bokrecensioner boktips

Dagar utan slut

Författare: Sebastian Barry
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789113090078


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

"Ett riktigt stordåd ... en våldsam och lyrisk vilda västern-roman som likt en rundmålning fångar den amerikanska kontinenten i sitt vardande." Kazuo Ishiguro

Dagar utan slut utspelas under indiankrigen och det amerikanska inbördeskriget. Berättare är Thomas McNulty, irländsk emigrant som flytt oåren i hemlandet. I det nya landet träffar han en annan ung man, John Cole, och de blir snart oskiljaktiga vänner. Tillsammans får de arbete som revyartister på en saloon, utklädda till kvinnor, sedan tar de värvning i armén, i vilken de får uppleva alla tänkbara fasor i den våldsamma kampen om en ny kontinent och dess rikedomar. Mot denna historiska fond utvecklas berättelsen snart till en stor och drabbande kärleksroman som utmanar även vår tids syn på kön, ursprung och identitet.

Dagar utan slut är Sebastian Barrys sjunde roman och har belönats med flera prestigefyllda priser, bland annat Costa Awards, med motiveringen: "Det är en magisk bok - både episk och intim - som lyckas skapa ett rum av kärlek och tillit i historiens högljudda kaos."

Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dagar utan slut :
2021-02-23 21:33
En historisk roman som utspelas i mitten av 1800-talet i USA. Den unge Thomas McNulty har flytt svälten på Irland och i USA träffar han den jämnårige John Cole. Tillsammans får de det något ovanliga jobbet som kvinnoimitatörer på en saloon. Så tar de värvning och får uppleva alla tänkbara fasor under indiankrigen och senare under inbördeskriget. Mot alla odds överlever de, liksom deras kärlek till varandra. Men deras förhoppningar om en lugn tillvaro på en farm grusas, det vimlar av mer eller mindre kriminella grupper och vapnen måste alltid finnas till hands. Så kommer deras förflutna ifatt dem, följderna av ett onödigt och i övermod avlossat skott under indiankrigen kommer att kosta många människor livet och riskerar att skilja dem åt för alltid...

Alla ni som gillar böcker som 1793 och 1794, Mary av Aris Fioretos, Ljuset vi inte ser, Kajsa Kettus Barnmorskan och andra eländesskildringar, ni ska genast kasta er över denna bok. Våld, blod, massakrer och stympningar sida upp och sida ner och detta i en miljö av misär, svält och naturalistiskt skildrade kroppsfunktioner, eller brist på dessa. Och som motvikt är allt skildrat på ett lakoniskt, modernt och närmast raljant språk, omväxlande med storslagna naturskildringar. Det ovanliga är att den homosexuella relationen inte utgör något som helst problem, det är inte därför som våra karaktärer råkar illa ut. Snarare antyds det att sådant tolereras och är naturligt förekommande i dessa extremt kvinnofattiga miljöer.

Historien i sig är inte dum, men varför detta fokus på krigens fasor och dess detaljer, något som alla vi läsare är så väl bekanta med? Boken är prisbelönad och utvald av Guardian som "en av världens mest läsvärda romaner under de tio senaste åren". En grov överdrift enligt min mening. Men den ligger absolut i tiden, kombinationen av våld, blodiga detaljer och homosexrelation a´ la Brokeback Mountain är antagligen en korrekt och säljande mix som tilltalar både de lyriska kritikerna och många läsare.
Men inte mig, om den inte ingått i vår nätbokcirkel hade jag inte tagit i den med tång.
Sensmoral; man behöver inte ångra det skott som aldrig avlossats.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Dagar utan slut
Liknande böcker:
Djävulen på korset
 N. wa Thiongo
I hennes blick
 T. Kallifatides
Normala människor
 S. Rooney
Jungfrutornet
 E. Flygare-Carlén
Söndagspappan
 B. Plain
Familjen Corleone
 E. Falco
Sockerormen
 K. Smirnoff
Sockerormen
 K. Smirnoff
Hem till Niemis
 A. von Sydow