bokrecensioner boktips

Fruarna från Stepford

Författare: Ira Levin
Genre: Fantasy
Ämnesord: , skräck/feminism
Utgivningsår: 1972


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fruarna från Stepford :
2004-09-05 14:01
Stepford är en till synes perfekt liten ort att låta sina barn växa upp i. Joanna och hennes familj flyttar dit i förhoppning om att skapa ett tryggt och socialt liv ihop. Ganska snart börjar Joanna, som är en modern ung kvinna förundras över att ortens enda levande kärna består av män. Kvinnorna verkar inte alls intresserade för något utöver männens välbefinnande. De få kvinnor som verkar ha ett liv utanför Stepford blir snart "smittade" av Stepford idealismen. När Joannas man blir mer och mer fientlig börjar hon tro att också hon står på tur.

Levin börjar med att citera Simone De Beauvoirs berömda bok; "Det andra könet". "Fruarna från Stepford" är ett klart inlägg i jämnställdhets-debatten. Kvinnorna i Stepford manipuleras av männen för att inte inkräkta på deras revir. I denna roman blir livliga men hotfulla kvinnor utbytta mot själlösa hemmafruar. Som skräckhistoria funkar detta tema riktigt utmärkt. Levin låter en redan från början känna obehag inför fruarna i Stepford och som läsare sitter man på nålar medan Joanna nystar upp sanningen undan för undan. Jag tycker att denna bok är klart läsvärd. Den får en svag fyra.
Betyg 4
2005-03-02 19:15
Lagom underhållande och temat verkar nästan vara en satir över feminismen.
Betyg 3
2008-11-30 00:30
Ännu en bra rysare av Levin, med skarp samhällskritik.
Vad gör man om man känner sig som från en annan planet än i stort sett alla kvinnor/makor/mödrar man har ikring sig? Joanna kommer snart få tillfälle att grubbla en hel del över det. Fruarna i Stepford har nämligen bara en sak på sin agenda och det är omvårdnad av hemmet och familjen. Joanna försöker luska reda på om de inte ryms något mer än detta hos fruarna men kommer då något betydigt ruskigare på spåren...

Man får följa Joanna i hennes försök att försona sig med sitt nya hemmafruliv långt ifrån New York. Stepford är en behaglig men, för henne, lite väl maklig och ostimulerande miljö. Detta kommer emellertid att ändras.
I Levins böcker råkar ofta huvudrollen i någon svår knipa men det jag verkligen uppskattar med hans sätt att skriva är att han verkligen låter huvudrollen på ett kompetent sätt försöka reda upp sin situation, så även i denna bok.

Fruarna i Stepford kan läsas på olika sätt. Som en ruskig, nästan lite sci-fi, rysare. Eller som en ryslig och mörk samhälsskildring av kvinnlig frigörelse och vad män EGENTLIGEN tycker om det.
Lika obehaglig och underhållande på bägge vis.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fruarna från Stepford