bokrecensioner boktips

Stackars Pettson

Författare: Sven Nordqvist
Genre: barnbok
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9789172704763


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Idag är Pettson på dåligt humör och vill vara ifred. Katten Findus stirrar på Gubben Pettson. Så här arg har han nog aldrig varit förut. Men Findus tänker hitta på något som gör honom glad igen


Utdrag ur boken:
Tyst som en katt smög sig Findus upp på köksbordet. Han ställde sig intill Pettson och höll upp en klo i luften. Det betydde ”Jag ska bara säga en sak till.”
– Ja vad är det då, mumlade Pettson.
– Vi kan gå och fiska. Då blir du glad, viskade Findus.
– Nää, usch, jag vill inte gå ut, sa Pettson. Kallt och vått är det och ingen fisk får man. Nää, nu rör jag mig inte ur fläcken förrän det är kväll och då går jag och lägger mig.
– Sicken en hopplös gubbe, tänkte Findus och suckade nästan lika djupt som Pettson. Jag vet att om vi går och fiskar så blir han glad igen. Det blir han alltid. Men jag kanske kan tjata lite, om jag gör det tyst.


Medelbetyg: 4,4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stackars Pettson :
2004-10-22 21:41
Åh bajs vad livet är tråkigt och trist! Stackars Pettson är på riktigt uruselt humör. Katten vet att det finns bot mot gubbens surhet. En fisketur gör alltid Pettson på gott humör igen. Men Pettson vill inte gå till sjön, han vill helst tycka synd om sig själv. Vilken tur då att Findus är en sån rackare till katt och vägrar ge sig förrän gubben är glad igen!

Detta är en av mina absoluta favorit barnböcker! Den känns väldigt relevant precis nu när november närmar sig. Pettson är grinig över att löven mist sin färg och över kylan som kryper sig allt närmare husknuten. Inget känns roligt längre. Jag kan relatera både till Pettsons tjurighet och Findus frusteration över att gubben inte VILL försöka ha roligt. Det här är en underbar och pedagogisk liten historia och jag kan med gott hjärta ge den en stark femma.
Betyg 5
2004-08-12 09:17
När man har små barn får man ofta läsa samma böcker ett otal gånger. Detta är ett bra sätt att skilja agnarna från vetet. De böcker som inte håller måttet vill man bara spy på, medan de som är bra faktiskt framstår som mycket bra, vilket de ju måste vara om de pallar för hundra plus genomläsningar. Stackars Pettson hör till denna senare kategori. En mer originell och ändå vardaglig barnbok är svårt att tänka sig. Originell för att den på en fint sätt behandlar dåligt humör utan att bli fjantig och vardaglig för att det är så lätt att känna igen sig. Skildringen av Pettsons dåliga humör och hur det sedan lättar är en glädje att läsa. Och en handbok i hur man tar sig i kragen. Jag misstänker starkt att det var den här boken som inspirerade Per Gessle till sin låt: "Jag går och fiskar, do do do..."
Betyg 4
2005-10-10 16:11
Bilderna i den här boken är så underbara!!!!!
Betyg 4
2007-04-30 14:31
Pettson äger.
Betyg 4
2009-08-24 10:58
Tredje Pettsonboken handlar om att göra någon glad. Här visar Findus upp sina bästa sidorDirektlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stackars Pettson
Liknande böcker:
Amy, Aron och anden
 U. Stark
När Leo blev uppäten
 J. Fardell
Ottos ulliga tröja
 U. Kestere
Verkligen sant Ester?
 A. Bergman
Trolläventyret på förs..
 E. Österlund
Ruby & Lejon
 M. Fröhlich
Fölet
 I. Flygare