bokrecensioner boktips

Brinnande Livet

Författare: Alice Munro
Genre: Novellsamling
Ämnesord: psykologi, historia, kärlek
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789173894210


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Brinnande livet består av fjorton nyskrivna berättelser. Här återfinns allt det som gjort Alice Munro till vår tids mest älskade novellförfattare: smärtan, värmen, kärleken och den sällsamma förmågan att skildra de korta ögonblick som får hela livet att ta en ny vändning.

Alice Munro (f. 1931) växte upp i Wingham i den kanadensiska provinsen Ontario.
Brinnande livet är hennes fjortonde bok, och den fjärde att ges ut av Bokförlaget Atlas. Hos Munro är det ofta kvinnorna som står i centrum, som mödrar, döttrar, hustrur och älskarinnor. Hon är en mästare på att gestalta livsöden, och skriver korta noveller som rymmer mer djup än de flesta romaner. Den här boken avslutas med en kvartett berättelser där Munro för första gången uttalat skriver om sin egen barndom. Det är yrselframkallande läsupplevelser.

2009 tilldelades Alice Munro Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset.
Medelbetyg: 3 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Brinnande Livet :
2013-06-19 18:41
Alice Munro är en begåvad novellförfattare, ibland.
En del av novellerna i denna bok är väldigt välskrivna och har ett sting och närhet, som ger välbehag. De första två novellerna "Att nå Japan" och "Amundsen" tyckte jag var väldigt bra. Sen tappade boken kraft och jag fick ibland en känsla av "Jaha?" när någon av novellerna var läst
Betyg 3
2014-06-28 21:43
Jaha, Alice Munro har bl.a. fått Nobelpriset så hon kan inte vara så dålig. Dessvärre gav inte dessa noveller mig någonting. Jag kunde lika väl bläddrat i en bok med tomma sidor; innehållet berörde mig inte ett dyft. Varje novell verkade seg, torr och ointressant. En del orkade jag läsa till slut, andra icke. Det är ju litet märkligt. Antagligen beror det på att författaren är litet "svår" i den bemärkelsen att hon lämnar en hel del att tolka för läsaren. Innehållet i novellerna kändes så väldigt fjärran och ointressant att det bara inte gick att identifiera sig eller leva sig in i historierna. Jag kan tänka mig att äldre läsare med rötter i Kanada/Nordamerika känner större samhörighet och sympati med denna bok.
Betyg 1
Liknande böcker:
Jag säger det ni tänker
 C. Sittenfeld
Brist
 A. Schulze
Huset Araucaima
 A. Mutis
Den gula tapeten
 C. Perkins Gilman
Staden
 E. Neander
Horatio sparkins
 C. Dickens
Än skyddar natten
 A. Lihammer
Duellen
 A. Tjechov