bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Dyrbar kärlek
Gift med djävulen
Iskall hämnd
korsfäst på klädesholmen
Leah Quiller. Del 1, B..
Leah Quiller. Del 2, G..
Leah Quiller. Del 3, U..
Lyckohjulet
Mord i Skärhamn
Mord på Stenungsbaden..
Mord under Tjörn runt
Älskling, vi blir inte..
Ändhållplats Sverige
Liknande böcker:
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker



Hämnaren från Tjörn

 
Författare: Ramona Fransson
Genre: Deckare
Ämnesord: hälsa, spänning, ungdom, cancer, försäkringskassan, samhällskritik
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789186465148
 
Spänning:  7
Humor:  1
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM




Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Emil är femton år när hans hårt arbetande ensamförsörjande mamma drabbas av cancer. Myndigheternas auktoritet och oförmåga att tillämpa lagarna på bästa sätt föder en känsla av maktlöshet för alla berörda.
Vi får följa mamman Olivias kamp för överlevnad och kampen mot Försäkringskassans regler, som trots den svåra sjukdomen tvingar ut henne i arbetslivet.
Emils syster, Mylla, 5 år blir samtidigt omhändertagen av Socialtjänsten och placerad hos ett par som inte kan få egna barn. För Olivias del handlar det om en tillfällig placering men chefen för socialtjänsten, Anna-Karin har helt andra planer. Emil bor tillfälligt hos sin moster Jessica, som arbetar som nyhetsreporter på Radio Väst i Uddevalla.
Emils vilsenhet och sökande efter en lösning på familjens problem leder honom till ett chattrum, där han träffar Horrorman, en jämngammal kille, tror Emil, men det visar sig att Horrorman är en mycket äldre man, med en stor bitterhet mot myndigheterna. Detta på grund av en arbetsplatsolycka i sin ungdom. Nu börjar en katt-och-råtta-lek där Horromans livsuppgift att hitta någon som kan hämnas hans oförrätter kanske har nått en lösning
Kriminalkommissarie Greger Thulin och hans sambo Charlotte Engman är på väg hem till Tjörn efter en semesterresa utomlands. I bilen på väg upp på Tjörnbron ser de ett stort ljussken framför sig. Detta visar sig vara en bilexplosion och i vraket återfinns resterna av Försäkringskassans överdirektör. Ytterligare en sprängning inträffar en månad senare med samma tillvägagångssätt, den här gången är det chefen för Socialtjänsten som sitter i bilen.
Boken berättar om kaoset och splittringen av en familj som drabbas av en svår sjukdom och som så småningom leder till döden. Hur hopp och kärlek stegvis leder till sorg, vrede och maktlöshet och där hämnden blir den lindring som själen behöver för att läka.







Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Hämnaren från Tjörn :


arsenal23 2012-07-21 18:42
Recensionen av Ramona Franssons deckare Hämnaren från Tjörn

Boken är utgiven på anomaR förlag (2012) och innehåller 231 sidor.
Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg.

Dyrbar kärlek var den första deckaren där berättelserna sker i Tjörn. Detta är den sjätte deckaren i en svit. De andra är Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och Mord under Tjörn runt.

Handling: Detta är den senaste deckaren som kommit ut, men ha tålamod för i början av nästa år kommer den sjunde. I den här boken är det 2010 och en av de kallaste och snörikaste vintrar som upplevts på Tjörn på många år. Greger och hans sambo Charlotte har varit utomlands i soligare breddgrader – Los Gigantes. Precis när de ska köra upp på Tjörnbron exploderar en bil en bit framför dem. Offret visar sig var Försäkringskassans överdirektör. Det bli bara att kasta sig direkt i ett fall för Greger Thulin och hans kollegor. Greger tror först att detta blir ett lätt jobb att lösa, men han vet inte hur fel han har.
När Emil är femton år drabbas hans ensamstående mamma av cancer. Hon har ett hårt arbete inom sjukvården, men får inte vara sjukskriven trots att hennes kropp egentligen inte orkar med det jobb hon har. Hon kämpar troget på och är helt slut på kvällarna. Emils femåriga lillasyster Mylla blir omhändertagen av socialtjänsten och placeras hos ett barnlöst par. Mamma Olivia ser det som en tillfällig läsning, men chefen för socialtjänsten har andra planer. Emil själv bor hos sin moster. Eftersom Emil känner sig vilsen tar han sig in på en chatt och träffar han på Horroman. Emil tror att det är en kille i hans egen ålder som har det lika svårt som han själv. Men det visar sig att Horroman är någon helt annan än den han säger sig vara. Vem är han egentligen?

Bokens innehåll är kritisk mot Försäkringskassans regler mot de svårt sjuka i vårt samhälle. Hur lätt det kan bli kaos när en familj tvingas splittras på grund av svår sjukdom hos en förälder och i denna bok är det en ensamstående mamma. Den innehåller mycket sorg, förbittring och maktlöshet mot myndigheterna. Den här deckaren är också den allra bästa av alla böcker i deckarsviten om Tjörnmorden som jag läst. Ramona Fransson blir hela tiden bara bättre och bättre på att uttrycka sig och väva in den spännande handlingen på ett smidigare och lättsammare sätt. Det rappa språket finns kvar och också de välskrivna gestaltningarna av karaktärerna och miljöerna. Ja detta var den sjätte och sista Tjörndeckaren som kommit ut hittills, så nu får vi som älskar Ramona Fransson vänta till nästa år på den sjunde.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-07-21 (53) www.kristinasimar.se

Betyg 5

gun 2014-01-22 20:11
Sorg och vrede utlöser mord. Att stå maktlös och se sin mamma brytas ner av sjukdom och sen drabbas ännu mer när samhället sviker gör att Emil känner sig mycket ensam och arg.

Socialtjänstens chef begår ett samhällsvridrigt svek och Emils vrede ökar. Hans chatt-kompis som är svårt skadad försöker långsamt närma sig Emil och till sist är det till denne som Emil vänder sig till i första hand.

Jag gillade den här boken mycket. Den känns trovärdig och slutet får ett extra plus.
Betyg 5



KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Hämnaren från Tjörn






  Köp boken som film på cdon: