bokrecensioner boktips

Livet under lönnen

Originaltitel: Gyvenimas po klevu
Författare: Romualdas Granauskas
Genre: Roman
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9158218335


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Änkan Monika Kairius håller domedag över sitt liv, som präglats av umbäranden och fattigdom. Både hennes make och son blev offer för spriten, nu är sonsonen inne på samma väg. Spriten bedövar i ett hårt samhälle, där ingen känner delaktighet och ansvar. Starkt, klarsynt skildras ett samhälles sönderfall, sett inifrån, underifrån.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Livet under lönnen :
2024-01-24 19:44
Baltisk litteratur
Monika Kairius är en sjuttiofemårig dam som bor på den litauiska landsbygden i en gammal förfallen stuga nära inpå kyrkogården och en massiv lönn. Det är 1980-tal och förfallet i samhället är stort, åtminstone anser Monika det.
Hon har begravt såväl sin man som sin son, båda offer för spriten. Och nu oroar sig Monika för att sonsonen Darius följer i fadern och farfaderns spår. Överallt ser hon traktens män och deras spritbegär.
Som om det inte räckte så har Darius och hans fru Onele lagt beslag på Monikas pension utan en tanke på hur hon ska komma att klara sig. Och svärdottern Antose är inte till någon hjälp. Men så anser Monika också att hon är skuld till sonens död då trohet inte var Antoses starka sida. Och ingen hjälp med potatisen får hon heller. Ingen tycks bry sig det minsta om en gammal fattig gumma...
En ömsint och trovärdig litauisk skröna som både berör och till viss del lockar till skratt då det här finns en viss tragikomik. Slutet i sig var så infernaliskt oförsägbart och annorlunda att jag var tvungen att läsa om det två gånger.
Det händer egentligen inte så särskilt mycket. En gammal sliten kvinna som tänker tillbaka på sitt liv, samtidigt som hon sliter för sin överlevnad på ålderns höst. Men jag blev ändå väldigt positivt överraskad av den här boken!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Livet under lönnen
Liknande böcker:
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom
Peter, kom hem!
 H. Busch
En oansenlig detalj
 A. Shibli
Den vita boken
 H. Kang
Levande och döda
 H. Kang