bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
80º från Varmvattnet
Den sjätte gudinnan
Klockan 21:37
Kvinnorna på 10:e våni..
Liknande böcker:
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Döden i Svartselet
 N. Hövenmark
Nigeriabrevet
 C. Gustavson
Blodsband
 I. Hedström
Aldrig glömma
 B. Peruzzi
Ingen lämnas kvar
 D. Öhrlund
Nödvändigt ont
 K. Blom
Kvinnan i den blå slän..
 D. Meyer
På den säkra sidan
 E. Ahlbeck

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerPojken i hiss 54

 
Författare: Karin Alfredsson
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, psykologi, religion, kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789173516181
 
Spänning:  8
Romantik:  2
Lärorik:  5
Sorglig:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 4 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Pojken i hiss 54 :


sgs 2012-01-03 07:41
Handlingen utspelar sig framförallt i Dubai och Pakistan, och handlar om kvinnors utsatta position i dessa samhällen.

Spännande gripande och väl värd att läsa.

Betyg 4

kristina_s 2012-01-04 06:41
Recension av Karin Alfredssons spänningsroman Pojken i hiss 54

Boken är utgiven på Damm Förlag (2011) och innehåller 304 sidor.

Karin Alfredsson är journalist och författare. Hon har arbetat som reporter på Aftonbladet, redaktör för Aktuellt, programledare i Kalla Fakta på TV4 och programchef på Sveriges Television m.m. Hon har också varit gästprofessor i journalistik i Umeå och journalistutbildare i flera länder. För närvarande är Karin mycket engagerad i projektet Dödsorsak: Kvinna som arbetar med att motverka våld mot kvinnor i världen. Tillsammans med Linda Forsell och Kerstin Weigl dokumenterar hon våldet i tio länder för att öppna ögonen hos allmänheten och politiker samt driva på förändringar i kvinnors situation runt om i världen. Hennes böcker om läkaren och biståndsarbetaren Ellen Elg har blivit kritikerrosade för sina engagerade ämnen. Pojken i hiss 54 är författarens femte, fristående roman i serien. Läs gärna mer på www.karinalfredsson.se Källa: Damm Förlag.

Handling: En kväll i Pakistan när fullmånen lyser vit smyger tolvåriga Zubaida ut i ökensanden. Ett schejkfölje har kommit till byn för att jaga kragtrappfågel. De har vackra jaktfalkar med sig och Zubaida vill gärna få en skymt av dem. Men innan hon hinner fram till falktältet blir hon tillfångatagen. När hon senare är på väg därifrån blir hon upptäckt – och i samma ögonblick har hennes familj förlorat sin heder. Hon blir inlåst i ett skafferi utan att förstå vad hon gjort för fel.
På väg från en övernattning i öknen blir den svenska läkaren Ellen Elgs (som bor med sin man i Dubai) chaufför uppring på sin mobiltelefon. Han är Zubaidas äldste bror och nu vill familjen att han kommer hem till Pakistan för att återupprätta familjens heder genom att skjuta sin syster. Det är något han egentligen inte vill och han drar ut på tiden samtidigt som han försöker göra upp en plan hur han ska undgå att skjuta henne. Under natten i öknen blir Ellen Elg vittne till när en man blir torterad och har bildbevis i sin kamera.
Läsarna får följa Ellen Elg och hennes familj i Dubai parallellt med Zubaidas storebror Mumtaz resa till Pakistan. Ellens make arbetar i Dubai och Ellen känner sig ensam och uttråkat av att inte kunna utföra sitt eget läkaryrke öppet i detta kvinnoförnedrande land. En dag följer Ellen med sin hushållerska Jhasmin till en lägenhet där invandrande kvinnor som blivit misshandlade och våldtagna gömmer sig. Ofta är det deras sponsorer som gjort dem illa och tagit deras pass. Ellen får helt plötslig ett meningsfullare liv genom att hjälpa dessa kvinnor med omläggningar och mediciner. Men det hon inte vet är att säkerhetspolisen vet att hon sett misshandeln i öknen och de har tankar på att kidnappa henne. Hur kommer det att gå för Ellen och Zubaida?

En mycket bra skriven spänningsroman av Karin Alfredsson. Jag som älskar att läsa om Mellanöstern tyckte om att berättelsen hade sin handling i det fattiga Pakistan och rika Dubai. Miljöerna var intressanta att läsa om och även om kontrasterna mellan Pakistan och Dubai. De fruktansvärda hedersbrotten som ofta förekommer i Pakistan är däremot obehagliga att läsa om. Även kvinnornas förnedring i Dubai känns jobbigt att ta del av. Vi som är så fria i väst. Karin Alfredsson är en författare som gestaltar mycket bra. Både när det gäller karaktärer och miljöer. Tyvärr har jag inte läst något mer av Karin Alfredsson, men denna bok gav mig mersmak. En mycket känslosam och givande spänningsroman som jag verkligen älskade att läsa.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-04 (3) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5

bonadea 2018-03-19 06:10
Denna gången utspelar sig historien i Arabländerna, Dubai och Pakistan. Länder med gamla traditioner där kvinnor saknar inflytande och kan misshandlas, våldtas och dödas utan straff påföljd.
Ellen Elg som inte klarar av att tyst titta på medan orättvisor sker, hamnar själv i problem.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Pojken i hiss 54


  Köp boken som film på cdon: