bokrecensioner boktips

Tio små negerpojkar

Författare: Agatha Christie
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 1939
ISBN: 9100577642


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tio små negerpojkar åt supé i Rio,
En satte i halsen så blev det bara nio.

Tio människor bjuds in till en liten isolerad ö och anländer fulla av förväntningar. De känner inte varandra men alla har en sak gemensamt: de har något att dölja och under vistelsen på ön verkar det som om deras mörka hemligheter i det förflutna börjar hinna upp dem.
En rad oförklarliga och kusliga händelser på ön minskar antalet gäster undan för undan, tills ramsan om de tio små negerpojkarna blivit kuslig verklighet.


Utdrag ur boken:
'No doubt you also reached a certain conclusion as to the purpose of Mr Owen in enticing us to this island?'
Blore said horasley:
'He's a madman! A loony.'
The judge coughed.
'That almost certainly. But it hardly affects the issue. Our main preoccupation is this – to save our lives.'
Armstrong said in a trembling voice:
'There’s no one on the island, I tell you. No one!'
The judge stroked his jaw.
He said gently:
'In the sense you mean, no. I came to that conclusion early this morning. I could have told you that your search would be fruitless. Nevertheless I am strongly of the opinion that ''Mr Owen'' (to give him the name he himself adopted) is on the island. Very much so. Given the scheme in question which is neither more nor less than the execution of justice upon certain individuals for offences which the law cannot touch, there is only one way in which that scheme could be accomplished. Mr Owen could only come on the island one way.
It is perfectly clear. Mr Owen is one of us...'

Nedskrivet av Salamis


Medelbetyg: 3,8 (49 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tio små negerpojkar :
2004-06-14 15:00
Brukar inte gilla och inte heller läsa deckare, men Tio små negerpojkar är ju som bekant en klassiker, som man måste ha läst speciellt då ens lillasyster har gjort det.

I själva verket var jag inte för skeptisk när jag börkjade läsa. Jag väntade mig outhärdlig spänning... Det vet jag inte om jag fick. Var förstås väldigt nyfiken på vem mördaren var hela tiden, men ja, jag vet inte... ingen rysare precis fastän det verkade så på min syster... Och vem mördaren var kunde jag aldrig ha gissat. Neej. Boken var så (mer eller mindre) genialt upplagd, att jag aldrig riktigt på allvar kunde mistänka någon. Så slutet kom nog som en överraskning. Agatha lyckades skapa "allmän förvirring" och man viste inte riktigt var man hade personerna eller vad som hänt, men till slut gav hon en fult godtagbar förklaring till mysteriet!

Jag fick då i alla fall en väldig lust att spela Cluedo (detektivbrädspel ni vet)! Av någon konstig anledning började jag faktisk fundera på kluriga sätt att lura mina medspelare i ifrågavarande spel... Så jätte synd att vi inte har Cluedo! Skulle så villa spela det just nu!!! På riktigt. Dessutom misstänker jag nästen att Cluedo spelet har något att göra med Agatha Christies roman. Cluedospelt utspelar sig ochså i en stor villa, och där finns 10 misstänkta personer av vilka en är mördaren och all försöker ta reda på vem. Cluedospelpjäseran har faktisk många likheter med personerna i romanen. Könsfördelningen är tex 7 män o 3 kvinnor. Och de tre kvinnorna i Cluedospelet är: "röd ung dam" (Vera Claythorne) "blå äldre dam" (Emily Brent) och "vit gammal känare" (Ethel Rogers). Bland männen torde också finnas likheter, men jag favoriserade alltig kvinnopjäserna, så har glömt exakt hurdana männen var... Men enough about that...

Tion små negerpojkar är säkert ett mästerverk, men dock inte riktigt i min smak...!
Betyg 3
2004-06-16 09:53
Det här tycker jag är en av Christies bästa böcker! Men jag gillar det mesta av henne - i synnerhet böckerna om Hercule Poirot. Vilken hjärna "den lille mannen med det äggformade huvudet och de stora mustascherna" har! *s*
Betyg 4
2004-06-30 10:10
boken gav mej några timmars underhållning. helt klart kan jag rekomendera den.
Betyg 3
2004-06-30 17:28
En hederlig gamal deckare!
Lättläst, underhållade och småspännande.
Som en deckare ska vara.
Betyg 3
2004-07-01 12:45
För mig är det här deckarnas deckare! Kuslig, man hålls på sträckbänken länge. Den enda deckare jag läst två gånger.
Betyg 5
2004-10-19 20:48
" Tio små negerpojkar" var den första Agatha Christie bok jag läste. Jag minns att den var väldigt spännande och oförutsägbar. Jag tycker absolut att det är en av hennes bästa böcker och den är verkligen värd att läsa. Spännande, som sagt, och kuslig.
Betyg 5
2004-10-21 11:04
Underhållande och bitvis medryckande deckare av klassiskt snitt som tveklöst förvirrat mången läsare genom årens lopp. ”Tio små negerpojkar” är en mycket karakteristisk Christiedeckare som kännetecknas av ett skickligt beskrivet, om än väl konstruerat, händelseförlopp och en klurig mordgåta. Berättelsen har denna gång förlagts till en isolerad ö dit tio för varandra okända människor med dunkelt förflutet har bjudits in. Att Christie är deckargengrens okrönte drottning känns mer eller mindre självklart efter genomläsning av böcker som ”Mordet på Orientexpressen”, "Döden på Nilen" och inte minst denna roman. Jag är emellertid inte särskilt betagen av deckargengren som sådan och då hjälper det inte att Christie lyckades lura mig "upp på läktaren"med denna trevliga detektivroman. Lämnar inga djupare intryck efter sig men får en trea för underhållningens skull.

Avslutande fråga: Hade förlaget verkligen tillåtit titeln ”Tio små negerpojkar” om boken givits ut för första gången idag?
Betyg 3
2004-12-28 18:18
Har väl lite halvsvårt för deckare, men den här är faktiskt riktigt bra för att tillhöra den genren. Vet inte riktigt vad som gör den så bra, men den är bra i alla fall. En riktig klassiker.
Betyg 3
2005-02-08 23:17
Ah, själv älskar jag deckare och det här är precis den typen av spänning jag älskar att koppla av till i en fotölj med en trave nattmackor intill mig, storyn är inte invecklad men ändå helt suverän, det finns ingen del i boken som är tråkig utan det är 100% spänning hela tiden, med ett någorlunda oväntat slut.
Betyg 5
2005-02-21 20:39
"tio små _ _ _ _ _pojkar" är en av författarinnans mest kända verk och således en klassiker under deckargenren!! Agatha använder sig av det klassiska motivet, "ta lagen i egna händer, när inte lagens långa arm räcker till" !!

10 personer för varandra okända personer som skiljer sig så mycket ifrån varandra bjuds in till en ö och åker därför över till ön och bor i ett stort hus!! Utan någon som helst varning dör den första personen och kvar blir ( 9 små _ _ _ _ _pojkar )!!

bland de inbjudna finns en mördare och det är samma personsom bjudit in alla dessa personer, den här personen har hört rykten och sedan tagit reda på mera fakta och kommit fram till att varje person i den här samlingen gjort sig skyldig till mord eller haft ansvar för någons liv och bara tittat på medan personen dött ( vilekt är värre än mord enligt mig ), nu har den här personen bestämt sig för att dessa personer ska betala med sina liv och ju råare brott de gjort sig skyldig till, ju längre får de leva och då således och rått!!


i början kan boken vara lite svår att hålla reda på, i och med att så många olika personer dyker upp, men ju längre du läser ju mera spännnade och det skulle inte förvåna mig, att när du slår upp boken så kommer du inte att lämna den ifrån dig!! spänningen håller dig kvar in i sista sidan, sista meningen, sista ordet och sista bokstaven och således sista punkten!!!

men den får trots detta bara en 3!! detta trots spänningen och orsaken är att den inte är det minsta realistisk!! för det första finns det ingen mördare som kan definiera sig med mördaren i deckaren och att mördaren alltid lyckas göra morden på ön till olyckor och polisen hade haft ett helvete om inte..................!!

en mindre stark trea blir det trots allt!!
Betyg 3
2005-04-28 20:32

Spännande, småkuslig och balanserad deckare.
En riktig klassiker, som jag har fattat tycke för.
Kanske lite för konstruerad.

Bra betyg.
Betyg 4
2005-05-09 18:40
4.5 egentligen.. jvligt bra!
Betyg 4
2006-02-09 21:18
Tio små negerpojkar


• Författare: Agatha Christie
• Sidor: 198
• Genre: Detektivroman
• Böcker som Agatha Christie har skrivit innan/efter.

1. Mord är lätt
2. ABC-morden
3. Begravningar är farliga
4. Cyankalium och Champagne
5. Den flygande döden
6. Den gula hästen
7. Den oväntade gästen
8. Det stumma vittnet Döden på Nilen
9. En bra kväll för mord
10. En ficka full med råg


• Tio människor bjuds till den lilla isolerade ön. De känner inte varandra men alla har en sak gemensamt: de har något att dölja, mörka hemligheter i det förflutna.

Och en av de tio personerna på neger ön är en psykopat är det ingen som helst tvekan om, och det märks efter att två personer har dött helt oförklarligt och det efter bara några timmar på ön. Men sedan märker de att alla har varsin ramsa på väggen i deras rum, ”Tio små negerpojkar åt supé i Rio en satte i halsen, och så blev de bara nio”. Vilket stämmer precis med den förstes död han satte i halsen genom att svälja sin drink för fort. Och sedan fortsätter ramsan ”Nio små negerpojkar sov utan måtta, en försov sig och så blev det bara åtta”. Då kommer vi till den andres död en kvinna som fick en dos sömnmedel men lite för mycket och försov sig men som i själva verket dog. Och så fortsätter ramsan tills alla människor på ön är döda eller är verkligen alla döda?2006-03-25 17:02
När jag började läsa den här boken var det med inställningen "Jag gillar inte deckare/thrillers". Jag var alltså inställd på att jag skulle få tvinga mig egenom boken, men vad ska man göra när man blir tvingad i skolan?

I vilket fall måste jag säga att jag blev mycket lyckligt överraskad! I den här boken är Agatha Christie är mycket skicklig på att tvinga läsaren vidare i berättelsen, och jag måste medge att jag trots mina alla teorier och övertygelser om att jag hade löst mysteriet, blev jag hela tiden motbevisad!

Nej, förutsägbar skulle jag inte vilja säga att den här boken är. Däremot så tycker jag att personerna på ön är lite väl tröga i ett avseende. Det ger ett minus.

Till sist rekommenderar jag starkt att ni läser den på engelska (And Then There Were None)! Jag läste på båda språken parallellt, och den svenska översättningen har otrolit märkliga direkt-överstättningar, missar och TILLÄGG(!!) till manuset! Dessutom borde alla ta del av Christies språkhandtering och uttrycksförmåga, som då tyvärr försvinner i den svenska översättningen.

Annars, mycket bra läsning! (Betyget är något starkare på engelska)
Betyg 4
2006-06-22 12:29
Tycker det räcker med att säga två ord om den här.
Väldigt underhållande!
Betyg 4
2007-02-05 10:36
nja, jag tyckte att slutet var konstlat.
Betyg 3
2007-04-09 21:57
Hennes absolut bästa bok! Man blev aldrig lika lurad!! Högsta betyg, från en som läst ALLA böcker!!!
Betyg 5
2007-04-28 11:33

Jag läste den på engelska (därav citatet) med titeln "And then there were none". Ursprungliga titeln från 1939 var däremot "Ten little niggers" som ändrades ganska snart. I utgåvan jag läste hette ön i alla fall fortfarande Nigger Island (och inte Indian Island eller Soldiers Island som den kallas i senare bearbetningar). Den ska även få en ny svensk titel, antingen "Och så var det ingen kvar" eller "Och så var det bara en" (kommer inte riktigt ihåg). Kan vara bra att veta om man vill ha tag i den här boken om nåra år.

Handlingen är enkel att sammanfatta: Tio främlingar befinner sig på en isolerad ö. De mördas en efter en, och mördaren är en av dem.
Bokens titel (ja, alla titlarna) syftar på en barnramsa som mördaren följer. På engelska går den såhär:

Ten little niggers was going out to dine, one choke his little self and then there were nine
Nine little niggers sat up very late, one overslept and then there were eight
Eight little niggers, travelling in Devon - one said "I'll stay", and then there were seven
Seven little niggers chopping up sticks, one choppes himself in halves and then there were six
Six little niggers playing with a hive, a bumblebee stung one and then there were five
Five little niggers was going in for law, one got chancery and then there were four
Four little niggers looked at the sea, a red herring swallowed one and then there were three
Three little niggers was playing at the zoo, a big bear hugged one and then there were two
Two little niggers, sitting in the sun - one got frizzled up and then there were one
One little nigger boy, all others gone - he went hanged himself, and then there were
none

Idén är alltså enkel, men inte lösningen. Jag skulle inte ha fattat hur det gått till om det inte funnits någon epilog. Men när jag läst klart den så tänker jag snarare "vilken genomtänkt mordgåta" framför "vilken bra bok". 2,5.
Betyg 3
2007-05-27 11:51
Överlägset bästa deckaren jag har läst. Under hela boken funderade jag och klurade men kunde inte komma på vem som skulle kunna vara mördaren, omöjligt att gissa sig till vem det var!
Betyg 4
2007-06-27 00:35
Det var en klurig och underhållande deckare
Betyg 3
2007-09-11 17:06
Jag läste denna när jag var ganska liten, elva eller tolv tror jag, och trots de svåra orden och situationer som var svåra för mig att förstå då, tyckte jag den var jättebra. Verserna var mina favoriter.
Betyg 5
2008-02-03 23:23
Klassisk Christiebok. Det är väl varje deckarförfattares dröm att få skrivit just den här boken.
Betyg 5
2008-04-19 09:47
3,5
Lättläst, underhållande och helt okej. Agatha Christe har skrivit en smart deckare som håller mig intresserad hela vägen.
(läste den på engelska)
Betyg 3
2008-07-22 12:16
Agatha Christies absolut bästa bok som fortfarande verkar förvånansvärt fräsch,jämfört med mången annan bok hon skrivit.Intrigen och upplösningen är fantastiska.En klassiker med stort K!
Betyg 5
2008-07-26 18:54
Tyvärr, var alldeles för besviken när jag kom till slutet på den här. Det är ju en klassiker, så jag antog att det skulle vara ett spektakulärt slut, men att vanliga människor inte kan skilja på en död eller en levande... Nä, inte för mig.
Betyg 2
2008-09-29 00:14
Har läst väldigt många av Agatha Christies Romaner. Denna bok är utan tvivel den bästa.
Betyg 5
2008-11-10 21:02
Helt klart den bästa av Christie.
Håller måttet fast den är skriven för nästan 70 år sedan.
Betyg 4
2009-02-19 22:34
Jag brukar inte tycka om att läsa deckare överhuvudtaget, men jag gav denna bok en chans och tyckte att den var riktigt bra!

Igår läste jag ut den för andra gången och även om den inte är spännande boken igenom, så tycker jag endå att det är listigt och smart skrivet! En bok som är väl värd att läsa och som man får klura på rejält!
Betyg 3
2009-03-17 19:59
Den här boken var den första jag läste av Christie och jag har sedan dess älskat allt hon har skrivit.Boken har en otroligt bra spänning som varar från början till slut och den har en handling som käns unik och som är hur bra som helst!
Det är svårt att hitta en bättre deckare enligt mig!
Betyg 5
2009-05-29 14:43
Jaha, en världsberömd deckare, vad kan den ha ett erbjuda? "and then there were none". Ja, det var nog allt.
Betyg 2
2009-06-06 23:39
oförutsägbar deckare med gastkramande stämning. smart uträknad historia. mkt bra.
Betyg 4
2009-07-29 18:53
En härlig pusseldeckare som man får klura lite över när man läser. Jag anser att det är en bok man bör ha läst.

För att veta mer om vad jag tycker om boken, gå in på:

http://boklistan.bloggagratis.se/2009/07/23/1856126-tio-sma-negerpojkar-och-sa-var-det-bara-en/
Betyg 4
2009-12-14 16:11
Tio små negerpojkar är underhållande och lättläst, kan tänka mig att den bröt lite ny mark när den skrevs, men idag känns den lite mossig och slutet är så konstlat och extremt att det inte finns någon möjlighet att själv lista ut vem mördaren är (vilket jag personligen känner att man verkligen vill försöka göra i en klassisk deckare.)
Men men, boken är helt klart läsvärd och på det hela inte alls så dum.
Betyg 3
2009-12-26 20:21
Läste den när jag var yngre och sträckläste den hela natten för spänningens skull. Troligen den mest spännande, läskiga och finurliga deckare av Agatha Christie.

"En liten negerpojke ensammen var, han gick och hängde sig så blev ingen kvar"
Betyg 4
2010-06-12 20:58
Ja det är en spännande roman med utsökta cliffhangers efter varje kapitel och del av kapitel. En favorit som jag ständigt återkommer till. Och naturligtvis fullkomligt osannolik. Men det bortser jag gärna ifrån. Moraliskt, syn på rätt och rättvisa finns det mycket att fundera över eller diskutera. För de som minns de olika karaktärerna i boken: Generalen Macarthur, jag blir fortfarande gripen av hans historia.
Betyg 5
2010-09-25 16:06
En riktigt klassiksk deckare som var underhållande och spännande. Lästes ut på några timmar en regnig dag.
Betyg 4
2011-02-25 18:41
Roligt att läsa boken som har inspirerat så många andra. Handlingen har förekommit i flera olika tappningar så det var inte några överaskningar som väntade men dock en mysig klassisk deckare. Rekommenderas!
Betyg 4
2014-04-23 03:00
Agatha Christies bästa och en klassiker oavsett genre.

Det finns en härlig blandning av spänning och ett kusligt obehag i berättandet som i sin tur erbjuder ett oförutsägbart avslut.
Betyg 5
2014-04-23 17:52
En av Agatha Christies bästa deckare.

En efter en blir mördad och snart finns ingen kvar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tio små negerpojkar
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin