bokrecensioner boktips

Jag, Ljung och Medardus

Författare: Hjalmar Bergman
Genre: Roman
Ämnesord: , småstadsskildring
ISBN: 9789100145804


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Men i Wadköping rasade hela våren en strid, som lektor Barfot döpte till Den stora särkfejden. Lektor Paulus Holmin, kallad "Aposteln", manade i Dagbladet de sunda att hålla sig de spetälska fjärran och i värsta fall driva dem ur staden. (...) Lektor Barfot svarade i Allehanda med flammande patos, att han ville ställa sig mellan de stenslungande hädarna och den gudomliga flickan. Han skulle dö nöjd, om han finge kyssa det linne, som sannolikt invigt en ny epok i tetaerns historia. Denna bottenlöst osedliga tirad framlade Aposteln inför skolans eforus, begärande Barfots huvud på ett fat. Den högvördige läste med många huvudskakningar och grymtningar artikeln, varpå han yttrade:
-Att lektor Barfot önskar kyssa den där flickans linne finner jag tyvärr sannolikt. Men att han skulle vara nöjd med det, håller jag för otroligt.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag, Ljung och Medardus :
2004-11-23 10:37
Hjalmar Bergman är en av de mest egensinniga svenska författarna, även om han i likhet med många andra klassiker blivit reducerad till ett enda verk, Markurells i Wadköping. Hans still präglas ofta av ett luftigt och en smula ironiskt anslag. Gillar man eleganta ironier är det svårt att inte ta till sig invånarna i det fiktiva Wadköping, som om jag inte minns fel ska föreställa Örebro.

Jag, Ljung och Medardus rör sig i samma persongalleri som Markurells i Wadköping och Hans Nåds testamente. I centrum står Love Arnfelt, den odygdige sonen till stadens bankdirektör och hans kumpaner, Ljung och Medardus. Den senare är son till ett kringresande teaterpar och en spjuver av stora mått. Runt omkring dessa tre flockas en rad besynnerliga personligheter: Hannele, den lilla skådespelarflickan, gudmor Utter, som genom sin vana att besöka sjuklingar får öknamnet Dödens Ängel, lektor Barfot, läroverkets lärare med en stark förkärlek för pornografi för att nämna några. Små och stora händelser välvs kring varandra till en skröna som i andan påminner om Tom Sawyer. Det dråpliga blandas med det vemodiga och det tragiska i en för Hjalmar Bergman typisk mix.

Jag var svag för Markurells i Wadköping och Jag, Ljung och Medardus är ett lättläst, underhållande och läsvärt sidospår till denna stora roman.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jag, Ljung och Medardus