bokrecensioner boktips

På liv och död i andra världskrigets skugga

Författare: Kim M. Kimselius
Genre: Ungdom
Ämnesord: krig, hälsa, spänning, andra världskriget
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789197626095


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Omdömen om boken:
"Mycket bra skrivet. Personligt och fångande." Kristina Fridensköld

"En spännande och välskriven berättelse från vår mörka historia. Jag skulle inte vilja byta plats med Theo och Ramona." Ingela Svensson.

"Trots ett tema som är både känsligt och ofta tabubelagt tycker jag att Kim gjort ett stortartat jobb med den här boken." Annelie Nilsson

Utdrag ur boken:
Tilly och Ulrika hade varit de sista som tryckts in i godsvagnen, sedan hade den stora trädörren dragits igen mitt framför deras ansikten.
Människorna runt dem pressade på. De stod hårt packade och kunde inte ens lyfta sina armar. Ulrika såg upp på de små ynkliga rektangulära gallerförsedda öppningarna långt uppe vid taket, som släppte in ljus och luft, men alldeles för lite av båda sakerna.
"Jag kommer att dö", viskade Ulrika, tyst för sig själv, eftersom hon hade insett att allt detta verkligen var sant, hon drömde inte, hon hade förflyttats i tiden.
Eftersom hon visste vad som väntade alla dessa människor, var hon skräckslagen, därför att hon antog att samma öde skulle drabba även henne.
De som lyckades överleva transporten till Auschwitz skulle dödas vid ankomsten. De skulle tvingas in i duschar, som inte släppte ned vatten utan giftgas så att alla dog. Deras kroppar skulle slängas på hög och eldas upp, eller slängas i stora gropar för att ruttna, eller kremeras i stora ugnar...
Ulrika visste vad ordet Auschwitz betydde: död! Bara död och elände för de som kom dit. Nu var hon på väg dit, utan någon möjlighet att ta sig därifrån. Om hon inte på något magiskt sätt lyckades resa hem till sin egen tid igen...
Vad var det som hade fått dem att resa i tiden? Hade Ramona och Theo önskat att de skulle få komma hit? Brukade de göra tidsresor?...
"Du kommer inte att dö om du gör som jag säger", viskade Tilly, vilket fick Ulrika att förvånat se ned på flickan vid sin sida.
"Vem är du?" frågade Ulrika, som inte tyckte det fanns någon anledning att viska, eftersom alla stod så tätt intill att de som stod närmast ändå skulle höra vad de sa.
"Tilly!" sa Tilly och lyckades le, trots att hon helst av allt ville skrika av ilska över att hon hade blivit tillfångatagen.


Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av På liv och död i andra världskrigets skugga :
2011-11-10 12:19
Recension av Kim M. Kimselius ungdomsroman På liv och död i andra världskrigets skugga.

Boken är utgiven på Roslagstext (2011) och innehåller 352 sidor.

Kim M. Kimselius www.kimselius.se har alltid älskat att läsa och skriva ända sedan hon var liten. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan hon vågade förverkliga drömmen. Detta är Kims debutbok och den blev en dundersuccé. Numera har hon skrivit ett stort antal böcker och många är översatta till flera språk, Kim har även fått kulturpris för sina böcker.

Handling: Den här gången är det en judestjärna som för Theo och Ramona tillbaka i tiden. De hamnar i andra världskrigets fasor och av en märklig anledning råkar en annan person följa med dem på denna resa. En person som ställer till det rejält för dem på grund av sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i svårigheter och frågan är om de överhuvudtaget kan komma tillbaka till sin egen tid igen. Som ofta skiljs Theo och Ramona ofrivilligt från varandra och så sker även denna gång. Theo får följa med i en bil och hamnar på en vind tillsammans med ett stort antal gömda judar. Till samma hus kommer senare även Ramona SS-officeren Werner Dieterman hittar henne och tar med henne hem för att hon ska vara barnflicka till hans son Heinz. Ramona vet inte om hon kan lita på Werner Dieterman även om han verkar vara en sympatisk man.
Den person som av misstag följde med på resan hamnar i ett kök och får arbeta där, och blir även mer sympatisk mot andra.
Läsarna får uppleva obehagliga händelser från andra världskriget och hur det gick till när judarna kom till de olika koncentrationslägren. Eftersom alla tre är spridda överallt och inte vet var de andra befinner sig, kan de inte komma hem till sin egen tid. Alla måste hålla i judestjärnan för att det ska lyckas. Det är därför viktigt att de hittar varandra. Men i andra världskriget går ingen säker, så den stora frågan är: Hittar de varandra och lyckas komma tillbaka till sin egen tid?

Alltid när jag läser Kim M. Kimselius böcker tänker jag att den här måste vara den bästa boken hon skrivit. Men varje gång har jag fel, för nästa bok är alltid snäppet bättre och just nu tycker jag att denna bok var kusligt bra. Den var oerhört lärorik, även om man läst en hel del om andra världskriget så kan man läsa mycket mer om de fruktansvärda åren. Alltid finns det något nytt att lära. Som vanlig var karaktärerna och miljöerna suveränt gestaltade, och faktadelen i slutet av boken var som vanligt väldig lärorik. Både för barn och vuxna. Det är märkligt att ingen upptäckt hur intressanta Kim M. Kimselius böcker vore att filma. Filmerna skulle både bli spännande och viktiga eftersom de har med verkliga händelser i historien att göra. Snart ska jag läsa nästa del om Theo och Ramona och undrar om den kan vara ännu bättre än denna. Men Kim M. Kimselius slutar aldrig att överraska, så det är stor chans att den är det. Problemet är att högsta betyget är fem och jag kan inte sätta högre, så det får bli som i småskolan när fröken satte guldstjärnor i kanten när man presterat bättre än bra.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-11-10 (117) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till På liv och död i andra världskrigets skugga
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson