bokrecensioner boktips

På ett ögonblick

Författare: Jo Callaghan
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi, framtid, spänning
Utgivningsår: 2023
ISBN: 9789180636735


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polissyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.
Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken.

Utdrag ur boken:
McLeish reste sig, korsade rummet och plockade upp en rapport från skrivbordet. "Enligt en studie som ministern beställt anmäls någon som försvunnen var nittionde sekund i Storbritannien, vilket innebär fler än trehundratusen fall om året. Dessa fall upptar en stor del av polisens arbetstid - fjorton procent för att vara exakt - till en upppskattad kostnad av tvåtusenfemhundra pund per fall. Det är fyra gånger dyrare än ett genomsnittligt inbrott. I den här rapporten dras slutsatsen att en hel del av det grundläggande utredningsarbetet - genomgång av förhör, dokument, material från övervakningskameror och telefoner med mera - kan utföras av AI-assistenter, vilket ger 'betydande' besparingar vad gäller tid och pengar."
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av På ett ögonblick :
2024-06-25 23:25
På ett ögonblick av Jo Callaghan känns väldigt rätt i tiden. Det talas ju en hel del idag om AI. Är den artificiella intelligensen ett hot eller en möjlighet. Kommer vi att behöva journalister, författare och musiker i framtiden, den dag vi inte längre kan skilja det som skapats av människor från det som AI har presterat? Den dagen kan vara nära.

De stormrika kommer att kunna bli ännu rikare när de kan bedriva företagsverksamhet utan att behöva ta hänsyn till personal och fackföreningar. AI kan arbeta dygnet runt varje dag i veckan utan paus. Vad händer med oss andra? Jag är orolig på riktigt.

Den här boken är i alla fall riktigt bra. När Kat går in i det här arbetet är hennes avsikt att visa att Lock är underlägsen när det gäller att lösa brott, men hon märker snart att hon kan ha nytta av honom. Han kan leta upp statistik och andra uppgifter på ett ögonblick. Däremot saknar han social kompetens och det är inte alltid så bra att ha med honom när man ska tala med en anhörig till någon som har försvunnit.

Men ta nu och läs boken och få en inblick i en framtid som snart kan vara här!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till På ett ögonblick
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh