bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Resa i månljus
 A. Szerb
Dömd för död
 A. Jansson
Sent på dagen
 T. Hadley
Snusk: Två osedliga be..
 A. Bennett
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
Skuggan från fronten
 H. Kirst
I det sista regnet
 J. Vaidya
Den vita staden
 K. Ramqvist
Rucklet
 M. Sällström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen skeva platsen

 
Författare: Caterina Pascual Söderbaum
Genre: Roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789100156602
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En familjeroman i flera generationer, med förgreningar i 1900-talets mörka historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Franco-tidens Katalonien. En litterär forskningsresa som med hjälp av familjedokument och historiska händelser går djupt ner i förra seklets europeiska historia. Till den idylliska Attersjön i Österrike, dit de anställda i förintelselägren åker för att vila upp sig. Till avlivningskliniken Slott Hartheim där personalen med sprit, sex eller bara förnekelse försöker förtränga det som pågår. Till sommarkolonin Villa Saint-Jean, dit undernärda barn skickas från de franska interneringslägren.

Ombord på kryssningsfartyget Ciudad de Cádiz möts i slutet av femtiotalet en ung svenska och en spansk främlingslegionär, många år äldre och gift.

Hemma hos sin mor i Uppsala söker romanens berättare i familjealbumen efter en serie fotografier hon minns från sin barndom. Det är hennes dopdag och fadern står med henne i famnen. På nästa bild skålar han, iförd Franco-fascismens uniform och med höjd högerarm, med ett porträtt av Hitler. I bilderna ryms en hel familjehistoria: Farfadern som anmäler sig frivillig till Hitlers armé. Fadern som drömmer om kriget och hamnar i Spanska Sahara. Modern, vars efternamn också är Kristina Söderbaums, en av Tredje rikets mest firade filmstjärnor.

En sammansatt berättelse med många fasetter som på ett suggestivt, flödande språk undersöker frågor om skuld och ansvar. Går ondska i arv? Är människan underkastad historiens villkor eller kan hon leva fri?


Medelbetyg: 2 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den skeva platsen :


okidoki 2017-05-20 14:26
Bokens baksida beskriver mycket väl romanens karaktär. "En litterär forskningsresa som med hjälp av familjedokument och historiska händelser går djupt ner i förra seklets europeiska historia. "
Jag har kämpat med läsningen och kommit igenom 180 sidor. Som läsare känner jag vilken möda författaren har lagt ner och vissa partier är lysande.

Det här är ingen läsning för den vanliga romanläsaren. Jag gav upp, eftersom jag inte finner mödan värd. För mig tar boken mer än den ger, samtidigt som jag förstår att de ambitiösa fortsätter att ta del av en delvis fascinerande berättelseform.
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den skeva platsen


  Köp boken som film på cdon: