bokrecensioner boktips

Serenissima

Författare: Erica Jong
Genre: Roman
ISBN: 9780747531579


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En berättelse om Venedig idag och Venedig i sitt lysande förflutna. I denna roman får läsaren ett porträtt av den moderna filmvärlden och en ledtråd till de passionersom ligger bakom Shakespeares mest gåtfulla verk.

Jessica Pruitt, en skådespelerskan i fyrtioårsåldern har kommit till Venedig för att bedöma filmfestivalen. När hon drabbas av feberyrsel förflyttas hon tillbaka i tiden.

Utdrag ur boken:
Det är ingen man utan en kutryggig gammal kvinna som ser ut som en häxa.
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Serenissima :
2015-07-20 19:03
Romanen ger en del kunskap om filmfestivalen i Venedig, platser och karnevaler. Det känns äkta. Året är 1984.
Huvudpersonen Jessica Pruitt, som blir sjuk, fortsätter att läsa manuskriptet om Serenissima som utspelar sig 1592 och där Shakespeare är den stora rollen liksom hennes egen. När Jessica blir sjuk och ligger i hög feber så flyttas hon in i den medeltida världen.

En annorlunda och lite bisarr berättelse som innehåller både fakta och fantasier om Shakespeare.
Betyg 3
2024-05-14 17:33
Jessica Pruitt, 34- eller i själva verket: 43, är en framgångsrik amerikansk skådespelerska som närmar sig den ålder då kvinnor blir passé. Hon befinner sig i Venedig för att spela in en ny film, regisserad av en gammal svensk älskare till henne och hon sitter dessutom som ensam kvinna i Venedigs filmfestivals jurygrupp. Hon har fyra misslyckade äktenskap bakom sig, precis lika många som modern hade. Jessicas mor som begick självmord när hon enbart var femton, men som ständigt finns med som ett spöke i Jessicas bakhuvud. Jessica har dessutom en tioårig dotter som hon av någon orsak förlorat vårdnaden till. I Venedig lämnas hon aldrig ifred. Paparazzi-fotografer förföljer henne överallt. De andra manliga jurymedlemmarna är också ständigt efter henne. En av dem, en nästintill impotent rysk poet är nära på att våldta henne.
Jessica har lidit av sexmissbruk, men nu är det enbart William Shakespeares heliga skrifter som hon går till sängs med. Hon fascineras och fantiserar om honom.
Av en slump träffar Jessica på en åldrande amerikansk stumfilmsskådespelerska som anses vara någon form av häxa. Genom en omvänd reinkarnation tycks Jessica plötsligt hamna i 1500-talet i Venedigs judiska ghetto där hon träffar på Shakespeare i egen hög person...
Efter drygt 150 sidor så tackar jag för mig. Nu har jag inte läst Erica Jong på säkerligen trettiofem år- men jag minns henne som en ganska lättsam författare inom tantsnuskgenren. Här försöker hon sig på något större och djupare- men misslyckas helt med att fascinera mig. Här finns heller ingen röd tråd, jag vet inte vad som verkligen händer. Vad som ska föreställa vara fantasi och verklighet. Synd, då jag tyckte baksidestexten lät mycket lovande.
När jag var ung minns jag att jag tyckte mycket om "Rädd att flyga", men inte ens den har jag något större minne av idag.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Serenissima
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom