bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Agaton Öman och alfabetet
Findus flyttar ut
Grattis! I stället för..
Hattjakten
Julgröten
Kackel i grönsakslandet
Lisa väntar på bussen
Minus och stora världen
Nasse hittar en stol
Nasses taxi
När Findus var liten o..
Pannkakstårtan
Pettson får julbesök
Pettson tältar
Rävjakten
Tomtemaskinen
Tuppens minut
Var är min syster
Liknande böcker:
Frökens nya klass
 J. Hoestlandt
Grodprinsen
 K. Digman
När farfar blev ett spöke
 K. Fupz Aakeson
Toppen Tor
 M. Nordqvist
Hoppa Hasse
 M. Nordqvist
Tiden tar semester
 M. Käck
Teskedsgumman och den..
 A. Pröysen
Vännerna fixar museum..
 N. Oljemark
Där är du ju!
 L. Pauli
Rut flyttar ut
 O. Belin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Stackars Pettson

 
Författare: Sven Nordqvist
Genre: barnbok
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9789172704763
 

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Idag är Pettson på dåligt humör och vill vara ifred. Katten Findus stirrar på Gubben Pettson. Så här arg har han nog aldrig varit förut. Men Findus tänker hitta på något som gör honom glad igen


Utdrag ur boken:
Tyst som en katt smög sig Findus upp på köksbordet. Han ställde sig intill Pettson och höll upp en klo i luften. Det betydde ”Jag ska bara säga en sak till.”
– Ja vad är det då, mumlade Pettson.
– Vi kan gå och fiska. Då blir du glad, viskade Findus.
– Nää, usch, jag vill inte gå ut, sa Pettson. Kallt och vått är det och ingen fisk får man. Nää, nu rör jag mig inte ur fläcken förrän det är kväll och då går jag och lägger mig.
– Sicken en hopplös gubbe, tänkte Findus och suckade nästan lika djupt som Pettson. Jag vet att om vi går och fiskar så blir han glad igen. Det blir han alltid. Men jag kanske kan tjata lite, om jag gör det tyst.



Medelbetyg: 4,43 (7 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Stackars Pettson :


ElinLeticia 2004-10-22 21:41
Åh bajs vad livet är tråkigt och trist! Stackars Pettson är på riktigt uruselt humör. Katten vet att det finns bot mot gubbens surhet. En fisketur gör alltid Pettson på gott humör igen. Men Pettson vill inte gå till sjön, han vill helst tycka synd om sig själv. Vilken tur då att Findus är en sån rackare till katt och vägrar ge sig förrän gubben är glad igen!

Detta är en av mina absoluta favorit barnböcker! Den känns väldigt relevant precis nu när november närmar sig. Pettson är grinig över att löven mist sin färg och över kylan som kryper sig allt närmare husknuten. Inget känns roligt längre. Jag kan relatera både till Pettsons tjurighet och Findus frusteration över att gubben inte VILL försöka ha roligt. Det här är en underbar och pedagogisk liten historia och jag kan med gott hjärta ge den en stark femma.
Betyg 5

urok2 2004-08-12 09:17
När man har små barn får man ofta läsa samma böcker ett otal gånger. Detta är ett bra sätt att skilja agnarna från vetet. De böcker som inte håller måttet vill man bara spy på, medan de som är bra faktiskt framstår som mycket bra, vilket de ju måste vara om de pallar för hundra plus genomläsningar. Stackars Pettson hör till denna senare kategori. En mer originell och ändå vardaglig barnbok är svårt att tänka sig. Originell för att den på en fint sätt behandlar dåligt humör utan att bli fjantig och vardaglig för att det är så lätt att känna igen sig. Skildringen av Pettsons dåliga humör och hur det sedan lättar är en glädje att läsa. Och en handbok i hur man tar sig i kragen. Jag misstänker starkt att det var den här boken som inspirerade Per Gessle till sin låt: "Jag går och fiskar, do do do..."
Betyg 4

Pli 2005-10-10 16:11
Bilderna i den här boken är så underbara!!!!!
Betyg 4

Bellan 2007-04-30 14:31
Pettson äger.
Betyg 4

Salamis 2009-08-24 10:58
Tredje Pettsonboken handlar om att göra någon glad. Här visar Findus upp sina bästa sidor

JMRubenson 2015-12-07 08:58
Dialogen de båda figurerna emellan är så fantastisk
Betyg 5

Jennydockan 2017-07-28 08:52
Pettson är sur. Han vill inte hugga ved, trots att det behövs. Inte heller vill han vända potatislandet, fast även det skulle behövas. Men minst av allt vill han leka med sin katt. Han vill bara sitta vid köksbordet och se sur ut. Findus försöker på alla sätt att få honom på andra tankar, men misslyckas. Författaren har verkligen lyckats fånga in den tunga stämning som lätt uppstår när någon är på dåligt humör, men försöker samtidigt vara snäll mot läsaren genom att låta en höna eller någon annan liten figur smyga sig in i bilderna på något lustigt sätt och med det lätta på stämningen om än bara litet. Mot slutet lossnar det rejält. Det psykologiska dramat får plötsligt ett lugnare tempo - och jag börjar plötsligt gilla. Gilla framför allt de snygga höstbilderna. Findus lyckas slutligen få gubben ut ur huset, så att det trots allt blir en fisketur.
Betyg 4



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Stackars Pettson






  Köp boken som film på cdon: