bokrecensioner boktips

På flykt från andra världskrigets fasa

Författare: Kim M. Kimselius
Genre: Ungdom
Ämnesord: krig, religion, historia, spänning, andra världskriget, frankrike
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186485009


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Omdömen om boken:
"Kim har överträffat sig själv ... Hon har funnit en ny vinkel i tidsresandet som är en riktig nervkittlare ... LÄÄÄÄÄS!!!!" Annelie Nilsson

"Den bästa bok Kim har skrivit!" Harry Eriksson

"Det här är en av Kims bästa böcker hittills!" Kristina Fridensköld

"Man sitter som på nålar ända till sista sidan!" Ingela Svensson

Utdrag ur boken:
Av personernas klädsel, utseende och de rullande r:n förstod Ramona att de befann sig i Frankrike. Var visste hon inte, och inte heller vilket datum det var, men hon visste vad som skulle komma att hända den 16 och 17 juli 1942 i Paris.
Ramona hoppades innerligt att det hemska inte redan hade hänt, utan att hon hade möjlighet att hjälpa åtminstone några judiska familjer att slippa ifrån det avskyvärda som var på väg att ske.
Det kändes som om hon fick en andra chans att förändra andra världskrigets historia, för i den stunden var Ramona säker på att det var dit Theo och hon hade kommit ytterligare en gång.
Efter deras tidigare resa i tiden till de hemska judeförföljelserna i Tyskland, under andra världskriget, hade Ramona lärt sig en hel del. Hon hade hört många viktiga saker som hon hade lagt på minnet, inte för att hon ville, utan för att de var så hemska och avskyvärda att hon inte kunde utplåna dem ur sitt huvud, hur gärna hon än ville...


Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av På flykt från andra världskrigets fasa :
2011-12-14 13:48
Recension av Kim M. Kimselius På flykt från andra världskrigets fasa

Boken är utgiven på Roslagstext och innehåller 347 sidor.

Kim M. Kimselius www.kimselius.se har alltid älskat att läsa och skriva ända sedan hon var liten. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan hon vågade förverkliga drömmen. Hon har skrivit ett stort antal böcker och många är översatta till flera språk, Kim har även fått kulturpris för sina böcker.

Handling: Ramona och Theo beger sig på ytterligare en resa tillbaka i tiden. Allt börjar mycket dramatiskt på flygplatsen. Ramona och Theo ska resa till Frankrike med Ramonas föräldrar. Ramona känner oro inför flyresan och vill inte att de ska gå in i flygplanet. Hennes magkänsla säger att något fruktansvärt ska hända. Trots hennes protester sitter de snart på flygplanet. Plötsligt hörs en stark explosion och flyplanet exploderar. Men Ramona och Theo hänger oväntat i fallskärmar. Planet har kraschat och Ramona förstår att hennes föräldrar är döda. Men varför hänger hon och Theo i fallskärmar? De har inte heller sina egna kläder på sig. Vid andra tidsresor brukar de ha det. När de landar upptäcker de att de även har sina egna identitetshandlingar på sig. Är det ett tecken på att de ska stanna i den här tidsåldern? Tiden de hamnat i visar sig vara andra världskriget, och det är i Frankrike de hamnat. Boken kommer att skildra motståndsrörelsens kamp och judarnas öden i Frankrike. Läsarna får vara med om händelsen i Vélodrome d’Hiver, nedskjutna flygare och de franska invånarnas liv. Mitt i allt detta elände kommer Ramona och Theo att befinna sig. De träffar på massor av människor som de kommer att hjälpa och som i sin tur hjälper dem från tyska soldater. Slutet börjar precis som i början, med att Ramona och Theo tvingas flyga, men nu i ett litet plan och Ramona har samma magkänsla att något fruktansvärt ska hända, de sätter sig ändå i planet och det smattrar snart till och i nästa sekund exploderar planet.

Detta är nog den bästa bok som Kim M. Kimselius har skrivit. Jag satt på helspänn hela tiden, för det var dramatik från första till sista sidan. Även om det är en fiktiv berättelse, så är mycket hämtat från verkligheten och andra världskriget. Det är svårt att ta till sig hur fruktansvärt illa judarna och vissa andra människor blev behandlade. Och det gör att berättelsen blir ännu förfärligare att ta del av. Det går inte att sätta ord på hur fruktansvärt det måste ha varit att leva under den här tiden. Som alltid gestaltar Kim M. Kimselius händelserna perfekt. Boken är också välskriven, precis som alla hennes andra böcker. Och den intressanta faktadelen i slutet av boken finns där som den bör. Där lär man sig mycket intressant och viktiga saker som namn, år och en ordlista. Full pott som alltid.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-12-14 (129) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till På flykt från andra världskrigets fasa
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson