bokrecensioner boktips

Kärlek i Europa

Författare: Birgitta Stenberg
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, humor, kärlek, kultur, framtid, spänning, ungdom, äventyr, homo/bi-sexualitet
Utgivningsår: 1981
ISBN: 9172635177


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Låt dig förtrollas av Birgitta Stenbergs självutlämnande berättelser från ett Europa på 50-talet då allt tycktes nytt och oupptäckt. Bokens huvudperson Birgitta flyttar från Stockholm till Paris, till Cannes till Stockholm, till Rom till Capri i jakten på nya upplevelser. Hon träffar Louis Armstrong i Stockholm, Jean-Paul Sartre i Paris och Lucky Luciano på Rivieran. Birgitta flyr från medeklassens sexuella dubbelmoral och kastar sig in i livets alla faror, hon konfronteras med våld, övergrepp och svek. Ändå lyser humorn och den varma sensualismen igenom i berättandet.

Birgitta Stenberg (född 1932) tillhörde Metamorfosgänget och kretsen kring Paul Andersson och har en rad romaner bakom sig. 1981 inledde hon sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987. Hösten 2004 kom den länge efterlängtade fortsättning Alla vilda.

"fötvivlat rolig, förfärande allvarlig." (Märta Tikkanen)


Utdrag ur boken:
1: I en kort passus beskrivs en arbetarfamilj, med en son Birgitta förälskat sig i.

"Jag tyckte om familjen nere vid stranden och sonen hade jag älskat tills jag märkte att han liksom jag själv tyckte att kvinnans kön var något äckligt och därigenom hela jag."

* Känslan av att vara nedsolkad och förnedrad som individ på grund av sitt kön följer Birgitta genom hela boken.

2: En bit in i romanen söker Birgitta upp Palle på baren La Reine Blanche i Paris.

"Genom glasverandan ser jag Pauls skrattande stora gap. Det är bra om han är i form. Ibland måste jag snabbt bryta upp, vår vänskap är skör och tål ingen belastning. Oftast är jag lyckligare på väg till honom än ifrån, som nu. Han är äventyret och dikten och allt är honom förlåtet. Det spelar ingen roll att han alltid måste ha övertaget och briljera, han klarar det. Häromdan när jag inte lyssnade till vad han sa, det var någon som bad mej om en tändsticka, så brände han mej. Tryckte sin glödande cigarrett mot min handrygg på bordet mellan oss.

- Du skall höra på mej!"

* Här finns i texten ett mönster som låter sig ses som en grundposition för Birgitta, ett underkastelsens mönster. Hon är den som underkastar sig morbrodern, Paul och andra män. Hon är den som dyrkar, ger pengar och ställer upp på samlag om så fordras.

Medelbetyg: 4,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kärlek i Europa :
2005-02-25 06:41
SOLKLAR STRÅLANDE 5:a !!! Läs denna innan nya "ALLA VILDA"!!

"Kärlek i Europa" innehåller mångahistoriskt viktiga beskrivningar av personer och miljöer ur den homosexuella kulturhistorien

Birgitta lever bohemliv i Europa på femtiotalet. Hon uppmanas av den beundrade poeten Paul Andersson att bli lite mer manlig i sitt skrivande, att bli lite mer som Selma Lagerlöf (som ju var homosexuell).

Romanen beskriver utförligt huvudpersonen Birgittas utveckling från ung litteraturälskande flicka till LESBISK BUTCH. Övergången från femme till butch i Birgittas förhållande till Martha, ger Birgitta styrka att skriva sin första roman. Den handlar om kärlek mellan två kvinnor och får namnet "Carol".

*NOSTALGI*. Birgtta Stenbergs första självbiografiska roman. Hon reste runt i ett efterkrigseuropa och kastar sig in i äventyr, träffar Simone de Beauvoir i Paris och testar livets alla möjligheter.

Helt omöjligt att lägga ifrån sig när man förtrollats av Stenbergs självutlämnande berättelser från ett Europa på 50-talet då allt tycktes nytt och oupptäckt.

Det spelar ingen roll om man många gånger tågluffat samma rutt som hon - det blir aldrig samma sak. Mycket bättre än "Apelsinmannen" och "Spanska Trappan"! SER SÅÅÅ MYCKET FRAM EMOT att läsa fortsättningen på "Kärlek i Europa" i ny utkomna "Alla Vilda" !!!

((( *Ivrigt & lyckligt* )))
Betyg 5
2013-01-05 01:07
En ström av ord som är lätt och lustfylld att läsa. En väldigt rolig bok med skarpsinniga porträtt av folk och platser i Paris, Cannes, Capri m.m.
Fast bäst är det när Birgitta är i Sverige.
Jättebra bok - rolig som jag sagt - men också gripande allvarlig.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kärlek i Europa
Liknande böcker:
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Gyllene Tider - en sis..
 J. Wiström
Born to run
 B. Springsteen