bokrecensioner boktips

Den heliga natten

Författare: Selma Lagerlöf
Genre: Barnbok
Ämnesord: Julen
Utgivningsår: 1904
ISBN: 9176089460


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det var en juldag, då alla hade rest till kyrkan utom farmor och jag. Jag tror, att vi var ensamma i hela huset. Vi hade inte tagits med, därför att den ena var för ung och den andra för gammal. Och vi var ledsna båda två över att vi inte hade fått fara till ottesången och julljusen.

Men när vi satt där i vår ensamhet, började farmor att berätta. - Det var en man, sade hon, som gick ut i mörka natten för att låna eld. Han gick från stuga till stuga och knackade på. ''Kära, hjälp mig!'' sa han. ''Min hustru har nyss fött ett barn, och jag måste göra upp eld för att värma henne och den lille.''

I den älskade julklassikern Den heliga natten återger Selma Lagerlöf sin gamla farmors berättelse om julens budskap. Berättelsen illustreras med stämningsfulla bilder i fyrfärg av Ilon Wikland.

Utdrag ur boken:

Det var en juldag, då alla hade rest till kyrkan utom farmor och jag. Jag tror, att vi var ensamma i hela huset. Vi hade inte tagits med, därför att den ena var för ung och den andra var för gammal. Och vi var ledsna båda två över att vi inte hade fått fara till ottesången och se ljusen.

Men när vi satt där i vår ensamhet, började farmor att berätta.


Medelbetyg: 2,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den heliga natten :
2004-10-19 18:06
en vacker julsaga av selma lagerlöf med väldigt fina och söta bilder av ilon wikland. även jag, som är långt ifrån att vara ett barn, tycker om den väldigt mycket. sagan handlar om natten då jesus föddes, och jag gillar det trots att jag inte tror på gud och jesus. det är helt enkelt en fin berättelse som jag önskar att jag hört när jag var liten.
Betyg 5
2005-10-29 20:08
Hur är det att vara liten och att vara äldst och inte få följa med till kyrkan under den viktiga julmässan. Om detta handlar Selma Lagerlöfs klassiska barnbok "Den heliga natten" som är en vacker saga om Jesu tillblivelse.

Jag blev tyvärr ganska besviken för jag hade väntat mig något mer än denna dussinsaga som egentligen bara lyftes av Ilon W:s teckningar. Tyvärr får boken bara en tvåa. Den kändes ganska platt.
Betyg 2
2006-07-13 01:17
Exakt hundra år efter bokens ursprungliga utgivning gör Bonnier Audio en ljudbok av Selma Lagerlöfs "Den heliga natten".
Och de borde låtit bli med det. Av samma orsak som den ursprungliga boken inte skulle givits ut och Selma inte borde skrivit boken över huvud taget.
För att den är usel.
Detta är en riktigt dålig bok.

Historien om Jesu födelse har redan berättats - i nya testamentet - och där mycket bättre. Här blir den bara obegriplig, tårdrypande och mycket pretentiös.

Selma Lagerlöfs berättelse om bakgrunden till sagan, vilket är bokens inledning, är att den berättades av hennes farmor som gick bort när Selma var bara fem år. Den delen av boken är hyfsat intressant. Men själva sagan är platt och klichédraperad.
Mycket ovärdigt en nobelpristagare och en av världshistoriens mest dignitära sagoberättare.
Fy skäms Selma.

Bör nämnas att boken i sitt original är bilderbok och att texten möjligen har svårt att fungera utan dessa bilder. Därav den magra och meningslösa känsla som förmedlades i ljudboksformatet.
Inte alla böcker överlever den transformationen.
Tvärtom. Vissa böcker dör en plågsam död.

Solveig Ternström har en underbar gammelgummig berättarröst och passar bra att läsa in sagor.

Betyg 1
2011-01-09 17:17
Inledningen är mycket bättre än själva berättelsen
2021-12-02 15:36
En annorlunda tolkning av Bibelns julevangelium och där författaren istället för att fokusera på historiska händelser som Augustus skattskrivning placerar in en ensam vandrare som söker eld att värma sig med i centrum. Här sker mängder av mirakler av den sort som inte Bibeln nämner, som det att kolen inte bränner mannens händer och att staven som herden kastar mot honom inte når fram. Det känns med andra ord väldigt flummigt och där jag i min tur tänker: stackars de barn som fått inpräntade dessa osanningar. Inledningen om hur den unge Selma och hennes farmor inte fick följa med till julottan och vad som sedan hände efter hennes död är det enda som riktigt fångar mitt intresse.
Betyg 2
2021-12-15 19:24
En saga som flitigt berättas i december är den om hur det gick till när profeten Jesus föddes. I denna finns övernaturliga inslag som en kör av änglar och en vandrande stjärna. I den version som Selma Lagerlöf hörde som barn späds detta sagolika på ytterligare. Här finns ett stycke glödande kol som inte kan skada den hand som bär den samt ett spjut som inte vill lyda sin herres befallning att skada en främling. Och värst av allt är att det finns människor här och var som tar dessa sagor på fullt allvar. Ja, som faktiskt även tjänar pengar på att sprida dem. Den här jolmiga smörjan hör hemma i en brasa, precis som det original läkaren Lukas skrev i rollen som evangelist.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den heliga natten
Liknande böcker:
Jul i stora skogen
 U. Stark
Jultröjan
 C. Heikkilä
Nalla och Björn firar jul
 K. Lindström
Tomtejul
 C. Hansen
Julbarnet
 R. Lagercrantz
Pappa Panovs stora dag
 L. Tolstoj
Jul i stallet
 A. Lindgren
God Jul, Vilma!
 C. Lidbeck