bokrecensioner boktips

Vinterträdet

Författare: Ellen Mattson
Genre: Roman
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789100129774


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Ingen känner Greta Garbo så väl som Vendela Berg, flickan som har väckt den skygga filmstjärnans intresse och blivit hennes sekreterare och ständiga sällskap i Hollywood. Vendela skyddar Greta från uppmärksamhet, hjälper henne att hyra hus där hon får vara i fred, att skriva kontrakt med filmbolaget och att placera sina pengar. De bor, arbetar och reser tillsammans och diskuterar manuskriptet till den kommande filmen om drottning Kristina.

Det är åren omkring 1930, Greta Garbos storhetstid. Men liksom drottning Kristina är hon fånge i sin berömmelse och drömmer om att dra sig tillbaka.

Genom att skildra Greta Garbo genom Vendelas ögon har Ellen Mattson skapat ett nervigt dubbelporträtt av två unga kvinnor. Närmare än så kan man nog inte komma ikonen Garbo.

"Konsten vinner över verkligheten, fantasin över fakta, Vendela över Greta. Som helhet är "Vinterträdet" mycket välgjord, om än lite återhållsam, men återigen: Kan man skapa en romankaraktär som omedelbart utklassar Greta Garbo i mystik är man en författare av rang."
Martina Lowden, Dagens Nyheter
Medelbetyg: 2,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vinterträdet :
2012-11-27 10:46
Livlöst.
Betyg 2
2020-04-13 23:15
Den slår inte Splendorville som jag älskade. Men jag tycker ändå att det här är en ganska bra och engagerande berättelse, med ett mycket bra målande språk. Den börjar väldigt bra, tappar något i mitten då den börjar bli något långrandig och tyvärr så blev jag besviken över slutet. Ändå är den här boken absolut inte dålig och jag som älskar stumfilmstiden njöt av berättelserna om de gamla stjärnorna från 20 och 30-talets början. Jag hade gärna haft med lite om Garbos relation till väninnan och tillika aktrisen, Mimi Pollack.
Bra uppläsare.
Slutbetyg, en stark 3:a!
Betyg 3
Liknande böcker:
Himmel över Alaska
 K. Hannah
Discokungen
 S. Olsson
Nytt liv sökes
 P. Simonsbacka
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
John Carter och dödens..
 E. Burroughs
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Lättklätt i Tryckkammaren
 K. Brunk Holmqvist
Här är vi
 G. Swift