bokrecensioner boktips

Potensgivarna

Författare: Karin Brunk Holmqvist
Genre: Roman
Ämnesord: humor, kärlek
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789189680371


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Systrarna Svensson lever ett stillsamt liv i föräldrahemmet på Österlen. Försäljningen av grannhuset till byrådirektör Alvar Klemens från Stockholm blir upptakten till stora förändringar i Tilda och Elidas liv, och som slutar med att de vågar sig på något helt osannolikt - starta en postorderfirma i potensökande medel.
Med mycket humor och stor värme har romanen vunnit unga som gamlas hjärta runt om på Österlen i inte mindre än fyra upplagor. Nu är det hela Sveriges tur att få läsa!
Medelbetyg: 3,17 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Potensgivarna :
2005-04-12 21:42
Boken handlar om två äldre systrar, som bor i ett gammalt hus i byn Borrby, strax utanför Simrishamn. Allt går sin gilla gång i Borrby, ända tills Alvar Klemens flyttar in som deras granne. Han är en glad o vänlig herre, som vänder upp o ner på damernas värld.
Boken är trivsam att läsa, men den gav mig inte så mycket. Språket är lätt o ledigt, men ibland blir det lite Astrid Lindgren över det hela.
Betyg 2
2005-07-02 22:14
Hej!
Det är alltid roligt att läsa litteratur som har nära förankring i den miljö man känner till. Jag bor nära Österlen och det blir en speciell känsla då.
Boken är småmysig och man tycker om Tilda och Elida.
På sätt och vis är detta en roman om systrarna ganska ovanlig på det sätt att det känns som det är dom sista i den tiden...med utedass, hämta vatten i brunn mm.
Betyg 4
2006-12-29 15:33
Högljudda skratt och en hel del fnitter! Uppfriskande med en bok där hjältinnorna är två pensionerade damer, vars stora dröm är att bygga en inomhustoalett.
Betyg 4
2007-02-27 16:43
Charmig och smårolig historia om två företagsamma systrar i en liten skånsk by. Klart läsvärd!
Betyg 4
2007-07-24 13:05
En bra och intressant bok tycker jag.
Betyg 3
2007-07-24 13:32
Jag tyckte den var tråkig och nästan lite.. larvig? Språket kändes barnsligt och flöt inte på ett sätt som passar mig.

Söt historia som för ovanlighetens skull handlade om två äldre damer och hur de finansierar en uppfräschning av barndomshemmet.
Betyg 2
2008-01-03 11:22
En rolig, lättläst bok som jag varmt rekommenderar. De gammaldags systrarna Elida och Tilda som till en början verkar så stela, mjukas så småningom upp utav sommargrannen Alvar och hans recept på kaffegök leder till deras upptäckt, potensökaren, som ger dem pengar till att ta in dasset... ja många fniss blev det.
Betyg 5
2008-02-21 12:05
Boken var lättläst och trevlig att läsa, även fast den inte var superbra ville man inte lägga den ifrån sig. Det är bra med böcker som inte är så tjocka. Den får inte högsta betyg av mig. Det är en lite udda bok som jag läste nu när jag varit sjuk.
Betyg 3
2008-07-15 17:10
en underbar liten bok som man blir glad av att läsa.
Betyg 5
2008-08-05 11:32
Förstår inte charmen med den här boken och att den kan vara så populär. Jag tyckte bara att den var tråkig och inte alls händelserik på nåt vis. Möjligtvis lite småtrevlig.
Betyg 1
2008-10-29 17:51
Lättsam och smårolig bok.
Betyg 4
2009-03-24 10:19
Lite tråkig men ibland får man skrattar. Skolan ville att vi skulle läsa en lätläst bok för att göra en romanprov. Om jag vore lärare skulle jag välja nåt annat. Men annars har man en idé av hur livet i Sverige var i före talet och hur (kanske) en genomsnitt äldre agerar eller agerade i då tiden.

http://publiceraisverige.blogspot.com
2009-04-28 10:30
En roman om två ensamma och nyfikna systrar på Österlen som levde kvar i ett gammal hus utan kontakt med omvärlden.
När så byrådirektören Alvar Klemens dök upp i Borrby och köpte grannens hus förändrades deras tillvaro.
En ny svensk version av potensmedel såg dagens ljus och började säljas på postorder med syfte att att känna pengar så utedasset kunde dras in i huset.
Tilda 72 var yngre än Elida som skulle fylla 79,dom var födda i huset där dom bodde och dumma det var dom inte,däremot begrep dom sej inte på nymodigheter som byrådirektörer och sånt.
I Borrby där allt utspelade sej hände inte mycket och vill systrarna höra lite skvaller, ja då klädde de upp sej i sina nya och fina klänningar och gick till syföreningen ibland förutom kyrkbesöket på söndagarna.
En lättläst roman med mycket humor och en del fantasi.
Betyg 4
2009-06-17 15:38
Lättläst, småmysig och en del skratt. En bok att koppla av med.
Betyg 3
2011-06-22 07:16
[...] Så en bok om två tanter i 70års ålder tyckte jag skulle passa mig adlelses utmärkt. Problemet med en bok om två vanliga tanter att det inte blir så värst spännande. Det är sött och ofta roligt att läsa om deras vardagsproblem och rädsla för att göra bort sig om de glömt att ha de rätta dukarna/ fikat framme när de får besök men spännande blir det inte.[...]

Läs hela recensionen på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/06/potensgivarna-av-karin-brunk-holmqvist.html
Betyg 3
2012-11-11 14:38
En bok som väckte mycket skratt. Systrarna, varav den ena är lite vimsig och försäger sig hela tiden, känns så nära i sin vardaglighet. Detta är en bok som ger glädje att läsa.
Betyg 4
2016-12-18 00:20
En liten bagatell!
Betyg 3
2019-03-01 07:45
Förstår inte de höga betygen. Systrarna är överdrivet tecknade; löständer, hemmorojder, vet inte vad en pain riche är osv. Är det för 100 år sedan historien utspelar sig? Är författaren i samma ålder är det förstås förståeligt. Språket lämnar väldigt mycket att önska. Tänk att ett förlag vill ge ut en så dåligt formulerad bok. Enda positiva som jag ser det är att personerna är gamla för ovanlighetens skull, men de hade inte behövts förlöjligas så grovt. Tala om fördomar!
Betyg 1
2020-08-11 14:32
Potensgivarna är, om jag förstått saken rätt, Karin Brunk Holmqvists debutroman. Det har blivit ett antal sedan dess. Jag har tidigare läst Surt sa räven om rabarberna och Rapsbaggarna.

Karin Brunk Holmqvist skriver lättlästa bagateller, perfekta som sommarläsning. Hon skriver gärna om människor som står lite vid sidan om det moderna samhället, och detta gäller även i den här boken. De båda systrarna Tilda och Elida har inte ändrat något i föräldrahemmet som de har ärvt. Föräldrarnas sängkammare står orörd, trots att det skulle vara bekvämare för de båda damerna att sova där, och naturbehoven görs på utedasset. Och att åka till stan och köpa nya klänningar gör dessa mycket sparsamma systrar inte utan vidare.

Men när byrådirektör Alvar Klemens dyker upp som sommargäst blir det fart på tanterna. Det finns allt lite fåfänga i dem i alla fall. Det blir både nya klänningar och nya "benkläder". Förändringens vindar kanske inte blåser i deras hem, men fläktar gör det. De kommer till och med på att det skulle vara bra med en WC inomhus. Fast sådant kostar ju, och då gäller det att komma på ett sätt att få in pengar.

Boken är underhållande och avkopplande och kan passa alldeles utmärkt i hängmattan eller i bersån.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Potensgivarna
Liknande böcker:
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup