bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Har jag en dålig dag k..
 C. Unge
Det gäller livet : en..
 J. Palmström
Himlen kan vänta
 L. Gray
Fristen
 P. Levi
Konsten att fejka arab..
 L. Liman
Street Cat Bob
 J. Bowen
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Mу Ѕtory &..
 &. Ибрахим&
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Timme för timme dag fö..
 C. Peters

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDöda själars hus

 
Författare: Karsten Wimmermark
Genre: Biografi
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi, ungdom, sjukhus, psykatri
Utgivningsår: 1945
 
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Signaturen Karsten Wimmermark har i denna bok med stark rättfärdighetspatos och bitande ironi gjort sig till tolk för en kategori av människor, som man i våra dagars Sverige med all rätt kan beteckna som samhällets olycksbarn. Det är de strafferiförklarade och deras sorgliga lott: inspärrning på sinnessjukhus på obestämd tid, vilken ofta på grund av platsbristen föregås av en lång och kvalfylld väntan på någon av statens vänteanstalter,
Karsten Wimmermark har inte skytt någon möda då det gällt att uppspåra och samla sitt material bland dem, som haft erfarenheter på detta område, och resultatet har blivit en bok, vars skakande innehåll ovillkorligen måste vädja till varje svensk medborgares samvete.
Författaren låter en rad av "fall" passera revy. Ofta få personerna ifråga, som härstamma ur skilda miljöer och samhällsskikt, själva berätta sina upplevelser, var och en på sitt eget sätt och enligt sina speciella förutsättningar. Hans bok har därigenom fått en prägel av äkta och gripande mänsklighet, som vädjar till oss mer än den starkaste polemik.
I sin stränga och sakliga form är DÖDA SJÄLARS HUS en ljungande anklagelse och en flammande appell: Rättvisa år de straffria.


Utdrag ur boken:
Det var nämligen ett så kallat "bättre mans barn", när han praktiserat på sjukhuset, skulle han ägna sig åt socialvården som "kurator eller något liknande". Under tiden försökte han sig på att "sol och våra en gammal rik kärring", det är hans egna ord, som bodde nära Granberga. Svensk socialvård är säkert att gratulera till förvärvet. Han blir nog kurator med tiden - det är bara i stil med det hela, tycker jag.

- Som den svenska psykatrin nu arbetar, så finns det ju snart inte en svensk, som inte riskerar att åtminstone någon gång hamna på sinnessjukhus..........


Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Döda själars hus :


gun 2011-07-26 20:05
Boken är en mycket intressant och skrämmande skildring av 1940-talets vård på sinnessjukhus, som det kallades då. Huvudpersonen redaktör Velam Rauk har fått berätta genom egna och andras erfarenheter om den obefintliga vården som fanns. Personer kunde tvingas gå med på kastrering eller sterilisation för att få "frigång". Detta även om det inte fanns fog för dessa ingrepp.
Någon har fått berätta med stockholmsslang vilket kanske kan bli ganska svårt att förstå för en del läsare. Boken är bra och skildrar mycket väl en bit av vår historia. Tyvärr finns en del som skildras än idag i vårdmiljöer.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Döda själars hus


  Köp boken som film på cdon: