bokrecensioner boktips

Kati på Kaptensgatan

Författare: Astrid Lindgren
Genre: Ungdom
Ämnesord: humor, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1952
ISBN: 9789187805660


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På Kaptensgatan i en liten trevlig lya bor Kati. Hon delar liv och leverne med Eva, glada, blonda, slagfärdiga Eva. Inte bara den spännande tillvaron som stenograf på ett advokatkontor, inte bara det trevna vardagslivet i ungkarlslyan, utan även en sagolik resa till Italien. "Vi måste börja lära oss italienska", sa Eva, "de nödvändigaste fraserna - `det var vådligt så eldiga ögon ni har, signor!´ och sånt där!" Kati fick inte särskilt stor användning för den frasen. Det räckte med att säga "Jag älskar dig" på ren svenska!

Utdrag ur boken:
Eva var envis med det där att vi skulle läsa italienska.
"Kära Kati", sa Eva och såg sträng ut, "ska man resa till ett främmande land, så är det nödvändigt att man kan lite av språket."
"Ska vi plugga grammatik", frågade jag, "att jag må hava älskat och sånt där?
"Var inte fånig", sa Eva. "Jag menar bara att vi måste lära oss de nödvändigaste fraserna. Vi kommer att ha mycket större utbyte av vår resa på det sättet. Urbefolkningen blir alldeles ifrån sig av förtjusning om man kan tala deras eget sköna modersmål. Lite grann åtminstone."
---
"Nå, låt höra ett litet talesätt nu då", sa jag otåligt.
"Mi arricci i baffi - vrid mina mustascher", sa Eva.
"Förträffligt", sa jag. "Vi kan inte resa till Italien utan att behärska detta lilla innerliga talesätt."

Medelbetyg: 4,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kati på Kaptensgatan :
2005-01-09 22:11
En av Astrid Lindgrens tidigare alster - en humoristisk ungdomsbok i sann Lindgren-anda utan sagotemat! Kati-böckerna är fantastiskt roliga och man småler genom hela den här boken åt Katis vedermödor. Tillsammans med sin ständiga vapendragare, kollega och rumskamrat Eva, vinner hon på tipset och drar iväg till Italien på sällskapsresa. Med den italienska parlören i högsta hugg ska de göra Italien, men redan på ett tidigt stadium ramlar de på Lennart och resan bli inte riktigt vad Kati planerat!
Betyg 5
2005-01-10 00:13
Den 22-åriga Katis blir ensam innehavare av en lägenhet efter att hennes moster har åkt till Chicago. Efter att hon och vänen Eva vinner pengar på bestämmer de sig för att lämna kontorsjobben för en resa till Italien. Detta är en bok som innehåller humor, äventyr och romantik och berättar på ett verklighetstroget sätt om Katis strapatser, äventyr och hennes väg in i vuxenlivet. Jag tror att man inte ska strunta i att läsa denna bok för att den räkans som en ungdomsbok. Den är lättläst men den berättar om en ung kvinnas liv på ett realistiskt sätt. och jag tror att även "vuxna" personer kan uppskatta denna bok.

Denna bok har även utkommit under titeln "Kati i Italien"
Betyg 5
2005-08-08 18:10
När jag läste den här boken gick den under titeln Kati i Italien en titel som boken mycket bättre i om man tänker på de övriga böckerna i serien (Kati i Amerika, Kati i Paris). Trevligt tidsfördriv men inget man tänker på när man väl lagt boken åt sidan.
Betyg 4
2012-06-06 19:05
Rapp och rolig samtidsskildring om en resa till Italien.
Astrid Lindgren för nostalgikern.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Kati på Kaptensgatan
Liknande böcker:
Moxie
 J. Mathieu
Seraphinas cirkel
 J. Shipley
Tvillingdetektiverna
 S. Ahlrud
Måna möter kärleken
 I. Brattström
Lillvärdinnan Måna i f..
 I. Brattström
Härifrån till Kim
 B. Danielsson
Åshöjdens bollklubb
 M. Lundgren