bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Dyrbar kärlek
Gift med djävulen
Hämnaren från Tjörn
Iskall hämnd
korsfäst på klädesholmen
Leah Quiller. Del 1, B..
Leah Quiller. Del 2, G..
Leah Quiller. Del 3, U..
Lyckohjulet
Mord i Skärhamn
Mord på Stenungsbaden..
Mord under Tjörn runt
Älskling, vi blir inte..
Liknande böcker:
Gustaf Mannerheim
 D. Ahlander
Kanslern: Axel Oxensti..
 G. Wetterberg
Fristen
 P. Levi
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
Mannerheim Marsken Mas..
 H. Lindqvist
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
D'Annunzio. Dekadent d..
 G. Hägg
Jesus lärde mig att dr..
 N. Hayes
Raul Wallenberg i Buda..
 P. Levine
Hitler En Biografi
 J. Fest

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÄndhållplats Sverige

 
Författare: Ramona Fransson
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, religion, andra världskriget, otrygg uppväxt
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186465087
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Ändhållplats Sverige är en självbiografi och faktabok av Ramona Fransson. Boken är indelad i tre delar och börjar med berättelsen om fadern som var av judisk börd, född i Warszawa 1916. Del två handlar om hur modern född katolik i Rostock 1933 upplevde andra världskriget och flydde till Sverige, där de senare möttes. Del tre berättar om den brutala uppväxten med både fysisk och psykisk misshandel från fadern sida.

När Ramona fyllde åtta år började faderns bäste vän, ryssen Vasilij, utsätta henne upprepade gånger för sexuella övergrepp och än idag är det ett frågetecken hur detta kunde ske, då fadern alltid var hemma när det hände.

Till slut blev livet outhärdligt och vid femton års ålder flydde Ramona hemmet.

Det här är en rak och tuff berättelse om utanförskapet i dåtidens Sverige, och dessvärre har det fortfarande i mångt och mycket inte förbättrats för barn till föräldrar som flyr krigets fasor.

Under många år vågade inte Ramona ställa frågan: Vad hände egentligen i vår familj? Till slut bröt hon samman och hamnade hos en psykolog. Först då orkade hon ta tag i den mörka delen av hennes liv. Ungefär samtidigt, 1997, öppnade Säpo upp sina arkiv och Ramona beställde på vinst och förlust akterna om Josef Dancyger, som avled 1979 utan att ha berättat något om sitt liv för sin dotter.

Till sin förvåning fick hon svar att det fanns mängder med dokument från Justitiedepartementet och Utlänningskommissionen, förutom Säpo. I ett av alla förhör med Josef ställde tjänstemannen frågan:

Hur upplevde ni lägret?

Josef svarade: Det orkar jag inte berätta. Det skulle bli en hel bok!

När Ramona läste den meningen bestämde hon sig för att skriva Ändhållplats Sverige.

Inte förrän i februari 2010 fick Ramona den sista pusselbiten och detta tack vare Mosaiska församlingens Riksarkiv i Stockholm. Där fanns 207 dokument, från 1953 fram till 1968, som rätade ut de sista frågetecknen och boken kunde äntligen skrivas klart.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ändhållplats Sverige :


kristina_s 2012-01-13 06:23
Recension av Ramona Franssons faktabok och självbiografi Ändhållplats Sverige

Boken är utgiven på Anomar Förlag AB (2011) och innehåller 287 sidor. I slutat av boken finns en bilaga med olika sorters dokument.

Ramona Fransson är född 1956 i Borås och 1967 flyttade hon till Göteborg. Hennes debut skedde med kriminalromanen Dyrbar kärlek. Numera bor Ramona Fransson på Tjörn. Under sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat som barnflicka, kassabiträde, sjukvårdsbiträde, tv-hallåa, översättare m.m. Källa: Anomar Förlag.

Handling: Detta är en intressant och brutal faktabok och självbiografi av Ramona Fransson. Hon berättar om sin släkt som undkommit andra världskriget och lyckats ta sig till Sverige. Han har tagit del av deras liv genom olika dokument och samtal med vissa släktingar och andra personer som kände hennes släkt. Boken inleds med berättelsen om Ramonas far som var född i Polen och av judisk härkomst. Hur han kom till Sverige och bosatte sig i Borås. Därefter får vi följa Ramonas mor som var född i forna Östtyskland och var katolik. Vi får läsa hur hennes föräldrar lärde känna varandra och deras inte allt för lyckliga liv tillsammans. Sedan får vi följa Ramonas tragiska uppväxt i Borås, Sverige. Hon blev både psykiskt och fysiskt misshandlad av sin far. När hon bara var åtta år gammal utsatte faderns bästa vän henne för övergrepp. Ramona funderar mycket på hur detta kunde hända än idag, eftersom hennes pappa alltid var hemma vid dessa tillfällen. Vi får även följa Ramona genom hennes skoltid som inte heller var lycklig. Hon kände sig ofta utanför sina klasskamrater. När Ramona var femton år blev familjelivet outhärdligt och hon flydde hemifrån.

En mycket intressant men också en obehaglig sann berättelse om Ramona Franssons uppväxt. Läsarna får följa hur hennes föräldrar flydde från andra världskriget och hamnade i Borås, Sverige. Hur de träffades och när Ramona föddes. Ramona skriver med stor inlevelse om sin svåra barndom. Hur hon blev psykiskt- och fysiskt misshandlad av sin far och hur detta har påverkat henne. Hon berättar hur jobbigt det kunde vara i skolan. Ramona gestaltar både karaktärer och miljöer suveränt och jag kände stundtals en stor klump i halsen när jag läste om hur illa hon blev behandlad av sin far. Eftersom jag och Ramona är jämnåriga känner jag igen många händelser från skolans värld och de hon gjorde på sin fritid. Just kläder och hur man skulle vara för att passa in bland kompisar. Detta var en mycket givande bok att ta del av och ni som tycker om att läsa sanna berättelser med mycket dramatik i kommer säker att tycka om denna.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-13 (5) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5

gun 2014-01-24 18:31
Ramona Franssons bok är en intressant släktbok om hennes uppväxt med en aggresiv pappa. Att fadern bär med sig många ärr från krigets fasor framgår tydligt. Men även hennes mamma har formats av sin uppväxt och allting sätter spår i det fortsatta livet.
Genom faderns alla tiggarbrev framgår att han gör allt för att utnyttja andra för att få pengar även då det finns pengar i hemmet.
På den tiden Ramona Fransson var barn var aga inte förbjuden såsom idag, så de flesta barn fick ta emot en del stryk av föräldrarna. Ramonas pappa gick dock över de gränser som ansågs som normal aga för att fostra barn, som det hette på den tiden, och hans slag kan betecknas som misshandel även på denna tid.
Boken är värd att ta del om man är intresserad av bakgrunden som format deckarförfattaren Ramona Fransson och hennes föräldrar.
Betyg 3

koala_75 2015-01-03 17:54
Den är bra och något annorlunda. Man får en inblick hur andra världskriget fortfarande sätter spår bland de som var med, generaion efter generation
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ändhållplats Sverige


  Köp boken som film på cdon: