bokrecensioner boktips

Clownen Jac

Författare: Hjalmar Bergman
Genre: Klassiker
Utgivningsår: 1930
ISBN: 9789176390382


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jac är en världsberömd clown. Hans mest uppskattade nummer är den skräck han lyckas gestalta inför publiken. Men skräcken är hans egen ångest inför livet.

Clownen Jac var Hjalmar Bergmans sista bok, ett mästerstycke som med både humor och allvar lyckats fånga livets stora maskspel.

Medelbetyg: 3,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Clownen Jac :
2005-03-11 23:27
En klassiker. Som jag inte visste mycket om. Den utspelsr sig dels i Sverige, dels i USA. Beskrivningen av Sverige, dess landsbygdsmentalitet tidigt 1900.tal tycker jag är väldigt levande. Men för mig - senare i historien - är inte clownen (Jac) särskilt intressant. Lite övertydlig och förutsägbar. Kanske jag missat nåt?
Betyg 2
2007-10-06 13:58
jag håller med om att bokens beskrivning om det lantliga är riktigt livfulla. Men synen på Clownen blir enligt mig under bokens gång allt mer enhetlig med mig själv?! Han må vara en aning förutsägbar. Men det blir allt annat än tråkigt att läsa. Bokens två sista kapitel. en Clowns katekes och en clowns katekes II är riktigt bra. Man kan känna ingen sig lite i denna rädsla och ensamhet som clownen präglas av.
" Jag föddes människa - jag levde - clown - jag sålde mitt hjärta - jag dog fattig - " beskriver på ett rörande sätt hur det är att leva.

Denna bok är en klassiker enligt mig och det är synd att den bara står i mångas bokhyllor utan att bli lästa. För visst är den läsvärd och snudd på gripande.
Betyg 4
2007-11-02 11:27
Hjalmar Bergmans specialitet är hans personbeskrivningar. Clownen Jac är en av de mest levande personer jag läst om. kanske beror det på att Bergman skriver om sig själv?! Boken är sprängfylld av dunkla, mörka känslor. jag gillar den bilden av hans trädgård... :) jag tycker också att det finns en smula samhällskritig i den. eller kanske är det snarare "människokritik" !?
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Clownen Jac
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bohemens värld
 H. Murger
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg
Familjelexikon
 N. Ginzburg