bokrecensioner boktips

En kyss före döden

Författare: Ira Levin
Genre: Deckare
Utgivningsår: 1953
ISBN: 9146161260

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En kyss före döden :
2004-08-29 20:52
En oerhört förmögen far stöter sina unga döttrar ifrån sig. De söker desperat efter kärlek på annat håll. Det är så Dorothy träffar den fattiga studenten Bud. När hon blir gravid omintetgörs Buds planer, eftersom Dorothys far kommer göra henne arvlös om hon skaffar barn och gifter sig i så tidig ålder. Bud finner ingen annan lösning än att mörda sin förälskade flickvän. Polisen finner Dorothys död vara ett självmord och Bud kommer undan. Men Dorothy är bara en i den trefaldiga systerskaran. Bud söker sin lycka i nästa syster - och han skyr inga medel för att få det han vill ha - inte ens mord.

"En kyss före döden" är en riktigt bra deckarhistoria. Jag vet inte varför jag hade fått för mig att denna berättelse skulle handla om vampyrer - men det hade jag. Och jag läste och läste och läste, och inte en jäkla huggtand. Men berättelsen visade sig istället (till min förtjusning) vara en ypperlig deckare i ungefär samma klass som Christies mysterier. Det här är ett helt okej tidsfördriv även om berättelsen inte kan jämföras med Levins "Rosemarys baby" eller "Pojkarna i Brasilien". Jag ger denna bok en treaplus.
Betyg 3
2008-11-29 23:53
Som ett stort deckarfan vill jag helhjärtat rekommendera denna bok!
Den är helt enkelt ett skolexempel på klassisk deckare fast med en cynisk, smart twist av den sort som Levin är helt fantastisk på att leverera.

Man får följa storyn genom flera karaktärer vilket ger en extra spänning och ryslig känsla när man börjar förstå vart det är på väg...

Nästan alla Levins böcker har filmats och det är begripligt då de har helgjutna intriger och beskriver väldigt bra både karaktärer och miljöer. Den här har också filmats dock mycket tamt i jämförelse med boken.

Om man gillar bladvändardeckare i stil med stieg larsson är den här boken absolut att rekommendera! Samma sorts bok fast i annan tid och miljö.
En riktigt bra deckare är ju mer än sin intrig tycker jag. Är det riktigt bra så spelar samhälet där intrigen utspelas också en roll och de rymmer ofta bra tidsdokument och miljöskildringar jämte deckardelen.

Jag avundas dig som tänker läsa den -mycket nöje!
Betyg 5
Liknande böcker:
Mannen i fönstret
 K. Dahl
Marvatten
 A. Rosman
Döden vittnar
 V. McDermid
Morden i Baronville
 D. Baldacci
Den sovande nymfen
 I. Tuti
Katharinakoden
 J. Horst
Nattmannen
 J. Horst
Under radarn
 L. Child
Mörk jord
 A. Cleeves