojken som hört vad som sagts smyger bort och går och klappar främlingens häst. Det visar sig att hästen, Bri som kan tala, är bortrövad från landet Narnia och pojken och hästen flyr tillsammans.
På sin väg råkar de en flicka, Aravis, som också rider på en talande häst, Vin. De slår sig samman och får uppleva en hel del på sin väg.
Boken är mycket bra och även vuxna, med fantasi och barnasinne i behåll, kan ha stor behållning av den.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Narnia 3: Hästen och hans pojke
Liknande böcker:
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Mika
 A. Stivell
Stenansiktets hemlighet
 P. A. Whitney
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Betty som detektiv
 M. Sutton
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud