bokrecensioner boktips

Väktarinnan - Viskornas dal

Författare: Åsa Rosén
Genre: Ungdom
Ämnesord: , fantasy
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789129720365


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Väktarinnan - Viskornas dal :
2020-10-29 02:04
Väktarinnan är första delen i trilogin Viskornas dal som är en otroligt läsupplevelse om uråldrig magi, väsen och förbjuden kärlek.

“Izas liv blir sig aldrig mer likt igen efter att familjen flyttat från de stressiga Stockholm till den lugna lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen, Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Men Izas liv blir allt annat en lugn dag, dagen då hon träffar Virva, som hon trodde var en låtsaskompis hon hade som liten. Virva leder Iza till Viskorna och deras hemliga platser en värld hon bara trodde fanns i sagorna värld, en värld av naturväsen som kallar sig för Viskor och det visar sig att Iza är utnämnd att vara deras väktarinna. Hos Viskorna träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag …”

Det här är en otroligt spännande och trollbindande läsupplevelse om starka känslor, mytologiska väsen, förbjuden kärlek och fängslande miljöer.

Väktarinnan är verkligen en  välskriven bok med ett modernt språk som är rappt, vassa, härligt halv sarkastiska och underhållande  som känns ungdomligt. Boken har en  bra kontrast mellan Izas tonårsrelationer och vardagsbestyr kombinerat med gammal folktro fylld av mystik och uråldrig magi. Viskornas dal är verkligen en otrolig läsupplevelse från första till sista sidan. En bok som jag bara älskar och som kommer bli en kär bokhylle värmare som kommer läsas om och om igen och framförallt tipsas om den som  högläsningsbok för mellanstadiebarn och individläsning för unga mellan 9 – 12 år.

Bokens spännande avslut gör att jag bara måste få läsa de andra kommande delarna i trilogin Viskornas dal där den andra delen kommer heta Kristallgrottan släpps våren 2021.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Väktarinnan - Viskornas dal
Liknande böcker:
Omänniskor
 N. Johansson
The Golden Lily
 R. Mead
Spellbound
 R. Hawkins
Demonglass
 R. Hawkins
Unearthly
 C. Hand
Dödsritten
 M. Stiefvater
The Iron King
 J. Kagawa
Bewitching
 A. Flinn
Falling
 S. Dogar