bokrecensioner boktips

Coraline

Författare: Neil Gaiman
Genre: Fantasy
Utgivningsår: 2002
ISBN: 0380807343


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Coralines nya hem finns en låst dörr, som döljer en stum tegelvägg. Och en annan värld; med snällare föräldrar, godare mat, roligare leksaker. Men efter hand verkar de nya föräldrarna allt mer underliga, de vill behålla Coraline för alltid.
Dagen efter det att hennes familj flyttat in i ett gammalt hus ger sig Coraline ut på upptäcktsfärd. Huset är uppdelat i lägenheter och i hennes lägenhet finns det 21 fönster och 14 dörrar, men endast 13 av dem går att öppna. Den fjortonde dörren är låst och bakom den finns det bara en tegelvägg. När Coraline lyckas få upp dörren står det klar för henne att den också är en passage in i en annan värld, med en annan lägenhet i ett annat hus. Den nya världen har stora likheter med hennes egen - men det finns också skillnader. Först är allt bara underbart. Maten är bättre, leksakerna roligare och böckerna mer spännande. Föräldrarna är också annorlunda. De är snällare än hennes egna, men det är något konstigt med dem - till exempel har de fastsydda knappar i ansiktet i stället för ögon. Dessutom vill de att Coraline ska stanna hos dem och vara deras dotter. De vill göra om henne och behålla henne hos sig för alltid. Coraline är inte ensam. Det finns andra kidnappade barn i den nya världen, och dessutom tas hennes riktiga föräldrar till fånga där. Coraline är den enda som kan rädda dem. Hon får kämpa av alla krafter för att rädda de andra barnen, sina föräldrar och sig själv

En riktigt otäck rysare för barn av Neil Gaiman, världsberömd för bland annat sina skräck- och fantasyromaner för vuxna.

Medelbetyg: 3,89 (18 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Coraline :
2003-12-08 12:22
Det här är egentligen en barnbok men jag tycker att vuxna också kan läsa den. Den är spännande och det händer en hel del rysligheter. Mycket trevlig läsning, min dotter gillade också den här boken rejält.
Betyg 4
2004-01-08 14:55
En ungdomsbok som passar vuxna. Riktigt läskig emellanåt, men handlar också om att våga vara stark och komma till insikt om vad som verkligen betyder något i livet.
Betyg 4
2004-02-23 20:31
Bra bok, även om den inte var så skrämmande som det sägs.... egentligen är berättelsen inte skrämmande alls. åtmistone inte för vuxna.... fast det är en bok för barn, jag tyckte mycket om den. berättelsen var ganska originell och spännande.Mest tyckte jag om slutet.
Betyg 4
2004-09-13 20:31
Ingen lyssnar riktigt på Coraline, alla pratar förbi henne och kallar henne till och med vid fel namn. En dag hittar hon en dörr som leder in till en annan värld. Den världen är precis som den hon lämnat. Allt är bara litet roligare och händelserikare. I den världen lever hennes "andra" föräldrar, som har knappar som ögon och vill älska henne över allt förstånd. Men när hon vill ha tillbaka sina riktiga föräldrar inser hon att hennes "andra föräldrar" har stulit deras själar. Coraline är fast i en ohygglig verklighet, där allt är nästan som det borde vara - ......men bara nästan.

Till formen är "Coraline" en barnbok. Språk, stil och till en börja med, också historien är riktad till barn. Men trots det skulle jag hellre låta mina barn läsa Stephen King än denna historia. Coralines "andra" mamma som vill sy fast knappar i Coralines ögon och älskar henne med en kärlek som är bottenlös, ger mig rysningar. Det här är en av de få böcker som jag inte kan kategorisera. Böcker som "Harry Potter" eller "Guldkompassen" är trots allt riktade till barn och ungdomar, även om de passar lika bra för vuxna. "Coraline" är en vuxenbok i barnform som surrealistiskt uttrycker den otämjda skräck som är förbehållet endast barn.
Betyg 4
2004-09-21 17:17
Neil Gaiman har skrivit många bra böcker och jag tycker inte den här är en av de bästa. Trots det är den läsvärd och, enligt mig, lite för komplicerad för att vara en barnbok, jag kanske minns fel, det var ett tag sen jag läste den.
Betyg 3
2005-01-30 01:02
Jag får rysningar bara av att tänka på råttorna. Efter att ha läst den var jag tvungen att sova med lampan tänd. Om jag hade läst den som barn så hade jag fått stora problem med att sova överhuvudtaget.
Betyg 4
2007-03-25 20:03
Bra barnbok för personer som är runt 10 år och äldre. För mindre kan den nog vara lite väl ruskig.
Betyg 4
2007-03-26 15:45
Inte så skrämmande tyckte jag, men å andra är den inte skriven för vuxna heller :) Kan tänka mig att yngre tycker det är läskigt med låtsasmamman som äter kackerlackor.
Betyg 3
2007-08-29 12:28
Blev lite förvånad då jag såg att det var en barnbok av Neil Gaiman. Ganska charmig bok med en mysig, lite mörk stämning. En bra skräcksaga. Men kanske ändå mer en saga för barn än vuxna, trots att den är lite ruskig ibland.
Betyg 3
2007-08-30 14:53
En mycket bra bok som jag ska inhandla när jag hinner, tror att jag både har läst den men även lyssnat på den som cdbok och det var en intressant upplevelse, man fick en hel annan inlevelse i den med en röst som berättade och de gav lika mycket att lyssna som att läsa.
Inte direkt en gullig liten bok utan en spännande historia om paralella världar.
Betyg 5
2007-09-18 11:03
Läste denna för några år sedan, men minns den ännu pga av att det var så ruskig. Skulle inte rekommendera den till mindre barn, snarare något för tonåringar. Jag lät min son läsa den också och han var då tolv och en ganska tuff kille. Han kunde inte sova sedan på flera nätter utan tänkte på denna bok och mamman i den som inte kändes som tryggheten själv, direkt.

Spännande dock med parallella världar. Boken får ett högt betyg. Något för vuxna deckarfantaster, kanske.
Betyg 5
2009-12-26 21:27
En av få böcker som har gett mig rysningar. Det sägs att gräset är grönare på andra sidan, men kanske ändå inte när man får sig en bättre titt..
Betyg 4
2012-09-24 18:20
jag läste denna först på engelska sen på norska för någr år sedan och den sitter fortfarande kvar, en väldigt spännande bok tycker jag =)
Betyg 4
2017-12-08 22:08
Fantasyberättelsen “ Coraline” av Neil Gaiman är en ungdomsroman som handlar om en 14-årig flicka som är äventyrlig och tycker om att upptäcka nya konstiga saker.


Berättelsen utspelar sig i två olika parallella världar, men Coraline har ingen aning om att den andra världen existerar då hon flyttar in i sitt nya hem tillsammans med sin mamma och pappa. Vilka kanske inte visar sig vara de personer hon känner som sina föräldrar.

Coraline utspelar sig i det nya huset som hon flyttat till. Huset är ett hyreshus. I lägenheten bor det Bob,Fröken Spink och Fröken Kraft som är Coralines granne. I filmen är huset Rosa men i boken står det inte. Coralines grannar hittar på ideér som Hon behöver. Det är gammalt hus.


Hennes föräldrar sitter vid sina datorer och jobbar hemma de har inte tid med Coraline. Coraline får forska huset. Efter när hon har forskat allt hade hon en dörr kvar som hon inte visste vad den ledde till. När Hon öppnade dörren var det en vägg. En kväll när Coraline sove hörde hon en mus under hennes säng. Musen sprang och hon följde med till dörren som hade vägg bakom. Då när hon öppnade dörren var det inte vägg.
Vad finns bakom dörren?

Jag tycker att boken var bra eftersom jag gillar fantasy böcker är Coraline är min allra bästa fantasy bok.
Boken och filmen var bra men Skillnaderna på filmen gjorde att den blev sämre än boken, som Wybie var inte med i boken.
filmen/boken har samma budskap som att inte lita på de andra som man inte känner och det gjorde att jag gillade boken, Jag lärde av boken att inte lita på de andra som jag inte känner.

Skillnader Mellan boken och filmen

Boken var inte Wybie med men i filmen var han med.
De tre barnen gick under en bro står det i boken men i filmen är det inte med.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Coraline
Liknande böcker:
Äventyret i vattenlaby..
 E. Abrahamson
Judas barn
 M. Heitz
Blöd för berget
 S. Sofia albertsson
Elddopet
 A. Sapkowski
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan