bokrecensioner boktips

Eldar och Is

Författare: Birgitta Stenberg
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek, självbiografi
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113026336


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eldar och is är på många sätt den avslutande delen av Birgitta Stenbergs uppmärksammade och kritikerhyllade självbiografiska romansvit.

Som vuxen får Birgitta ett brev som ifrågasätter viktiga händelser i hennes familjs historia. I samma stund påbörjar hon en resa bakåt i tiden - en resa som inleds med Alma, hennes mormor. På sitt första arbete förälskar Alma sig i prästens hustru, vilket i sin tur leder till ett intrikat ménage ā trois. När prästen sedan gör henne gravid är skandalen ett faktum. Alma avskedas och föräldrarna gifter bort henne med drängen på gården.

Som tonåring tar den utomäktenskapliga dottern Ingeborg chansen och flyttar till Stockholm. Hon är ung, vacker och ambitiös - och skräckslagen inför risken att förbli fattig. Snabbt griper hon de möjligheter som öppnar sig. Hennes dotter Birgitta gör tvärtom. Utan att ingripa låter hon saker hända sig som får svårlösta konsekvenser.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Eldar och Is :
2010-11-17 09:18
BOken handlar om tre kvinnor under olika årtionden. Först Alma, Ingeborg och Birgitta. Om hur de lever sina liv. Det är mormor , mor och barn. Boken var bra, man kom fort in i den. Men i slutet tyckte ja att det blev lite rörigt med många olika personer. Det handlar om fattigdom och även lyx. Man mäeker kontrasterna. Läsvärd.
Betyg 3
Liknande böcker:
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Syskonen
 T. Hadley
Aftonen och morgonen
 K. Follet