bokrecensioner boktips

Nils Holgerssons underbara resa

Författare: Selma Lagerlöf
Genre: Klassiker
Ämnesord: natur, historia, kultur, spänning, äventyr
Utgivningsår: 1906
ISBN: 9789176631874


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättelsen om Nils Holgerssons resa genom Sverige med Akka och de andra vildgässen skrevs som läsebok för folkskolan, men fick snart läsare ur alla generationer. Med suverän berättarkonst förenar den sagans fabulering med syftet att ge kunskap om Sverige och blir också en hyllning till arbetet och den goda viljan.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige publicerades ursprungligen i två delar, 1906 och 1907, och har översatts till mer än trettio språk över hela världen. 1909 tilldelades Selma Lagerlöf (1858-1940) Nobelpriset i litteratur.Utdrag ur boken:
Nu får jag tala om hur märkvärdigt det föll sig, att just det året, då Nils Holgersson for omkring med vildgässen, var det en människa, som gick och tänkte på att skriva en bok om Sverige, som skulle passa för barn att läsa i skolorna. Hon hade tänkt på detta från jultiden ända till hösten, men hon hade inte fått en rad skriven på boken, och till sist hade hon blivit så trött vid alltsammans, att hon sade till sig själv: ''Det här duger du inte till. Sätt dig ner och dikta sagor och berättelser, som du brukar, och låt en annan skriva denna boken, som måste vara lärorik och allvarlig, och där det inte får finnas ett osant ord!''

Det var så gott som avgjort, att hon skulle överge företaget, men hon tyckte ju, att det skulle ha varit roligt att få skriva något vackert om Sverige, och hon hade svårt att lämna arbetet ifrån sig. Till sist föll det henne in, att det kanske var därför, att hon satt i en stad och bara hade gator och husväggar omkring sig, som hon inte kunde komma i gång med skrivningen. Och hon fore ut på landet, där hon kunde se skogar och åkrar, skulle det kanske gå bättre.

Medelbetyg: 3,55 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nils Holgerssons underbara resa :
2006-01-04 02:43
Bildningsresor, vare sig det var adelsynglingars Grand Tour eller gesällernas vandringar har varit vanliga genom århundradena:
En ung man reser ut i världen och kommer hem som en vuxen karl.
Nils Holgersson från Västra Vemmenhög i södra Skåne var en elak gosse och som straff förvandlades han till en liten tomte. På tamgåsen Mårtens rygg följer han med vildgässen norrut genom Sverige. Han flyger över nyanlagda industrier, smedjor, sågverk och över uråldriga kulturlandskap där generationer av bönder levat och dött.
Genom Nils, gässens och andra djurs och människors öden lär vi känna Sverige som det var när boken skrevs för hundra år sedan. Idag kallas det infotainment! Det är sagolika historier och realistiska berättelser om vartannat. När Nils till slut åter kommer hem till sitt Vemmenhög har han mognat och blivit en god människa som dessutom återfått sin naturliga storlek, dock till priset av att han inte längre kan förstå djuren.

Selma Lagerlöf fick i uppdrag att skriva en bok om Sverige till skolbruk, men hon drabbas av skrivkramp. Men så hör hon en liten varelse från småfolket som slåss mot en kattuggla. Hon schasar bort ugglan och som tack berättar den lille varelsen sin historia. Den lille varelsen är förstås Nils Holgersson. Så gick det till, om man får tro boken. Men i verkligheten fick hon uppslaget från Kiplings historier med talande djur.

Boken, som ursprungligen kom ut i två delar 1906 och 1907 är på över 600 sidor. Den finns att läsa på http://runeberg.org/nilsholg/. Tyvärr är denna text dåligt korrekturläst. Boken har kommit ut i flera upplagor, många förkortade. Bäst är förståss att läsa boken i ursprunglig längd.
Men det finns en fin, starkt förkortad version med Lars Klintings fina illustrationer.

Betyg 4
2007-04-03 09:02
Bra.
Betyg 4
2007-09-25 18:43
annorlunda geografilektion
Betyg 3
2007-11-10 21:58
Kommer inte ihåg så mycket ifrån boken, men den var välskriven och intressant
Betyg 3
2008-12-03 05:13
Jag minns att jag tyckte boken var seg. Vuxenböckerna av Lagerlöf är bättre.
Betyg 3
2009-10-27 11:10
För bra för att vara sann. Helt perfekt. Varför tvingades vi att läsa "Pojken och tigern" på geografilektionerna istället?!
Betyg 5
2023-01-17 09:56
På en gård i Västra Vemmenhög bor pojken Nils Holgersson. Han är lat. Men inte nog med det: Han är också stygg mot djur. En dag råkar han på en tomte. Genast är Nils stygg mot denna. Och som straff blir Nils förvandlad till en pyssling. I samma stund som detta sker är vildgässen på väg till Lappland. Gårdens tamgås Mårten ser det och börjar flyga iväg. Så också Nils Holgersson. Och under denna långa tur sker något med Nils. Han blir mer och mer god till sitt sinna. Den version jag läst är en bearbetning som gjorts av Arne Norlin. Texten är rejält nerbantad och grammatiken har blivit modern. Men trots det så är det en tråkig bok och där jag har svårt att förstå hur denna bok en gång kunnat tjäna som lärobok i geografi, särskilt med tanke på alla osanningar om jättar och andra sagoväsen som ständigt dyker upp.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nils Holgerssons underbara resa
Liknande böcker:
En färd till Indien
 E. Forster
Bartolomeinatten
 P. Merimée
Begums 500 miljoner
 J. Verne
Om friheten
 J. Stuart Mill