bokrecensioner boktips

Ines har inte något att bjuda på

Författare: Ulrika Åkesson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789198644616


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ines är änka sedan några år och bor i en liten by i nordvästra Skåne. En lördagsmorgon när hon lyssnar på Ring så spelar vi får hon ett telefonsamtal om att grannen Gösta har tagit livet av sig. Gamla hemligheter kommer upp till ytan och nya händelser gör att Ines får anledning att agera i det dolda. För att inte gå och grubbla alltför mycket sysselsätter hon sig med att baka kakor, koka sylt och hugga ved.

Kerstin gifte sig aldrig och har burit på drömmar som ingen känt till. När hennes föräldrar satte stopp för fortsatta studier blev hon fast i byn. Ett oväntat brev gör att hon på ålderns höst får anledning att börja drömma igen.

Vi får följa de båda kvinnorna under ett år i mitten på 1980-talet. De är båda troende och går regelbundet i kyrkan, vilket ger dem mening i tillvaron. Det visar sig dock att det inte alltid är lätt att leva som man lär.

Ines har inte något att bjuda på är en skildring av hur två äldre kvinnors liv kunde te sig i ett Sverige som redan nu känns avlägset. Den speglar också bråddjupen som kan gömma sig under en vardaglig fasad och vad passionen kan göra med oss människor, på gott och ont.

Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ines har inte något att bjuda på :
2021-06-23 08:40
Jag har läst många guldkorn bland okända författare på små okända förlag under årens lopp. Och brukar hålla utkik efter de lite mer okända böckerna bland kommande böcker på bokus och adlibris.
Den här boken som är Ulrika Åkessons debut, är riktigt välskriven- men den skulle ha kunnat vara så betydligt mycket bättre än vad den är.
Ines och Kerstin är grannar i en liten skånsk by. Det är i mitten av 1980-talet och Gösta, damernas gemensamma granne har just begått självmord. Detta leder till spekulationer kring byborna om varför den åldrande mannen tagit sitt liv.
Samtidigt gör två gamla kärlekar från damernas förflutna entré och det varvas med samtal i den lilla lokala matvaruaffären, kakbakning, drömmar och många besök i kyrkan.
Jag tycker om att det här är en vardaglig roman med trovärdiga karaktärer, men det måste ändå finnas någon form av handling, något komiskt eller spännande som inträffar. Här händer det praktiskt taget ingenting. Jag trodde att det skulle blandas in en hel del humor i själva berättelsen, men så blev det tyvärr inte.
Tyvärr tilltalades jag inte heller av varken Ines eller Kerstin som karaktärer. Båda damerna kändes nästintill skrämmande lika och jag blev aldrig särskilt berörd. Praktiskt taget varenda karaktär i boken kändes väldigt pryd.
Det hade som sagt kunnat bli så bra. Bygemenskap, skvaller, värme, en tid innan digitaliseringen. Men tyvärr är det här en bok jag glömt inom en vecka.
Slutbetyg, en 2:a!
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ines har inte något att bjuda på
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
De oskyldiga
 M. Sandemo
Mona på varvet
 A. Trosell
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Hon dansade en sommar
 P. Ekström
Flicka, 1983
 L. Ullmann
Tjejmiddagen
 M. Marc
Memento mori
 M. Spark