bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Chefen Fru Ingeborg
Clownen Jac
En döds memoarer
Farmor och Vår Herre
Flickan i frack
Jag, Ljung och Medardus
Liknande böcker:
Hjärtat stannar sist
 M. Atwood
Hjärnbruk
 N. Simonson
Boken om vikingarna
 C. Ingelman-Sundberg
Honung och ättika : så..
 A. Tyler
En vision av ljus
 J. Riley
Blybröllop
 S. Paborn
En sång ur kylan
 S. Nordenswan
Vi
 J. Zamjatin
Reqviem för en vanskapt
 M. Hagberg
Herredjuret
 M. Hagberg

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMarkurells i Wadköping

 
Författare: Hjalmar Bergman
Genre: Roman
Ämnesord: vetenskap
Utgivningsår: 1919
ISBN: 9188680169
 
Spänning:  2
Romantik:  2
Humor:  3
Lärorik:  6
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den hänsynslöse och självgode värdshusvärden Harald Hilding Markurell har egentligen ett hjärta av guld. Han älskar sin son Johan över allt på jorden. Det finns ingenting på jorden som han inte skulle göra för sonen.Stadens största evenemang står precis för dörren. Det är dags att fira studentexamen och Johan är en av dem som ska gå ut. Nu är det inte så säkert att han kommer att klara sig och det gillar inte Markurells. Han skruvar åt tumskruvarna på Wadköpings potentater för att hjälpa sonen och han lyckas hota stadens främsta industriman med konkurs. Men det skulle kanske inte stackars herr Markurell ha gjort för det sätter igång en process som han nog helst hade sluppit. Hans värld är nära att rasa samman när det uppdagas att Johan inte är hans son utan industrimannens. Hans sorg vet inga gränser och innan allting har klarats upp har läsarna/lyssnarna fått uppleva många oförglömliga scener.

Markurells i Wadköping tillhör våra allra största klassiker och den har satts otaliga gånger på de flesta teatrar i landet, den har filmats och gjort som TV-serie. Börje Ahlstedt som med bravur läser den här boken är en av många som spelat huvudrollen i pjäsen.

Medelbetyg: 4 (5 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Markurells i Wadköping :


Nessa 2005-07-13 14:36
Den här fick vi läsa på litteraturvetenskapen. Jag tyckte den var riktigt rolig. En klart läsvärd bok!
Betyg 4

Zip 2007-04-19 11:44
En av mina absoluta favoritböcker. Hjalmar Bergman berättar med ironi och humor historien om den av kärlek till sonen förblindade herr Markurell. Bergman lyckas på något förunderligt vis ge en diger bakgrund och personlighet åt minsta karaktär utan att egentlige säga särskilt mycket. Själva plotten är riktigt spännande och bitvis gripande, trots att Markurell i mångt och mycket är en vidrig man så kan jag alltid känna sympati för honom. Det roar mig också att berättaren verkar se ned på var enda en av karaktärerna i boken. Full pott!
Betyg 5

Wilma 2008-01-06 13:30
Läste denna bok på kasett. Det var Börje Ahlstedt som läste in den och han gjorde det med den äran. Tyckte om boken och har läst den flera ggr. En ra klassiker.
Betyg 3

d@ddydj 2008-09-01 20:02
Makt. Någon som har makt är osårbar. Någon som har makt är mäktig. Någon som har makt räds andra åt. Detta framgår klart och tydligt i Markurells i Wadköping, där självaste H.H.Markurell, har makten att ruinera de flesta i staden Wadköping. Men fastän Försynen hjälper en till makten, kan den lika gärna störta den.

När Markurell får veta sanningen om sin son - som han offrat sitt liv för - blir han en levande död. Men han accepterar sanningen, han sväljer sin stolthet och han försonas.

En mycket viktig bok i svensk litteraturhistoria. En absolut femma.

"It's not the family you are born into, but the family you make"
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Markurells i Wadköping


  Köp boken som film på cdon: